Změna barvy oken a fasády u RŘD

Dobrý den, máte někdo osobní zkušenost s výměnou barvy oken a změny barvy fasády v řadovce? Na úřadě nám to zamítli. Nicméně ať se podívám kamkoliv, řadovky hrají všemi možnými barvami. Zajímalo by mne, zda se někdo setkal s nějakým postihem, případně s jakým. V řadovce bydlíme 16 let, postupně všichni okolo mění okna, zateplují, dělají fasády, ale snaží se dodržet vše při starém. Původní barva omítky je sytě oranžová, takže stejně se už nikdo netrefí do stejného odstínu, na jedné straně je to třeba úplně šislé od slunce, někde vylézají fleky, apod. Při dnešních cenám mi přijde šílené, rekonstruovat tak, že se mi to vlastně vůbec nelíbí. Řadovka není v žádném historickém centru. Prosím o vaši zkušenost. Děkuji moc.
Odpovědět
Profilova fotka
A majú nejakú územnú štúdiu alebo iný predpis, kde je to výslovne napísané, že fasáda a okná majú byť danej farby? Ak nie, tak majú smolu.
Odpovědět
@ilonadrd Protože dobře znám práci a postupy stavebních úřadů, tak tomu Vašemu popisu moc nevěřím. Neznám stavební úřad, který by takto "řešil" barvu oken a fasády u obyčejné řadovky. Nezamlčel jste něco? Např. nejste v ochranném pásmu nemovité kulturní památky, nemovité národní kulturní památky, památkové rezervace nebo památkové zóny? Píšete, že Vám to na úřadě zamítli. Který úřad? Jak to odůvodnil?
Odpovědět
@milanq Dobrý den, určitě jsme nic nezamlčeli. Jedná se RŘD na sídlišti, dokonce se z oken koukáme na garáže, je to na okraji sídliště. Žádná kulturní památka. Žádost jsme posílali na stavební úřad, oddělení úřadu územního plánování. K rukám architekta, který má naši oblast v kompetenci. Vložili jsme v žádosti jednoduchý plánek - náčrtek. Odpověď nám přišla, že se žádost zamítá a že jsme povinni dodržet současný vzhled. Jiné vysvětlení nebylo. Popravdě se znovu nechceme připomínat, abychom na sebe neupozornili v případě, že se rozhodneme opravdu "vystoupit z davu".
Odpovědět
@josefx Dobrý den, tak to já vůbec nevím, asi se řídí všeobecnými pravidly u ŘD.
Odpovědět
@ilonadrd Jen se zeptám, proč jste to posílali na územní plán a architektovi? U Vás ve městě je nějaké zvláštní pravidlo, že se to tak má dělat? O tom, jestli se jedná o "změnu vzhledu" ve smyslu stavebního zákona (která se pak povoluje) přece rozhoduje výhradně stavební úřad, žádný orgán územního plánování, žádný architekt. Píšete, že Vám žádost zamítli. Tak se znovu ptám jak? Vydali správní rozhodnutí? Protože jinak se to zamítnout nedá.
Odpovědět
@milanq Dobrý den, jelikož jsme chtěli v domku vyměnit bílá plastová okna za šedá, a změnit barvu fasády, poslali jsme žádost - spíše takovou emailovou ohlášku na stavební úřad s vizialiuací, jak by to ve výsledku vypadalo. Žádost vyřizoval architekt, který pracuje na tomto úřadě na příslušném odboru územního plánování a tato oblast prý pod něj spadá. My jsme si ho nevybrali. Žádost nám byla zamítnuta z důvodu narušení vzhledu/rázu celého komplexu rodinných řadových domů.
Odpovědět
@milanq... Tzn. Že to asi bylo správní rozhodnutí... Bohužel to již u sebe nemám, vzteky jsem asi to vyhodila 😞
Odpovědět
@ilonadrd Nebylo to zavazne stanovisko?
Odpovědět
@ilonadrd Škoda že nevíte, jak to vlastně bylo. Protože tak, jak to popisujete, to nefunguje. Žádný stavební úřad nemá v sobě odbor územního plánování. Určitě by se to dalo nějak řešit, ale bez řádných informací to nejde. Můžete aspoň napsat, o které město se jedná? Kam jste tu žádost posílala? Klidně mně to napište do mailu, něco vymyslíme.
Odpovědět
@milanq Dobrý den, děkuji za vaše komentáře. Jsem z Jihlavy. Na této stránce (stavební úřad Jihlavy) je v sekci územní plánování Ing. arch. Tomáš Lakomý, který má naši oblast na starosti. https://www.jihlava.cz/stavebni-urad/... Možná bych mohla zkusit si zamítnutí znovu nechat zaslat. Zkusím to nějak vymyslet.
Odpovědět
@milanq Prozatím jsem našla úplně první komunikaci, kde jsem se jen informovala...¨ Dobrý den, Pokud dodržíte barvu a členění fasády, nepotřebujete žádné povolení. Pokud chcete měnit vzhled, je třeba zpracovat projekt a ten posoudí SÚ a ÚMA. S pozdravem Ing. arch. Tomáš LAKOMÝ úřad územního plánování MAGISTRÁT MĚSTA JIHLAVY Hluboká 8, 586 01 Jihlava Tel. +420 567 163 187 E-mail Tomas.Lakomy@Jihlava-city.cz
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?