Zateplení domu polystyrenem

Profilova fotka
Dobrý den všem, nenajde se tady někdo z okolí Přerov, Hulín, Kroměříž, Strážnice, Veselí nad Moravou, kdo právě zatepluje nebo se chystá zateplovat dům polystyrenem? Potřebovala bych to obkouknout co a jak se dělá a je potřeba. Nijak bych nezdržovala, jen bych chlapům hleděla pod ruky. Děkuji moc.
Odpovědět
1
2
@kateee1111 a není lepší se podívat na youtube? Tým je milion videí a navíc ušetříte čas jako sobě, tak jim...
Odpovědět
@kateee1111 Hlavně si pohlídejte, aby nebyly velké spáry. Ty je případně nutné vypěnit. Jinak bude těnito spárami procházet vlhkost, která bude kondenzovat na vnitřní straně omítky. Samozřejmě to pak znamená mokré fleky na omítne a později degradaci. Dále si pohlídejte, aby mezi zdivem a EPS nevznikaly svislé kanály, např pokud lepí "na buchty". Je potřeba nanášet lepidlo/pěnu po celém obvodu desky. Procházející vzduch zhoršuje izolaci. Po nalepení je nutné dodatečně kotvit a zde je vhodné použít zapuštěné kotvy s plastovým hřebem. Plastové trny tvoří menší tepelný most. Zapustěním kotev a zavíčkováním pomocí EPS krytek se omezí případné prorýsování kotev.
Odpovědět
@kateee1111 vaší zedníci nevi jak se zatepluje?
Odpovědět
Profilova fotka
@kekita Ano, ale některé věci je lepší vidět na živo.
Odpovědět
@edison101 Vy si myslíte, že to opravdu umí? Je obvykle zajímá jen jak to udělat co nejrychleji a dostat co nejvic
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Děkuji. Ještě dotaz ohledně lišty, která se může, ale nemusí dávat. Izolaci mám na zdech docela vysoko. Nějak mi asi uniklo, k čemu slouží.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Popravdě, jsem myslela, že mi napíše nějaký kutil, co si všechno udělá sám. V mnoha případech, je výsledek lepší než od zedníka. Soused kamarád si to dělal sám a výsledek je stejný jako od zedníka. Bohužel už v domě nebydlí a nemůže mi poradit.
Odpovědět
No okoukat lze cokoliv, ale tato činnost (některé úkony) vyžaduje také určitou zručnost a hlavně cvik a praxi.
Odpovědět
@kateee1111 já jsem domácí kutil, co si postavil celý dům sam s rodinou. Samozřejmě včetně zateplení. Jestli myslíte zakládající lištu, tak ta obvykle odděluje sokl od horní části. Používá se buď hlinikova nebo plastova lista. Hlinikova údajně tvori tepelný most. Já jsem použil hlinikovou, protože ji beru i jako ochranu, aby se nahoru neprokousali myši. Hlavnim duvodem použití je zpevnění hrany a usnadní to lepeni prvni řady.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas Zručnost by byla, praxe a cvik dojde s přibývajícími metry.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Akorát bych potřebovala někoho, kdo na tom právě pracuje. Spousta věcí se dá dělat svépomocí a výsledek je stejný jako od zedníka (i lepší). Bohužel v dnešní šílené době na zedníka nemám a to mám polystyren koupený už půl roku. Takže sháním informace. Domeček jsem postavila s jedním zedníkem a občas pomohli známí. Ale děkuju za info 🙂
Odpovědět
@kateee1111 Nevím proč potřebujete, aby na tom pracoval. Chcete to dělat svépomocí ? Nalepení EPS a natažení první vrstvy lepidla zvládnete sami. Jaké k tomu potřebujete informace ?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zubr487 No ten si už našel jiný kšeft, mě sliboval a sliboval až jsem se rozhodla, že do toho půjdu sama (on totiž "moc nestál" a udělal spoustu pěkné práce, ale jinak taky nespolehlivý). Jestli Vám nebude vadit, průběžně bych se Vás ptala co a jak. Ještě řeším garáž a retenční nádrž, tak toho mám víc. Děkuji za pomoc.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Můžu se zeptat, tuto lištu potřebuju? Jaké šrouby mám použít na přivrtání? Zatepluju 20 cm polystyrenem. Děkuji.
Odpovědět
@kateee1111 To je ono. To je jak jsem psal, že někdo preferuje tuto lištu plastovou pro snížení tepelného mostu. O tepelných mostech něco vím, ale i přesto jsem radši použil hliníkovou. Důvod je ten, že jsem na diskuzích několikrát narazil na stížnosti, že se mezi zeď a izolaci prokousali myši. Možná jste sama narazila na problémy s uskladněným EPS. Myši ho milují. Já sám jsem to taky řešil. Nevím jak to máte, ale obvykle jsou základy zatepelny nějakým perimetrem. Tato lišta se pak klade na perimetr. Já to šrouboval normálními hmoždinkami a vruty s velkou půlkulatou hlavou. Mezi zeď a lištu se dávají vymezovací podložky, protože zeď obvykle není úplně rovná. Těmi podložkami si také vymezíte malou mezeru na lepidlo a samozřejmě musíte počítat s rezervou na nerovnosti stěny. Mezeru mezi lištou a zdí jsem vypěnil PUR pěnou. Zde je otázka, zda budete EPS lepit pěnou nebo lepidlem. Jsou zde na toto téma i diskuze. Já lepil pěnou. Sice to vychází mírně dráž, ale především pro svépomocnou realizaci je to výrazně jednodušší. Pokud se rozhodnete pro pěnu, tak si rovnou kupte pistoli a používejte pistolové balení PUR pěny. Výhodou je jednak lepší dávkování a hlavně nemusíte řešit co s nezpotřebovanou pěnou.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Tak jsem studovala a už tomu začínám rozumět. Zatím děkuji 🙂 Na obchodu jsem rovnou vybrala vruty s hmoždinkami, ale nevím, jestli jsou to ty správné? Poradíte mi prosím?
Odpovědět
@kateee1111 Ty nejsou moc vhodné. To jsou natloukací hmoždinky. Zde je alespoň podle mého názoru lepší použít obyčejné hmoždinky a vruty např. https://www.svx.cz/vrut-do-dreva-se-z... Někde budete muset vyrovnávat nerovnosti zdi tím, že budete dávat silnější nebo slabší podložky a s těmito se lépe pracuje. V tom odkazu jsou s křížovou hlavou. Radši ale preferuji hvězdičku. Ty se tak snadno nestrhnou
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Jj dobře, to se poptám ve stavebninách. A teď ještě ta pěna. Toto může být? Děkuji.
Odpovědět
@kateee1111 může být. Obecně se jedná o nízkoexpanzní pěny. K tomu budete potřebovat pistoli např. https://www.zbozi.cz/vyrobek/proteco-... Zde doporučuji s teflonovým povrchem, protože se lépe čistí. Jinak se k tomu prodává i nějaké čístící rozpouštědlo. To je zbytečné. Stačí před použitím jen sloupnout ztvrdlou pěnu. Jen je nutné pohlídat, aby v pistoli nezůstala prázdná butelka. Jak jsem psal. EPS lze lepit PUR pěnou nebo lepidlem. Mě více vyhovovala PUR pěna především z toho důvodu, že jsem to většinou lepil sám po odpolednách. S PUR pěnou se nezdržujete mytím nářadí. Je potřeba počítat s tím, že pěna při tvrdnutí trochu expanduje a desku odtlačuje. Dělal jsem to tak, že se pěna nanese po obvodu desky a třeba křížem nebo hada na ploše. Je potřeba ji nechat pár minut v klidu. Takže jsem nanesl pěnu, pak jsem si připravil další desku a následně jsem lepil předchozí. Je potřeba si to vyzkoušet. Pěna mírně odtlačí desku, takže po cca 5 min jsem pomocí dlouhého pravítka desky doklepl do správné výšky. V dalších šárech jsem nejprve vypěnil mezeru mezi zdivem a EPS. Po dolepení je potřeba vyplnit všechny větší mezery pěnou (jednoduše zapíchnete hubici do mezery a vypěníte). Po dokončení se desky kotví. Vhodná je zapuštěná montáž a talířové kotvy s plastovým trnem. Koupíte si k tomu plastovou frézku do vrtačky. Tím si nejprve vykroužíte zahloubení. Kotvy se pak dávají do tohoto zahloubení. K tomu si dále koupíte takové puky z EPS. Pomocí pěny je pak vlepíte do zahloubení. Nakonec se celý povrch dorovná velkým hladítkem s nalepených hrubým brusným papírem.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, tak všechno mám připravené (teda skoro), jen to počasí mi nepřeje. Ještě bych potřebovala poradit, jak dlouhé trny a hmoždinky mám koupit, když na garáž bude 10cm polystyren? Na ty jsem úplně zapomněla. Děkuji.
Odpovědět
@kateee1111 v příloze je obrázek jak to vypadá. Nejprve frézkou vykroužíte zahloubení. Já jsem kotvil ve středu a v rozích desek. Příklepovkou vyvrtáte díry. Hmoždinka je částečně zapuštěná do EPS a do zdi, takže pro 10 cm potřebujete délku cca 14 cm. Např. https://www.nonstopstavebniny.cz/tali... Hmoždinky zasunete do děr a zatlučete trny. Nakonec pěnou zalepíte záslepky Např. https://www.nonstopstavebniny.cz/poly... To prvotní frézování je hnusná práce, protože kuličky EPS lezou nejraději do očí a uší. Zbytek je rychlovka a jednoduchá práce.
Odpovědět
@kateee1111 když se podíváte na netu tak u většiny hmoždinek je nákres kolik se dává do zdiva podle toho co je to za materiál. A měly by se dávat do rohu a dvě do plochy.
Odpovědět
@kateee1111 Já kotvil šroubovou hmoždinkou fischer ecotwist a stačí jedna na různé tloušťky zateplení. Není levná, ale odpadá frézování pro zátku a zátkování a je to čistá práce. Použil jsem dvě na desku 280mm. https://www.google.com/search?q=fisch...
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Chápu, děkuji i za obrázek
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn To je zajímavé. Jako jak dvě? Že jste dával jen do plochy nebo jak tomu mám rozumět? Děkuji za vysvětlení.
Odpovědět
@kateee1111 První varianta na tomhle obrázku: https://eshop.zofi.cz/admin/photos/Mo...
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn No jasně, už to vidím. Takže potřebuji jen 2 hmoždinky na desku a pak podle uvážení (kolem otvorů) A kotva je už v tom. Ještě je zapotřebí koupit ten montážní přípravek.
Odpovědět
@kateee1111 Přesně tak. Montážní přípravek je ve dvou velikostech, na to bacha. Poslali mi ten menší a musel jsem ho vracet. Nakonec jsem větší nevzal, koupil jsem velkou metlu na lepidlo, uřínul ji dřík a stupnici si na něj udělal pilníkem.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn No tak to jste doladil úplně bezvadně. To budu muset ještě nastudovat. Děkuji za info 🙂
Odpovědět
@kateee1111 Pokud nebudete stavět lešení, tak kotvení Vám zabere jedno dopoledne. Navíc ty obyčejné nezávrtné koupíte v každých stavebninách. Proto podle mého názoru nemá význam používat drahé závrtné hmoždinky
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?