Krb- CSN 06 1008

Zdravím, jak široká musí být predložka před rohovými kamny? Budou se využívat na příležitostné topení dřevem. Dle ČSN by měla být 800mm v přímém (a v tomto případě i bocnem směru),ale mám pocit,že byla aktualizace normy a opravdu doufám,že stačí méně. Ví o tom někdo něco? Díky!
Odpovědět
1
2
Vyrobce toho krbu neuvadi pozadovane rozmery ve svych podkladech k vyrobku?
Odpovědět
@puhelin ne,nenasla jsem. Nicméně není to jedno,pokud je ČSN na min 800mm?
Odpovědět
@keksikova1 CSN by se mela dodrzet, pokud vyrobce nema svoje pozadovane vzdalenosti.
Odpovědět
Zdravím Požadovanou vzdálenost lze zmenšit zástěnou, může být z plechu nebo já si udělal ze skla pod kamna (svařil jsem si kov.stojánek) zástěna je "mobilní" umístíte ji mezi kamna a chráněnou stěnu nebo předmět tak aby mezi kamny a stěnou či předmětem byla volná vzduchová mezera, ono to vlastně ani jinak nejde. Funguje to spolehlivě, za zástěnou se vám nebude nic přehřívat.
Odpovědět
@petrmm Omlouvám se, myslela jste předložku jako podložku pod kamna, nepochopil jsem. Beru zpět.
Odpovědět
@puhelin já právě úplně nerozumím tomu,že pokud výrobce napíše něco jiného, ČSN neplatí? Jakože výrobce je nad ČSN? To asi není,nebo se pletu?
Odpovědět
@keksikova1 Oni jsou take vazani pozadavky podle pozarnich predpisu, nemuzou do technickych listu psat nesmysly. Nejdy ten pozadovany rozmer byva psany i v pozarni zprave.
Odpovědět
@keksikova1 Ano, norma není "dogma" je to vyjádření optimálního stavu pokud se něco stane výrobce se může odkázat na soulad s normou čímž je krytý ale sám výrobce může "stanovit jinak".
Odpovědět
@petrmm viz. http://www.unmz.cz/urad/prehlrub.asp?... Je to asi překvapení ale "závaznost" normy není striktně dána, školitel ohledně jiných také ale "technických norem" uvedl že nejsou závazné, také jsem se tomu divil.
Odpovědět
@petrmm Jsou doporucene, ale nektere stavebni vyhlasky nektere normy delaji zavazne. Ve vyhlasce se pak na konkretni normu odkazuji. Proto musi byt dodrzene. Napr. vyska zabradli, pocet stupnu schodiste, velikost obytnych mistnosti apod.
Odpovědět
@puhelin Ano, ale na základě vyhlášky, avšak sama norma je stále nezávazná, závazná se z toho může udělat třeba tou vyhláškou. Mimo to ale k tématu, pokud to není nutné např. ke kolaudaci, tak pokud řeší nehořlavou podložku předložku před topidlo kamna, tak pak plně stačí udělat dle konkrétních podmínek, tj. je-li podlaha nehořlavá např. dlažba apod. není třeba předložka žádná leda z důvodů čistoty apod., naopak je-li podlaha hořlavá pak stačí udělat předložku takovou, aby dostatečně chránila krytinu před popálením nebo zahořením např. při možném vypadnutí z kamen apod. , tj. stačí-li 500 mm není třeba dělat 800
Odpovědět
@petrmm díky, o tohle mi přesně jde. Nicmene- pokud by (nedej Bože) došlo k požáru, pojišťovna by se mohla odvolávat na to,že sklo před krbem mělo jen 500mm namísto 800mm a kvůli 30cm neproplati miliony. Kvůli tomu to řeším,dispozicne i vzhledem k účelu krbu (jen prilezitostne zatopení "pro radost" za stále pritomnosti) půl metru postačuje absolutně.
Odpovědět
Článek se načítá
@petrmm Ano, ale prave jak pise @keksikova1 je dobre tu normu nebo pozadavek vyrobce dodrzovat. Spousta lidi pri kolaudaci davalo sklo na podlahu a po kolaudaci ho jeli vratit do hobby marketu. St. urad byl kryty, protoze pri kontrole tam ta podlozka byla. Ale pokud se zjisti, ze tam ta podlozka nebyla, nebo byla nedostatecna, maji proste smulu.
Odpovědět
@puhelin no a teď je právě ta otázka, dodržet normu,nebo požadavek výrobce,co je vic? Za předpokladu,že teda požadavek najdu vůbec 🤦
Odpovědět
@keksikova1 Víc je výrobce, protože se většinou udává, "věc má být tak a tak, pokud výrobce nestanovil jinak". Jestli to máte jen kvůli pojišťovně proč to neuděláte tak jak bylo uvedeno výše "po kolaudaci jeli sklo vrátit do hobby marketu". Anebo v době pojistné události tam budou stát lidi od pojišťovny? Z čeho je ta podlaha a proč by vůbec mělo docházet k požáru. Dnes je hrozně zvláštní doba, lidé jsou přestrašeni úřady a předpisy, takže když například někdo dřív instaloval kamna (ano také to muselo být v souladu s kom. předpisy a vyhl.) tak pod ně prostě hodil plech dal pozor aby vše hořlavé dokola bylo v bezpečné vzdálenosti a víc se neřešilo..... zkrátka dnes lidé ze všeho dělají zbytečný problém, Ono totiž když na to přijde, tak pojišťovna stejně nezaplatí, když nechtějí tak nezaplatí najdou si tisíce důvodů, několik takových případů jsem zaznamenal, když se nevymluví na vaše pochybení vymluví se na to že máte uzavřenou špatnou pojistku.
Odpovědět
@keksikova1 P.S. Tak napište výrobci toho topidla a požádejte ho jestli by vám mohl písemně zaslat vyjádření k bezpečnému umístění podložky k vašim kamnům. Udělejte dle toho a papír si schovejte pro tu pojišťovnu.
Odpovědět
@petrmm souhlasím s vámi,že když pojišťovna nebude chtít platit, nebude. Souhlasím,že není zvláštního důvodu,proč by mělo docházet k požáru. Ale přeci jen,nějaká norma,předpis tu je a je k tomu nějaký důvod. Když platím pojištěni,platím ho pro "kdyby náhodou". Pokud si říkám,že se "kdyby náhodou"nestane,nemusím platit pojištění. Ano,předpokládám a doufam,že se nic nestane. Ale kdyby přeci jen,nechci o všechno přijít kvůli 30cm. A proto to zjistuji, jestli je 80cm prostě (zbytečná) nutnost,nebo nebo jen doporuceni. Pohrabu papíry,případně napíšu výrobci. Díky. Ale počítám,že 50cm postaci. 😊
Odpovědět
@keksikova1 Pokud vyrobce rozmer neda, dodrzte normu a jste na strane bezpecnosti.
Odpovědět
@keksikova1 Já mám cca metr dlažby před kamny. A světe div se už se mě stalo že mě odskočil uhlík ještě dál a mám černé tečky na linu.
Odpovědět
@puhelin ja právě doufám,že výrobce uvedl kratší rozmer. No pohledam. @jendad jasně no,ono vyskočit to může i 2 metry když na to prijde. A o to větší důvod pak je mít dodrženy doporučení, protože i kdyby ohnisko požáru bylo 2 metry od kamen, pojišťovna se bude točit na 80cm.
Odpovědět
@keksikova1 No nevím jestli tam má být 800 mm ale není to náhodou čelní vzdálenost kamen (směr hlavního sálání) od hořlavých předmětů? Protože tato vzdálenost tam může být, ale netýká se podložky nýbrž toho, že třeba před kamny nelze do vzdálenosti 80 cm postavit třeba křeslo. Osobně vím o 80 cm které mohou být požadovány před topidlem ovšem jedná se o odstupovou vzdálenost, od předmětů, že by to měla být vzdálenost přesahu podložky před topidlem s tím jsem se nesetkal, což samozřejmě neznamená že to tak někde "nechtějí". Protože většinou se vždy řeší a uvádí odstupové vzdálenosti, tj. odstup sálajících stěn kamen od hořlavých předmětů, tyto vzdálenosti jsou totiž daleko důležitější neboť vypadne-li z kamen žhavý uhlík jak píše pan Dibes, pak je to většinou jen v případě že s kamny zrovna manipulujeme tj. přikládáme nebo do nich nahlížíme apod., tj. samovolně se to u uzavřených dvířek nemůže stát leda že by byly ve předu nekryté regulátory vzduchu jako např. u peter ale i tak je to zcela ojedinělá situace která se stává maximálně jednou za .....deset let? 🙂
Odpovědět
@jendad Nechci poučovat, ale do krbu se přikládá až v době, kdy jsou v ohništi jen žhavé uhlíky. Jinak si začudíte místnost a hrozí odskakování uhlíků.
Odpovědět
@zubr487 Zkrátka tady jde o to, že k vypadení dojde při manipulaci s kamny ať "vhodné nebo nevhodné" a když s kamny manipulujeme pak tam je "manipulující" čili obsluha, která je-li příčetná těžko přehlédne že něco z kamen vypadlo tudíž = není možné takto vyhořet i zcela bez podložky, ovšem je možné si takto propálit koberec nebo lino než obsluha zasáhne a uhlík zvedne, kdo má již nějakou zkušenost s topením tak ví, že k tomu aby se od uhlíku vznítilo lino nebo koberec je od samotného dopadení velmi dlouhá a krkolomná cesta, uhlík žhne způsobí propálení, ovšem k zahoření by musel padnout do lehce vznětlivého materiálu, např. jemného papíru, jemných hoblin apod., ale ani tak to není se vznikem požáru tak "jednoduché" . zkuste třeba hodit na suchý trámek dřeva nebo desku žhavý dřevěný uhlík a pozorujte zda od něj trám vůbec chytí, těžko že? Velmi těžko , to je to oč tu běží... 🙂
Odpovědět
@petrmm ty jo,možná že jsem to fakt jen blbě pochopila! Protože takhle to fakt dává větší smysl. Já našla znění ČSN (1997,novou ne) která opravdu popisuje čelní vzdalenost - a pochopila jsem to přesně jak vy pisete. Nicméně následně jsem našla stránky nějakého výrobce predlozek,který se na tuto normu odkazuje s tím,že předložka má mít právě alespoň 800mm.
Odpovědět
@keksikova1 No já si myslím že těch 800mm je čelní odstupová vzdálenost protože většina kamen krbů teplovzdušných mají mimo pláště čelní stěnu za stěnu "hlavního sálání" proto výrobci topidel upozorňují přísně na odstupovou vzdálenost a to na čele na bocích tam je menší a vzadu tam je také menší, co se týká podložky, pod topidlo, tak se většinou jen udává tolik, že pokud kamna stojí na podlaze z hořlavých materiálů mají se ze spod opatřit nehořlavou podložkou která půdorys topidla o cca něco přesahuje to je vše. A víte proč odstupové vzdálenosti? Protože je řada lidí co si třeba kartony papír na podpal "navalí až na kamna", nebo si hřejí záda a pak neodsunou židli nebo křeslo od čela kamen které se tak pekelně "žhaví" tak proto 🙂
Odpovědět
@keksikova1 Např. u mých petrušek se v návodu uvádí podložka čelně přesahující půdorys topidla o 30 a na ostatních stranách o 15 cm...tepelněizolační ale pouze v případě že se tyto sálavá kamínka umístí na podlahu z hořlavých materiálů, z čehož plyne že stojí-li topidlo třeba na nehořlavé dlažbě tak podložku vůbec netřeba...zato odstupové vzdálenosti (nejsou rozměry podložky) jsou právě ty míry které tu uvádíte, navíc jde o sálavé topidlo čili tam jsou ještě větší teploty než třeba u konvekčních systémů různých obestaveba apod. Mimo to by to mělo být uvedeno u vašeho topidla v návodu, nebo pak na ten dotaz... Znovu ale opakuji primární a nejdůležitější jsou vzdálenosti odstupové, podlaha se řeší jen v případě že je hořlavá a i tak ty přesahy nejsou velké...... pokud vám v obchodě řeknou že máte mít 800 mm jen před kamny plech tak + plocha pod kamny ´= takový se ani snad nevyrábí leda na míru to je řádná lata, ale ani tak bych jim moc nevěřil čím větší plech podložka tím větší cena to je asi to oč tu jde, na nehořlavé podlaze je podložka úplně k ničemu, leda že chrání beton nebo dlažbu před estetickým poškozením nebo prachem jinak význam nemá
Odpovědět
@petrmm já si myslím,že je to prostě fakt celkem vágní vysvětlení a přístup (mluvím o normě vs výrobce).Souhlasím s vámi ve všech směrech,odstupová vzdálenost je jasná a výdělek výrobců predlozek taky. Mě zmátlo,že jsem na internetu nebyla jediná lehce vyvedena z miry. Ale abych pravdu řekla kašlu na to,pořídím 50cm před,30cm do boku kde se krb otvírá (asi na 10cm)a předpokládám,že maximální škodou bude škoda na vinylu (což v kontextu požáru není samozřejmě nic). Asi kdybych plánovala topit výhradně v krbu,možná by zasloužilo to řešit víc,ale pro těch pár hezkých večeru... Mockrát vám děkuji!
Odpovědět
@keksikova1 Rádo se stalo. Podložka je opravdu na ochranu podl. krytiny a na úklid, je nesmysl mít podložku přes půl pokoje. Důležité jsou odstupové vzdálenosti, tj. aby kamna z boku zezadu a čela nebyla "nalepena" na nějaký dřevěný nebo hořlavý plastový obklad kde by se to mohlo pálit apod.,odstupové vzdálenosti budete mít v návodu, bývají tam i nákresy, případně lze užít zástěnu čímž lze odstupy snížit , u kamen doporučuji udržovat vždy čisto, podpalovače papíry dřevo třísky skolky dávat raději dále od kamen....ať se daří 🙂 Já topím v kamnech již 15 sezonu 🙂
Odpovědět
@zubr487 Tak nevím co máte za kamna , ale u normálních žádné zakuřování nehrozí a to mám hodně podměrečný komín . Pokuď máte ale nějaká okrasná s velkým sklem , tak chápu že přikládání je problém . To prsknutí při přiložení bylo samozřejmě dáno smrkem . To je nejhorší palivo . Normálně topím vrbou a olší , když se zadaří tak břízou . tam s prskáním opravdu není problém.
Odpovědět
@jendad Nechci poučovat. Sám mám krbová kamna Romotop, které mají poměrně velké sklo. To co jsem napsal není můj výmysl, ale poradil mi to krbař a funguje to.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?