Co byste zpětně do domu nechtěli nebo udělali jinak?

Ahoj, podělte se se zkušenostmi z bydlení. Co byste si do domu už nedali nebo to udělali jinak? Konkrétně rekuperace, klimatizace, chytrá domácnost, lesk/mat kuchyň, barvy, koupelna - např. průhledné sklo ve sprcháči, typy podlah. A samozřejmě další, co vás napadne. Na čem třeba nešetřit, na čem klidně. Co se vám hned pokazilo... Připadá mi, že každý se nechá ukecat ve studiích a pak jen udržuje, mění a leští, přičemž to tak ani nemuselo být. Nebo se pletu? Snad to mnohým pomůže při zařizování domu. Díky ;)
Odpovědět
1
2
10
- troubu bez pyrolýzy - normální police v kuchyni (vs. šuplíky) - dlažbu (jakoukoliv) - látkové římské rolety - koupelnový nábytek z lamina (vs. masiv nebo dýha) - po třech letech zničené a to říkali, jak to je lepší jak pravé dřevo - nezabudované podlahové lišty (stírat na tom prach je za trest)
Odpovědět
Nechtěl bych už: - předsazenou montáž oken (totální zhoršení akustiky) - externí rolety (dá se řešit přesahem či jiným vhodnějším stíněím) - EPS izolaci (sníží akustické vlastnosti zdiva až o 4 dB, řešil bych vatou) - kašlal bych na značky, kde se neplatí za kvalitu, ale za brand (např. okna bych koupil za půlku, vstupní dveře taky, z hlediska tepelně-izolačních i pevnostních vlastností není rozdíl téměř žádný) - lepenou vinylovou podlahu (dnes bych šel do klikačky s podložkou - prostě plovoucí) - jádrovou omítku (dnes jedině sádrovku) - betonové tašky a sklon střechy (rovnou zelenou střechu, žádný krov a rádoby kvalitní povrch betonových tašek) - komínovou digestoř (dnes jedině výsuvnou za varnou deskou s odtahem k podlaze)
Odpovědět
V domě 2.0 už nebude: - Druhé patro - Jakékoliv schody - Světlík - Kotel na pelety (jedině TČ/příp jiný bezúdržbový zdroj dle TZ), případně jiný zdroj prachu a požáru v domě - Nevést rozvody vody po základové desce, ale v podhledech Co máme teď a co v domě 2.0 určitě ano: - Rekuperace - Venkovní žaluzie - SmartHome - Dřevěná okna - Vyšší stropy 2,7 min.
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel Dobrý den, proč už byste nešli do světlíku?
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že už máme několikáté bydlení tak jediné co nám teď na domě vadí je dlažba na terase, která půjde pryč.My se do ničeho ukecat nenechali, věděli jsme vždy co chceme. Jako nejlepší volbu beru plně bezbariérový dům,podlahové vytápění s lepeným vinylem, dlouhou širokou chodbu, skleněnou "fasádu" kdy je dům propojený se zahradou a opravdu hodně prosvětlený.
Odpovědět
@lisakstavitel : proč ne kotel na pelety? Můj otec něco takového hrozně chce, aktuálně se moří několik let se strojem na výrobu pelet (je to takový kutílek). Žije na vsi, topí převážně dřevem
Odpovědět
Profilova fotka
@prejeta_zaba nemam asi nic co bych vyslovene nechtel, ale celou radu veci bych resil jinak, coz je prirozene pry az ten treti barak se povede 🙂
Odpovědět
@cell Protože, kotel potřebuje údržbu. Občas se stane že se mu nepovede zapálit (1x do měsíce). Je třeba dosypávat pelety (1x týdně), je třeba vybírat popel (1x za 14 dní). Je to hlučné (podavač, ventilátor, sypání pelet). Je to oheň v domě, když to blafne tak by to mohl být problém :-D Samozřejmě pokud to má člověk jako zábavu (výroba pelet), tak není co řešit.
Odpovědět
@molanmolab Světlík cena cca 35 tisíc (svépomoc) vs led žárovka cena cca 500 Kč. Světlík - únik tepla ven. Mám světlík rozměr cca 2x1,2 metrů.
Odpovědět
@lisakstavitel Bavíte se o světlovodu nebo ne? Ten rozměr moc nechápu...
Odpovědět
@noemi77 Když píšu světlík, tak myslím světlík :-) https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%9...
Odpovědět
@lukoid @lukoid a jaký je důvod té digestoře?
Odpovědět
Článek se načítá
Nikdy už žádný schody- ani jeden!!!!, plynový kotel, plovoucí podlahu, dlažbu mimo koupelny, vnitřní žaluzie, komínkovou digestoř, střešní okna, sádrovou omítku, rekuperaci, nerezové spotřebiče, nábytek z Ikea😉
Odpovědět
@tinabla usuzuji, že se vám váš barák příliš nepovedl, že?
Odpovědět
@radim83jj, ten už naštěstí nemáme😉🏡 teď už mám téměř bezúdržbový👍
Odpovědět
@tinabla prč ne rekuperaci?
Odpovědět
@tinabla Takže by to chtělo vyměnit celý barák nejlépe :)
Odpovědět
Profilova fotka
@tinabla @lukoid Dobrý den, co se vám nezdá na té digestoři? Chápu, že ta výsuvná ze sporáku nezabírá tolik místa, ale je tam ještě nějaký další důvod?
Odpovědět
už bych si nedala zafrézované nerezové úchyty v kuchyni - hrozně ostré, nebezpečné hrany. Plné vhodové dveře (tma v chodbě). Vývod vody na zahradu jen ze 2 stran domu (dala bych minimálně ze 3). Točité schody (u nás to díky projektu jinak nešlo, nestavěli jsme, jen kupovali).
Odpovědět
@adula000 už jsme ho vyměnili😉a jsem ráda za zkušenosti s prvním domem, že vím co už ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@tinabla Proč ne rekuperaci? Proč ne sádrové omítky? Schody jsou hodně individuální záležitost. Já mám patro a volil bych ho znovu.
Odpovědět
@martinape mě nedělá dobře ...
Odpovědět
@molanmolab kvůli údržbě, umýt nerezovou mastnou digestoř, aby nebyla flekatá je skoro nemožný
Odpovědět
Je tu nekdo kdo MA schody a je spokojeny?
Odpovědět
@jakuda sádrové omítky jsou hodně měkké a je na nich všechno vidět
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt ano ja proti schodum nic nemam 🙂
Odpovědět
@molanmolab také bych nechtěla digestoř, která má vyvod přes střechu. Celkově se mi ani v interiéru ty komínové nelíbí. Máme zabudovanou v desce a je to paráda.
Odpovědět
co bych zpětně změnil: - nedával bych digestoř (prosadila si žena, zapne se tak jednou za měsíc a dělá kravál) - zádveří bych rovnou vymaloval voděodolnou barvu - dulux easycare či něco podobného - kdyby bylo čistě na mě, místo vinylu bych do celého domu dal opravdu kvalitní dlažbu (lepší pocit tepla, nepoškrábatelné, lehce opravitelné při rozbití dlaždice)
Odpovědět
@skunkos Dlažba lehce opravitelná, když ji lokálně něčím rozbiješ? :-D tak takovou jsem ještě neviděl vyjma těch, co byly špatně přilepeny a prostě praskly a byly volné :D Už si ji někdy měnil?
Odpovědět
Profilova fotka
@eviks Tak já třeba zafrézované nerezové úchytky v kuchyni doporučuji, nemám s nimi sebemenší problém a to mám 2 malé děti.. Ostré mi nepřijdou vůbec. Je to dost individuální, co jeden rozhodně nedoporučuje, druhému vůbec nevadí a naopak. Já bych třeba udělala větší vstupní chodbu, když se tam ráno 4 obouváme a oblíkáme, je tam málo místa, hodně se tam našlape z venku, celkově to chtělo vstup líp vyřešit. Nechtěla bych už střešní okna, protože umývat to je očistec, ale zase by tam byla bez nich tma, takže to je otázka.. Znova už bych nechtěla barák do patra. Ohlídala bych si pořádně pokládku vinylu, aby tam nebyly vlnky, které tam jsou
Odpovědět
1
2
10
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?