Rozvody elektriny - priprava pro tv

Dobrý den všem, Prosím o inspiraci, jak máte řešené rozvody elektřiny pro tv. V jaké výšce umístit kabely a prostupy pro anténu atd.. Plánuji zavěšenou tv na zdi a pod ní skřínku.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme takhle. Rohové krabice rozvod audio (dvojlinka 2x4mm ), spodných 5+5 krabíc je na zásuvky, medzi nimi tie 3 krabice sú na dátovky, tie dve diery nad zásuvkami a v strede steny je tunel pre káble na tv (hdmi, ...) a krabica v strede viac napravo je na zásuvku TV (jeden okruh spoločný s tými 5 zásuvkami napravo). Tie tri krabice na stene pri okne je jedna dátovka a 2 zásuvky. Celý ten spodný rad krabíc aj spodné 2 tunely budú schované za skrinku. Výškovo tie krabice za TV trafíte docela vpohode keď budú 1,1-1,5m od zeme, predpoklad je, že TV už bude nejakého väčšieho formátu (65"+), takže tá to zakryje. Pozor treba dávať len na uchytenie TV do vesy, aby vám tie krabice nezavadzali - mrknite na nejaký držiak podľa veľkosti TV a na jeho montážny návod, aby ste cca vedeli, kam sa to bude vrtať a krabice na zásuvky a tunel podľa toho upravte.
Odpovědět
@josefx Proč tolik krabic ? Plně stačí jedna dvojitá pro LAN a TV, jedna silová a případně jedna pro audio.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Pretože tam bude toľko techniky. Nie som fanúšik predlžovačiek.
Odpovědět
Profilova fotka
@venca60 Udělal jsem tunely pro kabeláž viz foto. Od země je to ve stejné výšce co zásuvky cca 40 cm pak je za tv otvor ve výšce 140 cm od podlahy. Druhá kapsa vede až nad strop do instalační mezery nad SDK pro kabeláž na stropni reprosoustavy ( pro Dolby Atmos , a projektor). 230 v jsem dal 5 +5 zásuvek z důvodu že bude dost techniky. A vedle 1 zásuvka tv (koaxiál) a 2 dvojzasuvky datové. Tv bude zavěšená 70" stávající co už máme viz foto v albu. Chtěl jsem řešit projekcí a plátno ale zatím postačí větší tv. Z důvodu vysoké pořizovací ceny projektoru a plátna když chce člověk kvalitu.
Odpovědět
@josefx to člověku bude trvat věčnost než to vytáhla vše ze zásuvek při bouřce. 😁
Odpovědět
Profilova fotka
@edison101 ešte som nikdy nič kvôli búrke zo zásuvky nevyťahoval (ťuk, ťuk), navyše súčasťou každej novšej elektroinštalácie je aj prepäťová ochrana a hromozvod s revíziou. Tak pohoda.
Odpovědět
Profilova fotka
@josefx Tak to ti gratuluji. Přepěťovky fungují, ale pokud je blesk dostatečně blízko, jako u mě, tak smolík. Navíc pozor na datové kabelové rozvody. Nějak se mi tam dostalo přepětí a vše zapojené vyhořelo.
Odpovědět
@josefx pozor, funkční přepěťová ochrana musí být realizovaná ve třech úrovních. Přepěťovky v rozvaděči jsou pro úrovně I a II. Poslední úroveň by měla být v zásuvkách. Jenže zásuvky s přepěťovkou jsou cenově řádově 1000Kč/ks. Prodlužka z přepěťovkou je z tohoto hlediska bezpečnější (je větší impedance mezi rozvaděčem a zásuvkou), je to cenově nestovnatelně levnější a navím jak zde bylo uvedeno, tak stačí cvaknout na vypínač a máte vše odpojeno. U nás práskl blesk do trafa, já měl celkem štěstí, vyhořel mi jen splitr pro telefonní rozvod, ale kolem mnoho lidem odešly PC a televice.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 , @zubr487 tak to je už na inú diskusiu
Odpovědět
@josefx prepetovky jsou tak pro dobrý pocit a pojišťovnu. Neříkám že nefungují ale spíš pomůžou jen proti malým přepětím. A to musí být všechny stupně. Když jebne blízko a ještě do drátu tak je škoda navýšena o prepetovky a když jebne pořádnej plusak blízko jak kolegovi tak nepomůže vubec nic to vyskáčou i kable ze stěn. 😁😁 Taky jsem si dal za tv plno zásuvek ale nakonec mám v jedné prodlužku abych to měl jednodušší. Nestačí ani třeba jistič vypnout v něm to přeskočí a jede to dál. @radim2015 jj to se taky stává u příbuzných ikdyz vytáhli vše ze zásuvek tak přepětí přišlo po telefonním drátu. Shořel router od O2 ale tam se to nezastavilo nakonec to odnesly 2 WiFi , počítač, tiskárna a set-top box měli štěstí že se to HDMi nepřeneslo i na tv. Na tohle lidi zapomínají. Jsem to řešil s kámošem co hodně spravuje elektroniku a říkal když to přijde po síti tak někdy to jde ještě zachránit vyměnit zdroj, přepajet tavné pojistky. Ale když to jde datovým kabelem tak je to konec. Že viděl jak dotyčný vše vytáhl ze zásuvek jen zapomněl na blbe bedničky u PC samozřejmě přes ně se to vrátilo zpět do PC. Když je něco pospojovane čím koli tak stačí aby se to dostalo do jednoho a už to jede jak lavina. A taky záleží jaké je to přepětí.
Odpovědět
@edison101 pokud práskne přímo do baráku, tak to přepěťovky nezachrání. Jenže to je mizivá pravděpodobnost. Spíše práskne někde do venkovních rozvodů a vniklou napěťovou vlnu ty přepěťovky utlumí a nic se nestane. Já v každém případě nejsem fanda 10 zásuvek za televizí.
Odpovědět
Profilova fotka
@edison101 Lednici, myčku, troubu, mikrovlnku, indukci, zdroj tepla (TČ, kotel ...), pračku, sušičku to vše taky při každé bouřce vypojuješ ze sítě?
Odpovědět
Článek se načítá
@zubr487 no zase když přímo do baráku a je to dobře udělané tak by to mělo být ok právě problém je do vedení a záleží jaky blesk pokud slabý tak to utlumí ale se silným si neporadí konstrukčně zvládnou standardně myslím do 50kA nějak křivku ubrat. Ale i hromosvody na domy se dělají normálně na 70 kA. nikdo si nebude připlácet aby měl doma ochranu třeba na 200kA to jsou za to pálky. @pyramis vytahují vše drahé a na co se dostanu tv, set-top box, tiskárnu, plyn kotel ( u toho bojují s manželkou často zapomíná 😁😁) , velký pultový mrazák, samozřejmě vše od internetu. Jediné co zůstává je lednice, trouba, mikrovlnka, a myčka ale tu když jde silná bouřka a chce se mi taky pod dřezem vytáhnu. Ale to nejsou takové položky a když tak neshoří vše. Jak jsem bydlel ve městě kde je veškeré vedení v zemi tak jsem na to kašlal.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to je dobrá šikana, manželka musí mít radost 🙂. To já se při bouřce bez těchto úkonů rád obejdu. NN vedení teda máme u nás na vsi též v zemi.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a není tak úplně pravda, že to přeskočí ve vypnutém jističi. Když je klasický svodič přepětí v rozvaděči, což už je pár let standard. Tak dříve otevře varistor a k přeskoku už pak následně nedojde. Takže pro ty bojácný s přepěťovkou lze použít i metodu shazování vybraných jističů případně komplet centrálním vypínačem.
Odpovědět
@venca60 tak to asi především záleží na vás a vašich zvyklostech (někdo má rád tv níž, někdo ji má skoro u stropu, někdo k tomu ma video přehrávač, zvukovou výbavu,....). My anténu nemáme, vše přes wifi. Ani nevím, že ještě anténa je 😄 . Snad skoro vše je přes či brzy bude wifi. V obýváku je tedy důležitá jen zástrčka. Jinak jsme ji nechali u země a tv máme normálně na stolku (zatím neuvažujeme o pověšení),takže zástrčka je schovaná ve skříňce). Jak stačí jen zástrčka, tak máme i dvě místa kam umístit tv, takže do budoucna můžeme celý obýváku prřeskupit (momentálně je v něm i místo jako herna pro naše malé dítě).
Odpovědět
@pyramis my máme taky rozvody v zemi, ale prásklo buď do trafa, nebo do primárního vysokonapěťového vedení. Já mám momentálně přepěťovky v rozvaděči a na kritických místech (u PC a televize) chráněné zásuvky. Při bouřce se na to zatím spoléhám a nic nevypínám.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?