Hypotéka na výstavbu

Plánujeme stavbu domu, investiční rozpočet od firmy teď máme na 2 500 000Kč, hypotéku bychom chtěli ve výši 2 000 000Kč, některé práce si budeme dělat sami. V bance (KB) chtějí výpis, že těch 500 000Kč máme. Tak se ptám, kdybychom rozpočet toho stejného projektu snížili na požadovaných 2 000 000Kč (více prací si udělali svépomocí) a od banky chtěli hypotéku ve výši 2 000 000Kč, odhad by zůstal stejný jako v tom prvním příkladu. Tak by od nás nic chtít neměli, jelikož hypotéka pokryje výši nákladů a odhad nemovitosti by byl 2 500 000Kč, což nám vyjde těch 80% přesně na ty 2 000 000Kč. Je to tak správně, nebo to funguje jinak?
Odpovědět
1
2
Řídí se dle odhadu, tím pádem budete muset prokazovat těch 500 000 Kč. Zkuste jinou banku, kde nemusíte prokazovat své finance. My jsme podepisovali hypotéku prosinec 2017 u ČS, nemuseli jsme prokazovat peníze na účtech, ale než nám pustí HÚ musíme mít prostavěnou určitou část peněz (přijde odhadce a bude dělat odhad na to co jsme postavili, v našem případě to bude základová deska).
Odpovědět
Profilova fotka
my projekt a tudíž jeho odhad přizpůsobovali částce, kterou si chceme půjčit :-N jinak bychom prostě museli prokazovat, že máme ten zbytek, který si půjčit nechceme. projekt jsme tedy osekali na nutný základ, aby odhad vyšel co nejlevněji. v reálu pak ale stavíme trošku něco jiného. myslím tím třeba trojskla místo dvojskel, zateplení, technologie...ne jiný rozměr domu a místností ;-)
Odpovědět
@1macinka Teoreticky mate pravdu, jen jestli nebude chtit banka novy odhad, aby si nemysleli, ze to budete " sidit" na kvalite materialu. U UCB taky sledovali prostavenost.
Odpovědět
@bamak teprve řešíme projekt, v bance jsem se byla zatím jen informovat
Odpovědět
Zkuste RB. Tam vše proběhlo hladce. Nemusel jsem dokazovat, kolik mám svých prostředků. Jen chtěli výpis z účtu, aby viděli, že mi chodí výplata. Nejprve jsem ale musel prostavět své finance a až pak pozvat odhadce a na základě jeho odhadu banka uvolnila první část dle aktuální hodnoty rozestavěné nemovitosti. Na další čerpání po prostavění první várky peněz z banky přišel zase odhadce a následuje další čerpání... a takto to jede dál a dál :)
Odpovědět
@1macinka tak tim lip, muzete to uzpusobit rovnou.
Odpovědět
@hamikaw když máme svůj pozemek, tak ten nám odhadnout a uvolní peníze, nebo už musí být něco postaveno?
Odpovědět
@1macinka být váma, tak nic nestavím, když nemáte ani korunu, kromě pozemku...
Odpovědět
@1macinka pokud si budete brát hypotéku na stavbu, potřebujete odhad pozemku i projektu. Jenom odhad pozemku na čerpání nestačí.
Odpovědět
Profilova fotka
@hamikaw no dobře, sice nemusíš dokazovat, že peníze máš, ale nějaké mít musíš, aby jsi je mohl prostavět a poslali ti první várku peněz od nich. takže výsledek je stejný. nějakou sumu prostě musíš v reálu mít. ať ji musíš prokazovat nebo ne ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@1macinka nám udělali odhad pozemku a pustili první peníze. prostavěli jsme, pozvali odhadce a dostali další peníze ;-)
Odpovědět
@blahova_andrea tak bychom to taky potřebovali. V které bance jste si brali?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@1macinka jsme u hypoteční
Odpovědět
@1macinka pokud ti jde jenom o to, abyste do začátku do stavby neinvestovali nic svého, mělo by to jít v každé bance (minimálně v těch velkých to jde u všech), ale musíš mít hotové oba odhady na základě kterých ti pak vyčíslí jakou částku ti uvolní. Když máte pozemek svůj a budete ho dávat do zástavy, může povolit i větší část peněz na start.
Odpovědět
@1macinka No je pravda, že pozemek jsem měl svůj, ale v prvním odhadu na uvolnění prostředků řešili pouze odhad stavby, kterou jsem prostavěl na základě mých úspor. Pozemek, na kterým stavba stojí nebrali v potaz. Trošku mě tohle překvapilo, ale první odhad stávající stavby byl v pohodě, tak se jede dál :)
Odpovědět
@blahova_andrea Jj, to je pravda ;). Při žádání o hypo se vypočítala cena celého domu a z toho odečetla částka úspor. Nejprve chtěli prostavět mé úspory a pak teprve poskytnou čerpání na základě reálného odhadu již postaveného / prostavěného. Pro mě výhoda v RB je ta, že uvolňují prostředky z odhadů aktuální stavby a nepotřebují doklady od dodavatelů nebo ze stavebnin za nakoupený materiál atd...
Odpovědět
Profilova fotka
@hamikaw hypoteční taky nepotřebuje faktury. jede se podle odhadů ;-) my stavíme sami, tak jsme hypo čistě přes faktury mít nemohli.
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth tak s tímto nesouhlasím neměli jsme ani korunu jen byt v hodnotě 1,8 milionu, vzali jsme si hypotéku na pozemek 300 000 - řadovka. a ručili bytem. Pak jsme si vzali druhou hypotéku, kde se již ručilo budoucí stavbou 2500 000 kč. postavili jsme dům za 2 300 000 svépomocí, na klíč je to přes 4 miliony. Byt jsme prodali - s tím, že jedna hypotéka 280 000 za pozemek zanikla a nyní platíme už jen tu druhou hypotéku. Spokojenost, peníze za byt v hotovosti na další nákup nemovitostí na pronájem a nic nám nechybí. Takže stavět bez peněz proč ne, aspoň 3 roky zpět to šlo krásně a hypotéka na pozemek 1,99 a na dům 1,79 a ani hypotéku platit nemusíte, tu platí částečně nájemníci dalších dvou menších bytů např.
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy no dobře, tak ne bez koruny, ale bez ničeho. ne každý má byt. a kdo nemá ani byt ani žádnou hotovost, tak to s tím stavěním fakt není ideál ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea máte pravdu souhlasím ale také jsem před 20 lety za mlada neměl nic, pak ve 40 ti byt a bez dluhů
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy k takovému výkonu gratuluji :-) škoda, že jsem se nepochlapila stejně
Odpovědět
Profilova fotka
no a pak ještě koupit za peníze z bytu něco co zaplatí aspoň půlku hypotéky - nájemníci a vyjde to jen o fous dráž, než kdybych zůstal bydlet v paneláku, kde se platilo do fondu oprav docela hodně -))) já jsem spokojen, a když jsem začal stavět na účtě jsme měli asi 20 000 kč dnes dům 170 m2 svépomocí s různými vymoženostmi - venkovní žaluzie na motory, tepelné čerpadlo, brána na dálkové ovládání, kamery, jablotron, datová sít a další kraviny co si dnes někteří blázni jako já dávají -)))
Odpovědět
Profilova fotka
prominte, že asi často přispívám, ale jsem už skoro měsíc v nemocnici a nudím se tady tak prostě čtu různá fora a občas napíši -))) ještě tak týden dva a už mě tady nikdo neuvidí -)
Odpovědět
@hbboy on je trochu rozdíl nemít nic, popřípadě nějaký pozemek pochybné hodnoty a nebo mít byt za 2 miliony... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth jak říkám ve dvaceti jsme neměli nic a pak po koupi bytu jen dluhy podle mě život každého člověka se postupně vyvíjí. Pokud je zdraví a nerozvede se tak za mlada ve 20 nic nemá, ve 40 už má třeba byt zaplacený, v 50 ti už má všechno atd. atd. -)) a rozumně uvažující člověk přemýšlí co a jak dál a tak Dům jsem začal stavět až ve 38, v 25 bych to asi nedal jako dnešní mladí :-D
Odpovědět
@hbboy me bude 22,tento rok chci zacit stavet dum svepomoci(146m2),ted mam hypo na pozemek 900a chci si brat dalsich 1.8 - 1.9mil na vystavbu, predpokladana hodnota potom 3,5mil,nemam nic, ani korunu,dedit nic nebudu a rucit nicim nemam, opravdu to jde i s nulovou hotovosti 😂
Odpovědět
@melin6 ..neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil... ;-)
Odpovědět
@plaintruth jak to myslis? :-D
Odpovědět
@melin6 Este nemas hypo na dom schvalenu od banky a este si nic nepostavil. Ked sa tak stane, potom si pokecame....
Odpovědět
Jo nemam jeste hypo na dum, ale mam na to plat takzeby nemel byt problem, jeden dum uz jsem se znamym postavil, jinak uz se mi zacina delat projekt 😉
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?