Koupit nebo prodat byt?

Profilova fotka
Musíme vyřešit dědictví bytu. Je nyní lepší vyplatit druhého dědice a byt si ještě nechat -ted je tam najemnik, (porostou ceny?) nebo byt prodat a rozdělit si peníze a ty dát na akcie, kde se nám vede cca +10% ročně. Neřešil teď někdo něco podobného? Jak jste se rozhodli? Ten byt pro sebe určitě nechceme do budoucna, ani pro děti. Byla by to prostě jen investice. Takže jednou by se i tak prodával. Otázka je, jestli by se zhodnotil stejně jako ty peníze za něj... Je to 1+1 v krajském městě, prodal by se asi vždy v pohodě. Neřešili bychom to hypotékou. Ja mám pocit, že by se tak nezhodnotil...🤔 a je lepší prodat.
Odpovědět
1
2
Můžete ho pronajímat a bude Vám vydělávat, prodat se může vždycky.
Odpovědět
@andik.cz mrkněte na tento článek, jsou tam zajímavé informace https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ek...
Odpovědět
Profilova fotka
@nuonuon no to uz jsem četla nez jsem psala příspěvek... a proto si i myslím, že je lepší prodat. Byt stárne, potřebuje nějakou údržbu, starost s nájemníky... na akciích peníze vydělávají hned a vyplatit 2. dědice a nebo prodat a mít to co nedám dedicovi plus mít navíc ještě za prodej... přijde mi to výhodnější, ale nejsem ekonom. 😎
Odpovědět
Ahm... akcie vydelaji az vtedy ked rast ich hodnoty zrealizujes 😉 Urcite vies, ze hodnota akcii v case nielen stupa ale aj klesa. Indexove fondy su zaujimave, ale nie su vseliek.
Odpovědět
Nejlepší investice je nemovitost a kor v tomto případě. Osobně bych si ho nechala a investovala ty peníze z nájmu.
Odpovědět
@andik.cz v dnesni dobe? Urcite bych nechala na 100% byt. Pochopila jsem, ze nejste v situaci, kdy ty penize potrebujete. Pokud ta hypoteka neni ve vysce, co byste neutahli (nebo by to byl problem z hlediska ztraty najemce), tak je v dnesni dobe urcite lepsi dluzit, nez naopak. A navic, at se stane cokoliv, tak ten byt je proste tady fyzicky a nikdo ti ho nesebere. Tim spis, ze tam mate staleho najemnika.
Odpovědět
V současné "krizové" situaci je dle mého SUBJEKTIVNÍHO názoru poměrně slušná pravděpodobnost, že dojde ke korekci jak akciových indexů, tak cen nemovitostí. V horizontu 30 let vidím v nájemním bydlení, pokud jde o dobrou lokalitu (poměr nájmu k ceně nemovitosti, zájem o lokalitu a okolí) sice o něco nižší průběžný výnos, než u akcií (myšleno ale indexy, ne stockpicking nebo trading), ale s jistotou držby nemovitosti a její potenciální budoucí ceny k prodeji. Pokud ty peníze nutně nepotřebujete, rozhodněte se spíš podle toho, čemu rozumíte víc a co vás baví a čemu chcete věnovat čas. Jestli fyzická nemovitost nebo virtuální akcie. 😉
Odpovědět
@deto_oesya i prodej nemovitosti vydela az v dobe prodeje, to je (nezlobte se) takova sucha reakce. Asi o tom pisatelka vi, kdyz dlouhodobe investuje do akcii. 🙂 Ale pokud kupuje bezne verejne obchodovane tituly / indexy, je tam v podstate okamzita likvidita (za bezneho stavu trhu, ale to same plati o domech, bytech, pozemcich - nema smysl resit krizove scenare) 😉 Najem samotny v dlouhem horizontu rozhodne se vsemi naklady dle zkusenosti lidi ve fb skupinach nedosahuje v beznych lokalitach 10% p.a. 😉 To až se započtením té "prodejní" ceny (virtuální hodnoty před prodejem)
Odpovědět
@andik.cz dobrý den, před prodejem doporučuji si nastudovat daň z příjmů prodeje nemovitosti. Minulý rok jsem musela prodat byt a dani se nevyhnu a je to přes půl miliónu. Vzala bych to v potaz při rozhodování, kolik vás to bude stát a kdy plnite podmínky pro osvobození z této daně (kdyz tak se nejprve poraďte s daňovým poradcem). Jinak pokud rozumíte investicím (a jste v tom opravdu dobří), klidně do toho běžte, pokud ne, vaše šance najít stabilní investici s 10% růstem a vyšší je dost malá. Nemovitosti jsou vždy větší jistota. Nájem vám bude mezitím taky vydělávat a 1+1 opravdu můžete prodat kdykoli.
Odpovědět
Zalezi jake mesto, jaky byt. U pronajmu lidi vidi jen najem. Ale ono to je investice zpatky, do udrzovani, rekonstrukce, tuhle vypadne najemnik...a je to starost. Co se bude dalsi rok dit nevi nikdo. Budem prodavat byt a predikce jsou od naproste stagnace kvuli vysokym urokum hypoteky, takze lidi si nakup uz nemuzou dovolit, po velky rust kvuli nakupum nemovitosti Ukrajinskych a Ruskych obcanu.
Odpovědět
Profilova fotka
Právě, že být jako opatrovnici jsme nějakou dobu spravovali a víme jaká je to starost, ono najít spolehlivého nájemníka je nic moc. A přesně, i to trvá. Už je to druhý byt, který pronajímáme. Takže zkušenost nějaká je. @bayt sama píšu, že právě vidíme i investice do toho bytu a je mi jasné, že cena už moc neporoste, právě proto uvažujeme jestli raději výnos nezainvestovat, než se z peněz vydávat za něco, co uplne nechceme. Ale na druhou stranu si uvědomujeme, že je to možnost mít byt za půlku... a to se v nás pere. Byt je 1+1 takže vždy se najde někdo, kdo na nej mít bude. @artep1987 investice rozjeté nějakou dobu máme. Jak pro nás, tak pro děti. Za to upozornění na daň děkuji.
Odpovědět
@andik.cz dle mého subjektivního názoru a zkušeností bych osobně volil investici do nemovitosti i přes nižší očekávaný výnos než u akciových investicí. Výhoda investice do nemovitosti je ta, že reálně můžete do jisté míry ovlivňovat její výnosnost, což u akciového trhu nelze - tam spekulujete s predikcemi, ale reálný vývoj nedokážete nijak ovlivnit. I proto je investice do nemovitosti z dlouhodobějšího hlediska lépe udržitelná. To dokumentoval i vývoj akciových trhů během pandemie a dalších rezonantních situací v poslední době. Pokud se ale zamyslím z ekonomicko-pragmatického hlediska, tak něco do sebe vlastně má i židovské pravidlo 3 loukotí, které do jisté míry eliminuje rizika investic diverzifikací do různých oblastí. Tady by ale samozřejmě záleželo na Vaší momentální situaci a rozložení majetku, ke které variantě se přiklonit.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@andik.cz Tak pokud ten byt do budoucna nechcete, tak to prodejte hned a je to vyřešené. Pak už jen budete řešit otázku, co s těmi penězi 🙂
Odpovědět
Rozhodující je spočítat si výnos z pronájmu. Dle mého názoru nemá příliš smysl investovat do nemovitostí s výnosem z nájmu pod 5%. Já osobně investuji do nemovitostí s výnosem přes 10% z nájmu. Takových ale moc není a byt v krajském městě tolik nejspíš neponese. Tedy pokud nemáte k tomu konkrétnímu bytu sentimentální vztah, tak bych spíš prodal a koupil něco, co má větší výnos. P.S. Nájem je jenom část výnosu. Na růstu hodnoty nemovitostí vydělávám běžně 50%-100% za rok, tedy mnohem víc, než na těch nájmech. Ale nedá se na to spoléhat. Když kupuji nemovitost, tak ji hodnotím hlavně podle toho nájmu, což je více méně jistý příjem. Kdyby náhodou hodnota nestoupla nebo dokonce klesla (jak někteří věští), mám pořád slušný výnos z nájmu a můžu si v klidu počkat několik let, než se cena vrátí na původní úroveň.
Odpovědět
@nuonuon Ten článek obsahuje směs pravdivých informací, nepodložených názorů a extrémně levicových názorů dotyčného sociologa, který pravděpodobně žádnou nemovitost nikdy nevlastnil. Kdo má peníze, musí je stejně někam nalít. Buď je nechá znehodnocovat na účtě, nebo je dá do akcií, do nemovitostí a dalších investicí. I kdybych věřil v neustálé řeči o "prasknutí bubliny" apod., tak mi stejně nezbývá, než peníze někam alokovat a aspoň minimalizovat ztráty. Jiná možnost není, jedině peníze "prožrat", např. koupit si drahé auto a nabourat - i když i to může být zajímavá zkušenost 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k taky články ze seznamu beru s rezervou. Jako občas jako námět k zamyšlení, ale... Nevím, co to máte za nemovitosti, když vydělávají tolik. My tam máme nájemníka za 8tis/m. Kolik je to za rok je jasný. Stejný 1+1 ve stejné ulici, hnusný s umakartem k totální reko se tam teď prodal 2,3. Náš je po reko před 15 lety. Ale vše pořád pěkné. Zděné jádro... Kolik bychom měli z prodeje jde cca odhadnout, ale ne s jistotou rict...a ty akcie dělají cca tech 10%, loni to bylo ještě víc. 10 je dlouhodobé. Ale samo, může být horší rok, ale stejně tak můžou spadnout i byty... jak se říká. Kdo chce víc nemá nic 😄😄😄 Ale právě jak tu padlo jestli není dobře mít peníze i v jiné formě...🤔
Odpovědět
@andik.cz byty v krajských městech by chtěl vlastnit "každý", proto jsou také předražené a ceny nereflektují nájemné. Mnohem lepší výnosy se mi podařilo udělat v menších obcích, v pohraničí. Nájmy jsou tam skoro stejné, ale kupní ceny zlomek. Byty jsou fajn, ale nejlepší výnosy jsou teď u rodinných domů. Zajímavé jsou také prodejny a restaurace, které byly hodně levné kvůli koroně a nyní rostou. Ale jak říkáte, může přijít horší rok a všechno může spadnout, to nikdo neví. Aspoň se uklidňuji, že i kdyby byla sebevětší krize, tak nájmy půjdou leda nahoru. Zvlášť při tom nynějším přílivu uprchlíků.
Odpovědět
Ono ptat se na podobnou vec v CR, kde prevazna cast lidi zna jen investice do nemovitosti je tezke. My jsme stali pred podobnym rozhodnutim pred cca mesicem a nakonec jsme prodali. Zaprve nam z nekolika zdroju, ktere si zivy prodejem realit, bylo receno, ze dochazi k citelnemu oslabovani poptavky (bavim se o okresnim meste), nasledne je tedy i mozna stagnace ceny (to lze videt i v mezikvartalnim srovnani nekterych krajskych mest). My jsme pronajimali 2 byty poslednich 11 let a u jednoho bytu jsme meli na najemniky opravdu stesti a u druheho bytu presny opak a temer porad nejake reseni. Navratnost pri nutnych opravach, placeni dani a zapocitani casu nam vychazela pri minulorocnich cenach na cca 2,6%. Nase byty za tu dobu zvysily svoji cenu o +-70%. Paralelne jsme investovali jeste jinde a tam nam vse vychazelo lepe. Pokud bych mel momentalne pocitat se stagnaci prodejnich cen, tak i pri nerizikovem investovani jsem schopen se dostat na 4,5% rocne uz ocistene o dan z prijmu a nemusim ani zvednout zadek a stresovat se.
Odpovědět
Jeste jsem zapomnel zminit, ze jsou samozrejme lokality a nemovitosti, ktere udelaji urcite zajimavejsi cisla, ale nechci se starat o nemovitost vzdalenou 100km a nebo resit vse na dalku. Pokud bych to mel jako svou hlavni pracovni napln, tak ano. Stejne ale neverim, ze je nekdo schopen udelat v tomto roce 50-100% na rustu ceny nemovitosti. Hlavne ceho se taky obavam, tak ze tady byl v mediich posledni roky trend psat kazdy den clanky o tom, ze je dulezite si poridit svou investicni nemovitost a nabalilo se na to spousta lidi, coz jen zvedalo ceny. Ted si zacinam vsimat, ze pomalu vychazi clanky o tom, ze hodnota nemovitosti muze byt stagnacni nebo i padat a cim vic takovych clanku bude tim vetsi vliv to muze mit na cely trh, protoze to muze spustit presne opacny efekt nez v predchozich letech. Co sleduji sreality, tak u nas ve meste a okoli doslo za posledni necele 2 mesice k narustu poctu prodavanych bytu o 60% a to tady od zacatku covidu nebylo.
Odpovědět
@nicmenenapada Zaroven ale cim dal vic nemovitosti na srealitach visi uz pul roku a neni zajem. Posledni dva mesice se to temer zastavilo, zajem dost opada, protoze ty ceny uz jsou v nesmyslnych vyskach. Co me mile prekvapilo, ze cim dal vic mladych zacina prestavovat pudni prostory u rodicu. Pred nekolika lety jsem se setkala s nepochopenim ze strany mych vrstevniku a ted i tady na modre strese zacinaji takove prestavby byt videt casteji.
Odpovědět
@puhelin Jedna vec je samozrejme rastuca cena a predpokladam, ze mmohym do toho hodila vidle CNB so svojou menovou politikou a bojom s inflaciou. Druha vec je, ze stale je velke percento kupujucich, ktori platia cash... Nicmene, moje ocakavnie pri RD je, ze sa za chvilu na trh dostane pomerne vela rozostavanych nemovitosti.
Odpovědět
@deto_oesya To se urcite stane, vzdyt pri dnesnich cenach jsou splatky vyssi nez mnoho rodin ma cely prijem. To je proste hruza. Nebo rozpadle domy za cenu pozemku (jo, zasitovaneho, ale umisteneho spis nekde v centru velkeho mesta). K tomu pridat cenu za demolici a az pak teprve zacit stavet...
Odpovědět
@puhelin No, v Praze se teda nic moc nezastavilo. Pořád je tu dost investorů a to i zahraničních, kteří mají o nemovitosti zájem. Jestli se něco zastavilo, tak na dva týdny po vypuknutí války s Ukrajinou, kdy nikdo nevěděl, co bude. Výstavba nových bytů strašně vázne. Každopádně v Praze je nyní běžná cena za m2 staršího bytu cca 120 tis. A dolů to nepůjde, ty nejvíc pesimistické prognózy mluví tak o stagnaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin přesně... je to šílené. Taky nevěřím, že by to mohlo ještě růst. Spíš naopak. Nebo určitě to neporoste uz tak moc... Proto mi přijde i lepší prodat teď...
Odpovědět
@bayt Tady na pardubicku a kralovehradecku rozumne RD zrejme dosly (vesnice, o mesta se nezajimame). Vetsinou dost prestrelene, spousta toho v nabidce visi minimalne od Vanoc.
Odpovědět
@puhelin Nevím, já mluvím o bytech. Domy jsou v ČR trošku specifická kapitola si myslím 🙂
Odpovědět
@bayt Prahu tahaju investori platiaci cash - Praha je stale atraktivna a asi aj nejaky cas bude kym ju nepredbehne nieco ine v regione... Nicmene, stale je to priestor pre ludi majuci zaujem o byvanie sa odstahovat niekam dalej. To, co pred 2 rokmi bolo nerealne, dnes je realita - ludia sa mi stahuju 150-200km od Brna a do kanclu sa mi pridu ukazat raz za 1-2 tyzdne. Win-Win.
Odpovědět
@deto_oesya Velmi dobré postřehy. Rozestavěné RD též očekávám. Jenom jsem zvědavý, co to s celkovým trhem udělá. Můj osobní odhad je, že velká část domů zůstane rozestavěných a stanou se z nich ruiny. Majitel se totiž dostane do pasti, protože by to musel prodat pod náklady a to mu banka neumožní. Stěhování na venkov s home office též pozoruji ve velkém měřítku a myslím si, že to bude mít nemalý dopad na ceny venkovských RD.
Odpovědět
@deto_oesya To urcite ano, ale spis nez dojizdeni zdaleka si lidi setri cestu na to dojizdeni po Praze (ono i tim MHD manzel cestuje klidne 40 minut...takze kolikrat skoro 2 hodiny denne). Ale nejde jen o praci, porad lidi tahne zustat v Praze kvuli detem - sit skolek a vzdelani, lekarske sluzby, kultura, akce a zazemi pro deti...
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt u nás v obci je hodně lidí, co žili v Praze a naopak v Praze vychovávat děti nechtěli a raději šli 50min od Prahy do krajského města a sami se občas v Praze otočí. I spolužáci to tak mají, že zůstali v Praze po vejšce a když chtěli založit rodinu, tak se před cca 5 lety stahovali. Někdo třeba nemůže, protože nenajde jinde takové uplatnění jako v Práglu a jeho práce nedovolí HO. Takže ti jsou tam trochu v pasti.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?