Pozemek - koupě - na co si dát pozor?

Ahoj, vyhlédli jsme si s přítelem pozemek, který bychom chtěli koupit od realitní kanceláře. Zatím jsme kupovali pouze byty tudíž absolutně nemáme představu...1)kam zajít 2)na co vše si dát při koupi pozor atd... Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
na obci/internetu si najít územní plán a zjistit, jestli je pozemek v zóně bydlení. Kouknout na katastr (přes net), jestli na něm neváznou nějaká břemena či přímo exekuce. Pak zajít nejlépe na stavební úřad, tam vám řeknou bližší podrobnosti.. co se může, nemůže, jaký jsou problémy. My si tahle jeden pěkný vyhlédli a na SÚ nás paní upozornila, že se chystá nová záplavová mapa a ten pozemek tam spadá. A pak už si tam nepostavíme ani stan. My byli i na obci, kde byli velmi ochotní (kvůli sítím, cestám atd.) Pokud budete kupovat na hypo, tak ona i banka bude chtít všechny tyhle papíry.. potvrzení ze SÚ, že je pozemek určený ke stavbě (nemusí to být stavební pozemek), co je tam za sítě atd.
Odpovědět
Hezky výstižně napsáno. Je taky dobré zažádat na SÚ o územně plánovací informaci, kde budete mít černé na bílém co a jak. Źádat o ní můžete i jako ne majitel toho pozemku. Jen napíšete parcelní čísla a žádost o územně plánovací informaci.
Odpovědět
Ze zkušenosti bych ještě zašla na obec informovat se na pozemek, jestli na něm nevázne nějaký problém... Je to spíš ojedinělá situace, ale nám se třeba stalo to, že jeden majitel vlastnil celkem asi 8.000 m2 půdy, které byly rozděleny na 3 pozemky a my jeden z nich chtěli. Současně majitelé vlastnili i příjezdovou cestu. Na obci jsem se pak od starosty dozvěděla, že v této zóně byla vypracována nějaká studie, na základě které se dohodl starosta s oním majitelem, že tyto pozemky budou zaneseny do územního plánu obce pro výstavbu, ale že majitel se zavazuje vybudovat na vlastní náklady příjezdovou cestu pro budoucí vznikající obytnou zónu. Podmínky byly docela drsné, cesta byla 120 metrů dlouhá, měla být 6 metrů široká, s kontejnerovým stáním, nájezdem pro hasiče apod. Samozřejmě majitel, ani realitní kancelář se nezmínila, že koupí jednoho pozemku přebíráme odpovědnost naplnit i tento závazek... Je jasný, že k domu může být příjezdová cesta, ale toto byla nějaká nadstavba územního plánu, údajně nezměnitelná a chtěli, abychom požadavky dodrželi.
Odpovědět
Tuhle informaci určitě zdělí na stavebním úřadě. Jde o to, že větší územní celky je potřeba řešit komplexně což je i tenhle případ.
Odpovědět
Profilova fotka
Z mé zkušenosti si při koupi dejte pozor například i na hladinu spodní vody. My jsme takto museli dělat po celém pozemku neplánované drenáže, protože vsakovací jímka, která je povinná ze zákona, naprosto nedostačuje. Když se nahoru tlačí spodní voda, tak ta dešťovka, co naprší, nemá kam vsakovat. :-) Dělali jsme kvůli tomu a kvůli jílovitému podloží o dost hlubší základy. Dejte si pozor na roční období, kdy kupujete. My koupili pozemek v zimě, kdy nikde ani noha a na jaře sousedi vypustili svých 20!!! čivav, které přes zimu nevytáhly čenich ven. Jinak tam ještě máme dva sousedy, kteří zatím nestaví, to bude ještě překvapení, co tam nakonec bude. Nejlepší sousedi jsou jasně žádní sousedi. Od jiných sousedů tam lezou kočky, to je smrádek. No až se nastěhujeme a vypustíme pejska, ony si najdou jiné teritorium.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 Jo tak tohle měla i má ségra s tou příjezdovou cestou a stála celkem 3 miliony!!! Děleno šesti vlastníky pozemků tedy každého ze stavebníků půl mega. Což docela chybí, když někdo staví. Mohli za to mís luxusní výbavu obýváku, perfektní bazén nebo třeba dovolenou v Karibiku :-/
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě bych si ověřila v územním plánu, co vše obec a okolní obce výhledově plánují. Jestli tam třeba nepovede dálnice nebo nepostaví nějaký hnusný průmyslový objekt (což jsou situace zdaleka ne ojedinělé!). Jestli pozemek nespadá do chráněného území (kvůli tomu např. má sestra nekoupila jeden úžasný pozemek, byl tam stránkový seznam chráněných bylin a kvůli tomu měli přesně vymezený čtvereček na kraji pozemku a na zbytku stavbu nepovolí!). Pak třeba jestli pod pozemkem nevedou nějaké sítě omezující umístění stavby. V tom případě na daném místě nesmí nic stát a v případě nutnosti musíte pracovníkům dané společnosti umožnit vstup na pozemek :-/ A ještě mě napadlo, co se týče tvaru pozemku. My takto upustili od dlouhé nudle, protože dle zákona musí stavba stát 3,5 m od hranice sousedního pozemku a myslím 5 m od uliční čáry. Celkem opruz, ale aspoň si lidi nekoukají do polívky.
Odpovědět
Profilova fotka
@martinairena 2 m od hranice pozemku a uliční čára se drží, pokud je to v územním plánu, jinak ne. Jinak ten výhled do budoucna je taky dobrá připomínka :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Aha. Já jsem našla ve vyhlášce tohle: je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m ale to je vyhláška z roku 2006. A po nás to teda na stavebním úřadě loni takto chtěli. Těch 5 metrů z ulice jo, to je možné, že to chce obec v územním plánu, no na tom stejně nic nezměníme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@martinairena Jo to tam je někde taky.. 2 m od plotu, ale zároveň myslím 6 (nebo 7) m od sousedního domu. Čili ten první má jen jednu podmínku, ten druhý už musí respektovat i tu vzdálenost mezi domy
Odpovědět
Profilova fotka
proverte vse co vas napadne i nenapadne :) vetsinou cloveka neco prekvapi, mne napr. restituce okolnich pozemku http://www.spucr.cz/restituce/cirkevn..., ktere vam zdrzi vydani souhlasu se stavbou
Odpovědět
já osobně bych hlídal hlavně místní obecní úřad a stavební úřad (pokud to není v 1 obci). někde to je hrozné a vydírají se vším možným, chtějí peníze za něco, co nesmí a všichni to kryjí. příklad-obrovský průšvih je říčansko
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já by jsem si krom výše uvedeného pořádně prolustrovala i od koho to kupujete.. kvůli exekucím,zda nebyl pozemek v minulosti vydražen.apod. my kdybychom neměli právníka, který nám připravoval smlouvu a podrobně vše neprozkoumal tak jsme mohli o pozemek přijít.
Odpovědět
@renatka16 právník snad je samozřejmost. kdo kupuje něco v řádech stovek tisíc až milionů a chce ušetřit 10-20 tisíc za právníka je... a jinak to, jestli to bylo v minulosti vydražené v rámci exekuce nebo insolvence je to nejlepší, co mohlo být, protože tím zaniknou úředním/soudním rozhodnutím všechy právní vady
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka16 My jsme koupili pozemek, který majitel koupil v dražbě před pár lety. Proč by s tím měl být problém? Naopak.. máme hromady papírů, že to prošlo dražbou, exekutor dostal peníze, které měl a je to právně čisté ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@land81 @slabici my to měli komplikovanější, tam tuším nebyl udělán nějaký odhad soudním znalcem při dalším převodu, kdy si to z firmy pán převáděl na sebe. a pak by to mohl napadadnout. a myslím že bohužel se najdou lidi ,kteří právníka ktomuto nevyužijí :-/
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?