Koupě pozemku - jak postupovat

Hezký den všem. Známý mi byl ochoten prodat část jeho pozemku a rád bych se touto cestou zeptal někoho zběhlého, jak nyní správně postupovat? Nevím totiž jak je to se stavebním úřadem, geodetem, kupní smlouvou a tak. Mockrát děkuji 🙂
Odpovědět
Dobrý den,už je to pár let zpátky ale jestli si dobře pamatuji tak sme si nejprve ověřili jestli není problém z vybudováním příjezdové cesty a přípojkami a taky jestli není pozemek zatížen věcným břemenem atd. Oslovili sme geodeta který nám vyměřil vybranou část pozemku +nám vyhotovil kupní smlouvu. Smlouvu sme podepsali (musí být ověření podpisu prodávající i kupující)a požádali o zápis do katastru nemovitostí.(myslím že mají 30 dní)pak sme dostali vyrozumění a zašli na stavební úřad pro info o následujících krocích pro stavbu. Předem se omlouvám jestli sem na něco zapomněl.
Odpovědět
@davex záleží co od toho pozemku chcete jestli tam chcete stavět nebo to mít jen jako zahradu. Ale co se týče jen koupi tak geodeta co to zaměří a dodá potřebné dokumenty kopni smlouvu a to potom na katast s koupi pozemku nemá SÚ nic společného.
Odpovědět
@edison101 SÚ s tím má naopak hodně společného. Protože geodet rozdělí tím geometrákem původní pozemek na dva (jeden se bude prodávat). A dělení pozemku schvaluje právě stavební úřad. Do žádosti je třeba uvést, že pozemek se dělí za účelem prodeje. A pozor, každý z těch dvou nově vzniklých pozemků musí být přímo napojen na veřejnou komunikaci, jinak to stavební úřad neschválí.
Odpovědět
Profilova fotka
Přeji dobrý den, pokud má prodávaný pozemek samostatné parcelní číslo, tak žádný geodet není potřeba. Samozřejmě pokud to tak není, nebo chybí příjezdová komunikace, nebo nějaký podstatný "kousek" pozemku pro utvoření celku, pak má geodet opodstatnění, aby vypracoval geometrický výkres vymezující nově vzniklý stav. K bodu využití pozemku je na místě ověřit na obci v jaké kategorii je pozemek zařazen, jde to najít i na webu obce v územním plánu, jelikož pokud uvažujete s výstavbou RD, tak Vámi kupovaný pozemek dle územního plánu může být v kategorii, kde výstavba není možná. Pokud jde o stavební parcelu, určitě zjišťujte vedení inženýrských sítí (přes jaké parcely), a zda jsou právně ošetřeny. Stejně tak příjezdová komunikace. Kupní smlouvu doporučuji nechat vypracovat advokátem, nebo minimálně právníkem. Proč? Předpokládám, že je kupní cena ve stovkách tisíc, takže pár tisícovek stojí za správnost takové smlouvy (je to hlavně Vaše ochrana), mimo jiné je nutné vědět o věcných břemenech apod. Právník Vám také vypracuje návrhy na vklad vlastnického práva potřebné pro katastr. V případě dotazům k financování pozemku, nebo jinou radu k Vašemu dotazu klidně zavolejte. Aleš K.
Odpovědět
V první řadě jak píší výše si ověřte na místně příslušném odboru územního plánování skutečnost jak je výše uvedený pozemek veden co se týče způsobu využití. Záleží na tom zda chcete např. zahradu, nebo tam chcete stavět - ať už jen např. chatu či RD. Jde prostě o to, aby jste nekoupili pozemek v domnění, že si tam postavíte RD a přitom tam může být jen např. louka, zahradě, zeleň a žádná stavba. To by bylo asi jako první, při tom zjistíte rovněž i to, zda s ohledem na velikost a přístupnost pozemku je tam možná výstavba - nepíšete nic o rozměru pozemku který chcete zakoupit. Na uvedeném odboru Vám jsou schopni poradit co a jak s rozdělením pozemku, případně Vás odkáží na stavební odbor. Nejlepší je osobní návšěvě tohoto odboru, ne se jen spolehnout na mapku katastrálního území někde na internetu. Zjistěte si i to, zda tam nevedou nějaká podzemní vedení NN, VN, plynové potrubí, vodovodní potrubí a pod..
Odpovědět
@jozkakomosny tak to bude zase úřad od úřadu loni jsme prodávali část pozemku. Pozval se geodet ten to zaměřil to rozdělení parcel vypracoval papíry a to se dalo na katastr a pak přišlo vyjádření, přes SÚ nešlo vůbec nic. Jediné co jsme nevěděli že se to mělo řešit i s finančakem. Kvůli daně z nemovitostí nám přišlo že máme platit i za ten pozemek. Ale to už taky se vyřešilo.
Odpovědět
@edison101 To není úřad od úřadu, toto jsou stanovené postupy pro katastrální úřady. Ale možná to za Vás udělal ten geodet při "vypracování těch papírů", jak píšete, a Vy o tom ani nevíte. Určitě to ale muselo jít přes SÚ, protože bez souhlasu s dělením to KÚ nesmí zapsat do KN.
Odpovědět
@jozkakomosny je to možné ale zase asi by byl v těch papírech nějaké vyjádření z SÚ ne?
Odpovědět
@edison101 Pokud skutečně došlo k dělení pozemku a tedy vzniku nových parcel, tak to musel SÚ schválit a na příslušném KÚ je ten doklad založen.
Odpovědět
Chci to hlavně jako zahradu. Jako zahrada to je vedené, ale v územním plánování to je jako plocha s možností zastavení. Ale k tomu si myslím, nedojde vzhledem k situaci pozemku. Asi mám jasno v postupu a zítra navštívím stavební úřad. Je tam ještě problém, že nejsem soused přímo s tímto pozemkem, ale dá se část, abych tam měl přístup, přepsat. Takže se raději informuji, ať něco nedělám zbytečně 🙂
Odpovědět
@jozkakomosny já se nehadamjen říkám že to v papírech nebylo a ani neříkal že by něco řešil na SÚ. navíc můj názor je že kdyby to šlo přes SÚ kvůli přístupu tak to nepovolí protože se prodala část která měla přístup ke komunikaci a prodejem té části jsme přišli o oficiální přístup ke komunikaci.
Odpovědět
@edison101 No já se dočetl, že když se pozemek dělí, musí se vždy se žádostí na příslušný Stavební úřad.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@davex presne tak bez souhlasu SU katastr rozdeleny pozemek nezapise
Odpovědět
@davex nevím ale jak jsem psal pozemek je rozdělen a prodejem té části jsme přišli o přístup ke komunikaci a ani žádný okolní pozemek není náš a ani nemáme věcné břemeno
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Hezký den všem, já jen malou poznámku ke smlouvám ohledně koupě nemovitosti. Na internetu je sposty vzorů a ne všechny jsou perfektní, někdy jsou psané ještě podle starého OZ. Smlouva by měla být se psaná podle NOZ a musí obsahovat vše, co je důležité, tudíž je potřeba doplnit podrobně vzor takové smlouvy, nebo to nechat sepsat advokátem, ano, něco to bude stát, ale člověk by neměl hledět v takové životní situaci na peníze a být "skrblíkem", nemuselo by se to vyplatit. Smlouvy tedy můžete nalézt všude, třeba tuším na Bezrealitkách nebo na Reality Glovato, tam jsou sice smlouvy aktualizované pro vlastníky, ale tuším, že tam mají pouze vzory pro byt a dům, v případě pozemku se bude muset taková smlouva vhodně doplnit.
Odpovědět
@alvee Jo, řeší mi to nakonec kamarádka, která je právnička. Ale zase taková raketová věda to není, když se na koupi pozemku domluví rozumní lidé.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?