Přepadová nádrž za dČOV

SOS! Prosím, jak byste postupovali?? Usadila se dvouplášťová dČOV, cyplnila se betonem. Pro jistotu jsme mezi dČOV a přepadovou nádrž ukotvili odtokovou trubku s čerpadlem, protože při hrabání díry bylo dost spodní vody. Nádrž se zaplnila vodou a zasypala. Štěrkové podloží, do poloviny také obsypáno štěrkem. Dál jsme zaváželi "výhrabem" - směs hlíny a jílu. Nádrž do druhého dne v pohodě. To se zprovoznila dČOV. Večer ještě ok, viz foto 1. Ráno ale byla přepadová nádrž nahoře, přes den se posunula ještě výš a odpoledne to vypadalo viz foto 2. Jak si s tím poradit? Neřešil někdo něco podobného? Nemáte nějaký nápad? 🤷🏻‍♀️Abychom se nedřeli a pak za pár dní se situace neopakovala. Betonovou jímku bohužel na pozemek kolem domu už nedostaneme, resp. jeřáb, který by ji usadil. Jinak bychom se vykašlali na plast. ☹️
Odpovědět
Profilova fotka
Buď obetonovat nebo vyndat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

SOS! Prosím, jak byste postupovali?? Usadila se d…
@m2s Hladinu v nádži musíte udržovať vyššie ako je hladina podzemnej vody, inak to bude vyplavovať furt. Predpokladám, že ste dvojplášťovú ČOV dávali práve kvôli podzemnej vode. Prečo ste nedali dvojplášťovú aj prepadovú nádrž?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Buď obetonovat nebo vyndat.
@pyramis Obbetónovať to nepomôže, voda si puklinkami cestu nájde a hydrostatický tlak bude pôsobiť rovnako. V tom prípade ale nádrž namiesto vyplávania zdeformuje ako prázdnu plechovku. Preto sa práve robí dvojplášťová.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@pyramis Obbetónovať to nepomôže, voda si puklink…
@roman_ Nemyslím si, že ta trocha vody, co by se eventuálně dostala do škvíry mezi nádrž a beton, by zdeformovala tuto korugovanou nádrž.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Buď obetonovat nebo vyndat.
@pyramis vyndat se bude muset 100%ně. Aby se znovu správně usadila.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@m2s Hladinu v nádži musíte udržovať vyššie ako j…
@roman_ původně byla dČOV také jednoplášťová, podle projektu prý dostsčující. Po vyhrabání díry když jsme viděli tu spodní vodu, podařilo se nám s firmou za doplatek čističku vyměnit za dvouplášťovou. Jen jsme si mysleli, že když tam dáme tu odtokovou trubku s čerpadlem, stáhne si to okolní vodu a odčerpá. A nic "nevyplave". ☹️ No, spletli jsme se v úsudku.
Odpovědět
Nepíšete zda jste nádrž zapnili vodou zcela, pouze to, že jste ji zaponili vodou. Vzhledem k tomu že tam máte spodní vodu, bude se muset tato nádrž udržovat stále v naplněném stavu ( když se jednou zaplní zcela po hrdlo přepadu, tak už bude stále plná ). Myslím že pokud by jste ji při montáži zaplnili zcela a při zaplňování ji zasypávali, tak by k tomu zvednutí nemělo dojít
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@roman_ Nemyslím si, že ta trocha vody, co by se…
@pyramis Nejde o množstvo vody, ale o výšku vodného stĺpca. Tlak tam bude pôsobiť rovnaký nezávisle na tom, či tam betón je alebo nie je. Betón jej zabráni vyplávať, ale nezabráni zborteniu do seba. Záleží na aký tlak je nádrž stavaná, korungovaná vydrží viac ako hladká, ale istota to nie je. Dvojplášťová práve zamedzí tomu, aby sa voda cez betón dostala až ku vnútornému plášťu. Pôsobí tlakom iba na vonkajší plášť a tam betón deformáciu podrží.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Nepíšete zda jste nádrž zapnili vodou zcela, pouz…
@franti_p byla zaplněná téměř až k výtoku. Jenže před spuštěním dČOV se i něco odpustilo. ☹️ Jedno s druhým - a šup! Problém je na světě. Mysleli ksme si, že budeme přečištěnou vodu používat na zálivku. Teď už víme, že tohle fakt neklapne a nádrž bude opravdu jen přepadový mezikrok před vsakem. Tak snad budeme úspěšnější s nádrží na dešťovku! Protože ta se bude odčerpávat na zálivku.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od m2s:

@pyramis vyndat se bude muset 100%ně. Aby se znov…
@m2s Myslel jsem vyndat a hotovo, tedy nechat vyndanou. Ne vyndat a zase zandat :-). Stejně je tam zbytečná. Máš vysokou hladinu vody, tak toho můžeš využít a udělat si dostatečně hlubokou sběrnou jímku a z té zalévat. @roman_ Jak už jsem psal, nevěřím, že ta trocha vody, co by se dostala mezi plášť a beton, tu nádrž zbortila do sebe. Už jsem pár vyplavaných nádrží viděl, obetonovalo se to a přebetonovalo a byl klid, nic se nezbortilo.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@m2s Myslel jsem vyndat a hotovo, tedy nechat vy…
@pyramis Už som práve videl zmačkanú obbetónovanú nádrž. Buď ten tlak vydrží alebo nie, betón na to nemá skoro žiadny vplyv. Fyzikálne je úplne jedno, či sa tam dostane liter alebo kubík. Ak sa to tam dostane a cez obyčajný betón sa to dostane, tak tam působí rovnakým tlakom (daným rozdielom výšky hladín vonku a v nádrži) bez ohľadu na to, či tam betón je alebo nie. A ak sa to nezbortí, tak by sa to nezbortilo ani bez betónu, akurát to vypláva.
Odpovědět
Profilova fotka
@roman_ No a já tvrdím, že právě v silovém působení mezi litrem vody a kubíkem rozdíl je :-). Protože litr vody nic nezbortí....
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@roman_ No a já tvrdím, že právě v silovém působe…
@pyramis A máte to podložené nejakým výpočtom, alebo je to "selský rozum"? Ide o výšku vodného stĺpca, nie o celkový objem. Tlak vody na dne kubíkovej IBC nádrže bude rovnaký ako tlak vody na spodu meter dlhej zvislej hadice plnej vody. V hadici je pár deci, v nádrži je 1000 l.
Odpovědět
Profilova fotka
@roman_ Je to jen obyč selský rozum a ten mi říká, že s litrem vody nepromáčkneš plastovou korugovanou nádrž :-). Pokud chceš dokázat opak, soused tu má plonk podobnou plasovou nádrž. Litr vody poskytnu já. Po zničení nádrže litrem vody ji sousedovi zaplatím, nebudu s tím mít nejmenší problém B-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?