Boj s městem

Dobrý den, pokusím se ve stručnosti popsat náš problém a poprosit vás o rady, co dělat. Máme po babičce pozemek ve větším městě, který je součástí staré zahrádkářské osady, určené k přestavbě pro účely bydlení. V této lokalitě je nevyhovující veřejná infrastruktura, neboť zde chybí vodovod, kanalizace, chodníky a veřejné osvětlení. Nejprve nás proto čekal boj s odborem dopravy ohledně získání dopravního připojení. To jsme nakonec dostali na základě odvolání se k nadřízenému orgánu, neboť odbor dopravy byl názoru, že zde nelze stavět bez toho, aniž by byly vybudované chodníky a veřejné osvětlení. Dále jsem řešili problém s chybějícím vodovodem a kanalizací, které jsme se po domluvě s dalšími vlastníky dohodli zafinancovat z vlastního a sítě sem dotáhnout. Vše probíhalo relativně hladce, všechny dotčené orgány a správci sítí s projektem souhlasili. Zádrhel přišel ve chvíli, kdy byl náš záměr projednáván v radě města, která jej neodsouhlasila. Důvod nám odmítli sdělit z důvodu, že jednání rady jsou neveřejná, poté jsme se dozvěděli, že důvodem byli právě chybějící chodníky a osvětlení a obava z nekontrolovatelné výstavby. Jsme teď v pasti, protože individuální odkanalizování nám město také nepovolí. Podle našeho názoru rada města překračuje své kompetence a nejedná v souladu se zákonem o vodovodech a kanalizacích, který v §8 odst. (4) ukládá vlastníkům provozně souvisejících vodovodů a kanalizací povinnost napojit jiného vlastníka, pokud to umožňují kapacitní a technické možnosti. Na stavebním úřadu nám bylo řečeno, že pokud si zažádáme o územní rozhodnutí s doložením nesouhlasu rady města, stavební rozhodnutí zamítne a na základě toho se můžeme odvolat ke krajskému úřadu. Napadají vás ještě nějaké méně radikálnější možnosti jak tento problém řešit? Samozřejmě se pokusíme domluvit si schůzku s některými radními a rozptýlit jejich obavy. Děkuji
Odpovědět
@greysnow Ja bych se odvolani nebala. Kraj uz vam vyhovel v otazce dopravy, tak pokud mate vse v poradku, vyhovi vam i s vystavbou. Kraj vetsinou nebyva v pasti, narozdil od mesta, pod ktere stavebni spada a jemu "chodiva na ruku".
Odpovědět
Dobrý den. Řešte to prvně přes zastupitelstvo, které je radě nadřazeno. Jednání i výstupy jsou veřejné. Navíc při projednávání máte jako občan/majitel nemovitosti právo vznášet dotazy a připomínky. Doporučuji si vše nahrát, na což máte ze zákona právo též.
Odpovědět
Profilova fotka
také bych se nebála odvolacího řízení. Jak to máte v územním plánu? Jestli je to území určeno k zastavění rodinnými domy, nebo vůbec - k bydlení, tak tato otázka (chodníky) by neměla být určující. Pokud nějaký orgán veřejné správy něco zamítne, tak MUSÍ sdělit, proč. Ovšem pravdou je, že např. stavební zákon dává úředníkům mnohde netušené možnosti. Když jsme se my tázali našeho úředníka, proč nám dělá takové obstrukce, řekl (naprosto bezelstně a bez zášti) - zákon mi to umožňuje. Prostě zákon mu umožňuje dělat potíže, a tak je dělá. Stavební řízení od první žádosti až než jsme mohli začít kopnout, trvalo téměř 6 let a bylo v něm několik odvolacích řízení. Nedej se. Že není voda, to se dá řešit vrtem (studnou), odpad se dá řešit vybírací jímkou. Jsou to sice drahá řešení, ale existují. Je-li to ve městě a území určeno k bydlení, dřív nebo později tam stejně kanalizace bude a ty budeš mít za povinnost se k ní připojit, jímka se pak dá využít na sběr dešťové vody. Také tam lze očekávat, že bude vodovod, a při dnešních cenách vody by do budoucna vlastní zdroj byl slušným bonusem. Chybějící veřejné osvětlení je sice problém, ale nikde v zákoně nestojí, že ho tam mít musíte. Pokud by ses k tomu musela vyjadřovat (psát argumenty do odvolání), můžeš zkusit nadhodit to, že vlastně jenom nebudete přispívat ke zvětšení světelného smogu. Je to ale běh na dlouhou trať a nevím, jak moc na to spěcháte. Jestli hodně, pak (nerada to říkám) je lepším řešením pozemek prodat a koupit něco hotového nebo třeba rozestavěného, abyste si to mohli dodělat podle sebe. Nedej se. Držím palce
Odpovědět
@greysnow Moc vás nepotěším. V principu moc obce nejsou motivovány k rustu , spíš naopak . S rozvojem se jim zvedají náklady na udržbu , ale žádné peníze z vás nemají . Jejich financování je odvislé od paušálu a tak nemají zájem si zvedat mandatorní výdaje . Lepší jsou pro ně dotace na ruzné věci . Z těch mají příjem a podnikatelé zakázky od státu. A zastupitelé se podle toho chovají . Čím větší je ve městě nedostatek bydlení , tím více rostou ceny a tudíž i majetky zastupitelu . Se zvyšující se nabídkou hrozí pokles cen a ten si nikdo nepřeje.
Odpovědět
@jendad no nevím co je to s naší obcí, ale ta si tu nechává vyrůst jeden satelit vedle druhého... tak jsem myslela, že aspoň má peníze za každého občana nebo ne?
Odpovědět
to esmeradla2: Pozemek je v zastavitelném území umožňující stavby RD, souhlasy k RD již také od všech dotčených orgánů a síťařů máme. Teď jen vyřešit ty sítě - hlavně jak píšeš kanál. Studnu stávající máme, vodu bychom zvládli pořešit jinak, ale kanál je podmínkou. Pokud by jsme ho nevybudovali, nedostali by jsme k RD souhlas od územního plánování ani životního prostředí, takže touhle cestou jít bohužel musíme. Jsme opravdu blízko ke stavebnímu povolení a po té době co to všechno řešíme se nám to nechce vzdát a pozemek prodat, navíc je to fajn lokalita (až na tyhle politické hry). Zatím tedy určitě nebalíme a pokusíme se vydat všemi možnými směry. Navíc máme v ruce argument, že tento rok zde byl jeden RD povolen a přes tu samou radu k němu bylo schválenou prodloužení vodovodu a kanalizační přípojka, a další stávající RD jsou tu již také. My k některým těm stávajícím navíc kanál dovedeme a napojí se s námi, což je přece z hlediska ochrany podzemních vod žádoucí.. nehledě na to, kolik to celé bude stát a my to bezúplatně na město převedeme
Odpovědět
@greysnow a proč nejdete cestou ČOVky a vsaku. Stejně budete muset nějak likvidovat dešťovku. Taky jsem s tím bojoval, ne tedy s městem, ale s územním plánováním. Životní prostředí ani povodí s tím nemělo problém, ale územko nesmyslně tlačilo na kanaldu. Nakonec mi asi celkem pomohl stavební odbor ombudsmana, se ho nejspíš na úřadech dost bojej. Navíc pokud by to samozřejmě šlo, tak pokud tam ta kanalda nebude, snižuje to riziko toho "živelného zastavění". Protože s vybudovanou kanaldou už se to samo nabízí, že se tam má stavět. A ty poslední ČOVky již mají deklarované parametry skoro jak pitná voda (co je psáno - s razitkem státní zkušebny, to je dáno, jinak úplně iluze o tom nemám)
Odpovědět
@petros4 Jakmile u nas ve vesnici dostala obec povoleni vybudovat verejnou kanalizaci, prestala COV rodinnym domum povolovat.
Odpovědět
@puhelin u nás v obci, vybudovali v jedné ulici kanalizaci (dokonce nejspíš s dotací) a stejně nemají páky, jak donutit lidi, aby se do ní připojili. Takže všechny ty staré baráky co desítky let pouštěli sra... trativodem do řeky, to dělají stále, kanalizace nekanalizace. U nás v obci je kanalizace a přesto mi museli povolit ČOVku. Podle jakési obezličky zákona, že tě nemůžou donutit pokud by systém napojení na kanalizaci byl neúměrně drahý, proti jiným možnostem. To je obezlička pro rodinné domy, aby napojení na kanaldu nestálo víc, než celej barák. Což se často děje, protože se lidí nebrání. Přitom kvalitní ČOVka, je řádově 50 tis.
Odpovědět
@petros4 Budeme ted delat pripojku do toho noveho radu o delce 35 m s vlastnim cerpadlem, aby to tam vubec dojelo. Plus rozkopat suteren, protoze to je na druhe strane, nez vyvod do septiku. Nebyli jsme vyjmuti z povinnosti, bohuzel. A je to jak pises. U nas se o dotaci zadalo bez pripojek, takze si je kazdy musi zridit na sve naklady. Je tu mozna 40 % domu, kde ziji seniori, casto sami, opusteni a ti nic budovat nebudou.
Odpovědět
@petros4 u nás je to už takové zažité pravidlo, že stavby musí být odkanalizovány do centrální ČOV. Ačkoli to územní plán neříká přímo, odbor územního plánování si to vyžaduje, stejně tak ostatní odbory a vedení města. Důvodem je, že naše město už je skoro celé zasíťované, takže "není problém" sítě do míst, kde ještě nejsou, dotáhnout. Výjimka je u odlehlejších příměstských částí. Proto nám nikdo neumožní individuální způsob odkanalizování, i když domovní ČOV splňuje parametry.. Pokud nám ale město nedovolí ani prodloužení sítí, což je vlastně podmínka, kterou samo vyžaduje, tak nastává problém, protože nemáme jinou možnost jak to udělat. Tohle jednání se mi proto zdá protiprávní, znehodnocují nám takto pozemek, protože na něm nelze v současné době nic dělat, dokud nebude odkanalizovaný.
Odpovědět
@petros4 dokázal bys prosím tě zjistit, co je to za zákon a nejlépe i paragraf, abychom se případně mohli odkazovat na to, že když nám nedovolí prodloužení sítí, budeme požadovat povolení domácí čov? Moc by nám to pomohlo..
Odpovědět
Článek se načítá
@greysnow haha,prý není osvětlení a chodníky! Je to od vašeho města házení jen klacků pod nohy,protože my bydlíme velmi blízko centra jednoho maloměsta,postavili jsme na odkooupeném pozemku od města a dosud tady osvětlení ani chodníky nemáme,chceme po nich alespon zpevněnou příjezdovou komunikaci - na tu samozřejmě,jak jinak,město nemá peníze, fuj ti občané,jen by pořád něco chtěli a otravují "radní a zadstupitele"
Odpovědět
@greysnow požádejte si povodí, které přísluší k vaší obci o vyjádření ke vsaku do podzemních vod (dejte si tam čovku a přepad z nádrže na dešťovku do toho vsaku, aby jste to ředili) dejte k tomu i papír od nějaké certifikované čovky i s prokázanými parametry, ať máte od povodí v ruce papír, kterému životní prostředí nemůže moc dát protiargument. Územní plánování prudí podle jakési metodiky, že je požadováno připojovat domy na kanalizaci. Taky si zajistěte přkážky proč to nejde, stačí nesouhlas jednoho majitele pozemku s vedením řádu přes něj. Jo a ať vám SÚ vydá kompletní územně plánovací informaci. Tam jsou všechny podmínky a hlavně je tam uvedeno, že pozemek je určen k zástavbě RD. Pokud k tomu nejsou další podmínky, kontaktujte specialistu na stavební právo, protože tam by se to dostávalo do roviny, že jsou poškozována vaše práva a je to na žalobu. Je to těžkej boj, sám jsem byl už vyčerpán, buďte na jednání vždy tvrdí a mějte argumenty, zvlášť oporu v zákonech, když vystřelíte paragrafy a hrozbu žalobou, hodně úředníků se lekne a couvne, protože si ověří, že to skutečně hrozí a nikdo nechce poškodit město prohraným soudem. Na ten odkaz co jsem psal výše se zkusím podívat.
Odpovědět
@petros4 to by bylo fajn, díky. Bohužel mám obavu, že by musel říct až nadřízený orgán, že domovní čov mít můžeme (např. na základě potvrzení od povodí), ale sami nám budou tvrdit, jak je to nepřekonatelná podmínka. Je to tu už letitá praxe, pak by museli povolovat všem a to nechtějí. O domácí čov jsme tu jednali už v rámci stavby RD, aby nám dovolili alespoň dočasně. Nalomení byli, ale nakonec řekli ne. Ještě mě napadlo, zda by se dalo odkazovat na to, že v územním plánu jsou vodovodní a kanalizační řad řešeny jako veřejně prospěšná stavba..?
Odpovědět
@greysnow no jo, to by jste potom po nich měli chtít ten řád postavit a to by se nemuseli dočkat ani vaše děti.
Odpovědět
Profilova fotka
@greysnow nedej se odradit tím, co se obvykle nepovoluje. Jednomu se povolí, jinému ne, a ty neznáš okolnosti. O vše žádejte, abyste dostali rozhodnutí. S tím se pak dá něco dělat, negativní rozhodnutí můžete napadnout odvoláním nebo žalobou (nebo hrozbou žaloby). Pokud byste nechtěli jít do kontroverze, můžete zkusit napsat dopis (stavebnímu úřadu nebo obecnímu úřadu) ve smyslu žádosti o radu, jak to udělat. Je-li pozemek určený pro RD, musí existovat řešení odkanalizování, tak ať vám sdělí, jaké
Odpovědět
@esmeralda2 Je to zahrádkářská kolonie . Sice je na začátku napsáno , že je určeno k bydlení , ale je duležité je co je v uzemním plánu. Pokuď tam je zeleň , tak to bude dost problém , proto třeba zastupitelstvo zamítlo.. Musí tam být v uzemním plánu pro osobní zástavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jendad tazatelka výše uvedla, že" Pozemek je v zastavitelném území umožňující stavby RD, souhlasy k RD již také od všech dotčených orgánů a síťařů máme", takže si myslím, že je to něčí šprajc. Také jsme si s něčím takovým pochodili. Je mi líto, že "státní služba" se mnohdy zaměňuje se "státní vrchností". Prostě ouřady mnohde zapomínají, že jsou tady od toho, aby nám sloužili, ne aby nás šikanovali. Nakonec, ve Správním řádu (předpokládám, že zahájení řízení proběhlo ještě za platnosti tohoto zákona, a nakonec ten nový o moc jiný v tomto nebude, jenom já ho neznám) je §4 odst.1, který říká přibližně toto: když úředník může vyhovět, tak musí. Není na jeho vůli, jestli vyhoví, nebo ne. Jenže Správní řád (podobně jako nový zákon o úřednících) je jediný z našich zákonů, který nemá sankce za nedodržování, a myslím, že toho úředníci zhusta využívají.
Odpovědět
Sítě už v téhle lokalitě povolovali, nevím, co je na tom špatného, takže nás dost zarazilo, že to neodsouhlasili.. To se správním řádem je zajímavé, bohužel nevím zda by se dalo použít jako argument, protože členové rady úředníci nejsou. Ale zkusit použít něco v tom smyslu bysme také mohli, protože rada a zastupitelstvo by také měli "sloužit" občanům. Budeme se určitě bránit.. Díky za vaše rady a postřehy
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?