Oslňuje nás sousedova komínová hlavice

Dobrý den, chci se zeptat, zda někdo řešil něco podobného. Soused má na domě otočnou komínovou hlavici, která se s větrem otáčí, přičemž ale do svého okolí (dva sousední domy a zahrady) hází opravdu velké odlesky. Problikává nám tak zahrada a i místnosti doma (odlesky létají i skrz okna). Bohužel s tím nechce nic dělat, prý to není jeho povinnost, na stavební úřad jsme se všichni již také obraceli, ale prý to není v jeho gesci řešit. Jak vypadají ty odlesky je možné vidět tady na videu ve čtvrté sekundě a pak i dál: https://www.youtube.com/watch?v=LlVOQ...
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Buď na to dát matnou folii, nebo to nějak zdrsnit - okartáčovat, osmirkovat. Ale, že to není jeho povinnost, to určitě souhlas.
Odpovědět
Mne vadí nové poulićné LED svetlo, ktore mi svieti do spálne... každu noc, celu noc...
Odpovědět
@proste Mně to teda připadá jako úplná banalita. Pokud to chcete řešit, tak to jde jedině občanskoprávní žalobou na "obtěžování odleskem nad míru obvyklou". A jsem si jistý, že to u soudu prohrajete.
Odpovědět
Banalita to opravdu není. Nebliká to jenom na tom komíně, ale ty odlesky to hází do obytných místností domu našeho a domu dalšího jednoho souseda. To znamená, že nám celodenně problikává obývák a sousedovi rovněž také obytná místnost. Jinými slovy, když jsme doma vevnitř domu, tak když k nám přijde návštěva okamžitě se ptá, co to tady sakra tolik bliká. Neznalému člověku to připadá jakoby jej někdo fotil s bleskem. @jozkakomosny
Odpovědět
@proste A nedá se s ním domluvit na nějaké úpravě? Stačil by třeba prostý nátěr (aby se neporušila povrchová nerez úprava).
Odpovědět
@jozkakomosny Právě, že se s ním domluvit nedá, žádali jsme ho o to oba dva sousedé, ať to něčím natře, bez výsledku
Odpovědět
@proste Kdyby za mnou přišli sousedi, že mi bliká komín, ať to řeším, tak je taky pošlu do háje. Ale kdyby přišli s tím, že ve svém čase a na své naklady zařídí, aby je to neoslňovalo (něčím to natrou třeba..), tak bych proti tomu nic neměla. Co to zkusit touto cestou? Jinak si myslím, že v nejhorším to vyřeší čas. Za chvíli to bude zaprášené a špinavé a bude klid.. 🙂
Odpovědět
tak asi to není příjemné, ale vždyť to logicky musí být pouze krátky, třeba hodina, časový usek ne? slunce se točí...
Odpovědět
@thea2b Slunce se točí, to je pravda, ale v obýváku nám to problikává hodinu ráno a hodinu navečer, v další místnosti (máme velký dům) to pro změnu problikává kolem poledne... Je to na palici
Odpovědět
Ta občanskoprávní žaloba by klidně mohla mít úspěch, nikdo nesmí obtěžovat nad míru obvyklou jiného - zde třeba světelnými emisemi spočívajícími nepravidelným jasným odleskem, který proniká do okolí - na cizí pozemky. Je jasné, že před instalací uvedeného ukončení komínu tam žádné odleskové emise - odlesky, které by vadily, nebyly. Občanskoprávní žaloba v ČR - to je běh na dlouhou trať, nechápu jednání souseda, že to neřeší - když to sousedům vadí. A chápu, že to může někomu skutečně vadit. Ono, kdyby ta koncovka byla nepohyblivá a házela by odlesk jen na určité místo tak by to také b ylo jiné, ale když se ty úhly mění, tak to může zabírat v rámci rozsahu pohybu klidně celý sousední pozemek a může to házet i odalší odlesky např. od oken a pod.. Přitom to řešení je tak jednoduché - stačil by matný nátěr na uvedené ukončení komínového tělesa. Takhle vznikají zbytečné sousedkské spory - kdy to jeden vrací druhému ( vím že soused chodí na noční, tak klidně budu každý den dopoledne sekat trávu benzínovou sekačkou... - odůvodnění - chci mít bezvadný trávník, tak jej udržuji, nebo třeba v sobotu - neděli začnu dělat hluk od 6-ti hodin ráno / už není noční klid, tak co by ne ... /.
Odpovědět
@franti_p Ano, vystihnul jste to naprosto přesně, zabírá to skoro celý náš pozemek a většinu oken, Máme okna právě směrem k sousedovi. Kdyby to bylo nepohyblivé, tak je to v pohodě, jenže ono to pohyblivé je a reaguje to na sebemenší zafoukání...
Odpovědět
Profilova fotka
Čo tak domontovať žaluzie? Tá hlavica bude dosť vysoko, takže žaluzie by nemuseli byť ani moc sklopené.
Odpovědět
Článek se načítá
@josefx Ona právě zase tak moc vysoko není, mezi našimi domy jsou výškové rozdíly, jsme tady v kopci
Odpovědět
@proste soucítím, máme stavbu dost nad sousedem a svítí nám do oken jeho lesklá střecha, ani po víc než deseti letech se nezaprášila tak, aby to nebylo protivné.
Odpovědět
Nabídnout mu natreni třeba na antracit, případně nějakou povrchovou úpravu např. Komaxit. Druhá varianta, pořídit paintballku, pár dní trénovat a po tréninku tam poslat 4 přesně mířený rány 🙂
Odpovědět
@rumcajk Tu druhou variantu by si zasloužil
Odpovědět
@proste hele úplně jednoduše, tou druhou variantou jste na hraně zákona. Je ale otázkou, jak má člověk v této zemi pokračovat v takovémto sporu? Máte se roky soudit s nejistým výsledkem a do té doby to trpět? Čistě z lidského hlediska a z mého svědomí plyne, že pokud jsem souseda informoval a nastínil mu možná řešení s mojí aktivní účastí (jak fyzickou, tak finanční) a on mě poslal do háje. Tak mě staví defacto do situace, kdy za a) budu roky trpět jeho ignoranství a budu si tím snižovat kvalitu života nebo za b) použiji přiměřené, rychlé a tvůrčí řešení. Ono i když bude tušit kdo mu to obarvil, tak se mu skutek bude dokazovat dost blbě. Vztahy ale půjdou dost do kytek. Já bych se snažil domluvit, ale věřím že to vždy nejde.. Bohužel...
Odpovědět
@proste Nejsem zastánce oplácení stejnou mincí, nicméně mu klidně můžete demonstrovat, jak nepříjemné to je, nějakou dobu mu pouštět taky zrcátka do baráku. Ne za účelem škodolibosti, ale za účelem demonstrace, že to co se Vám děje není jen nějaký rozmar, ale jde o dlouhodobou nepříjemnost, kterou nemůžete nijak řešit. Spousta lidí si neuvědomuje, co muže být komu jak nepříjemné, dokud to sami nepoznají. Nicméně bych to zkusil více diplomaticky. Prostě bych apeloval na dobré vztahy a že klidně bych mu na vlastní náklady vyměnil komínovou stříšku za jiný typ, nebo alespoň za jiný barevný odstín (antracit, mat). Žaluzie nejsou řešení, je to asi to samé jako, kdyby soused vedle choval druběž a obtěžoval vás smrad a řešení by bylo, zavřít okna. Kvůli sousedovým slepicím budu prostě na jedné straně domu mít neustále zavřená okna. Dyt to je na palici.
Odpovědět
@proste jak si takovou hruzu nekdo muze dat na komin, soused je pakos!
Odpovědět
@catle je blbec že se nechce domluvit samozřejmě je tu i druhá stránka věci jaké byly vztahy předtím jestli se soused tím jen nemsti za něco co udělal tazatel třeba nebo druhý soused to jsou věci které se neříkají. Ale každému se líbí něco jiného mi se to taky líbí. Ale co je odporné co bych nesnesl na domě ty vitríny prosklené co si teď každý dává. Tak to jsou všichni pakoši protože jim se to líbí a mi ne ?
Odpovědět
@catle Taky to nechápu, ta hlavice je vysloveně hnusná
Odpovědět
@edison101 Nic jsme si předtím neudělali, ani s druhými sousedy, nicméně tenhle soused je tak nějak arogantní a namyšlený zřejmě už od narození, má hodně peněz a chová se k okolí jako k podřízeným no... Prostě já to tam mám, nic neporušuju, že Vás to obtěžuje, hm a co jako.
Odpovědět
@proste no to je pak těžké já bych mu něco provedl.
Odpovědět
@proste někde nevidím, co jste podnikl za kroky, kromě: "žádali jsme ho o to oba dva sousedé, ať to něčím natře". Co ho k vám pozvat v době, kdy to nejvíc bliká, a nabídnout mu, že natření či výměnu hlavice zařídite vy? Třeba to jen nechce řešit..
Odpovědět
@japona Samozřejmě jsme mu to nabídli
Odpovědět
@edison101 evidentne pletete jabka a hrusky dohromady - obtezuji snad nejakym konkr. zpusobem prosklenne vitriny ost.sousedy, hazi na ne trebas taky "prasatka"? A VO TOM TO JE !
Odpovědět
@catle doporučuji si to dvakrát třikrát přečíst co jsem napsal nebo i vy aby jste to pochopila a pak reagovat 😉
Odpovědět
Až vyčerpáte třeba další normální možnosti, tak mě napadá......pokud to je v terénu nějak reálné....se sousedy se složit, koupit taky tuto hlavici a umístit ji na fiktivní "komín" a umístit tak, aby mu to dělalo to samé. Třeba by to pak konečně pochopil.....?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Dobrý den, máme ten stejný problém se sousedem, přesně tato hlavice, soused je nový a jezdí sem tak jednou za 2 měsíce na jeden den, má to jako chatu, kolikrát jsem mu to kamarádsky říkal, jestli s tím nejde něco udělat, tak jsme se domluvili a slíbil, že to natře ma matno, že barvy má, říkal jsem mu, že to klidně natřu sám i s barvou, jen mě tam musí pustit, on že to natře sám. Je to už dva roky, co to musíme trpět, teda je to už více let, ale před dvěma lety jsem ho na to upozornil, bliká to do kuchyně, ložnice, obýváku před televizí a prakticky pořád když svítí slunce, o venku na zahradě ani nepíšu, na tomto přiloženém videu to ještě nevypadá zle, proto to tady někteří lidé bagatelizují, ale u nás i dost fouká ,takže to kmitá i někdy i více odlesků za vteřinu. taky už nevíme co s takovým bezohledným přivandrovalcem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od proste:

Dobrý den, chci se zeptat, zda někdo řešil něco p…
@proste takovou hruzu si muze dat na komin fakt jen radny ko.kot, o odlescich uz nemluve.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?