Rozvody vody v baraku a delka pritoku teple

Profilova fotka
Zdravim, resime novy dum a teprve projekt a zajimalo me, co si myslite, ze jestli bude nejaka delsi doba nez dotece tepla voda z boileru (tepelko v TM) do kuchyne/koupelny. jestli ma smysl se na nasi vzdalenost uz zabyvat cerkulacnim cerpadlem, nebo to bude vpohode? ted jsme ve velkem dome, kdy na teplou vodu cekame i minutu a pul az dve (z prizemi do koupeny v patre)... bydlel jsem jak v panelaku tak v dome u rodicu kde byl boiler vedle koupelny a to bylo ok, ale to co je ted je hrozne plytvani vodou. Prosim jestli by mi poradil tedy nekdo zkuseny
Odpovědět
@ko_taz v tvem pripade bych nevahala ani chvilicku-mate to rozhazene kompletne po celem dome. My cerpadlo mame a nemuzu si to vynachvalit.
Odpovědět
Bud to cirkulační čerpadlo a nebo prostě bojler ještě jeden, blíž. My to od bojleru ke sprše máme asi 15m trubky a dá se to.
Odpovědět
Profilova fotka
Dá sa to riešiť ešte jedným spôsobom - namiesto klasickej šedej ppr trubky tam dať pex-al-pex certifikovaný na pitnú vodu. Síce budete musieť viacmenej ku každému spotrebiču potom natiahnúť separé prívod, ale tenší priemer trubky zaručí, že nebudete musieť odpustiť toľko vody, než príde teplá.
Odpovědět
Tak to vám musí říci a navrhnout projektant postupující dle ČSN (při úplném otevření baterie do 30s musí voda vytékat 50 °C až 55 °C, výjimečně 60 °C (v odběrové špičce krátkodobě nejméně 45 °C). Vodní objem v trase od ohřívače vody nebo od odbočení z potrubí s cirkulací k nejvzdálenější výtokové armatuře nemá být větší než: 2,0 l při napojení výtokových armatur u umyvadel a dřezů; 3,0 l při napojení výtokových armatur u van, sprch, velkokuchyňských dřezů a výlevek. Praxe je taková, že nejčastěji (závisí na systému, mat, apod.) musí být cirkulace navržena od cca od 15bm systému (neměřte jen vzdálenost v půdoryse).
Odpovědět
@josefx Menší průměr je kolik? Tedy pro dostatečný průtok.
Odpovědět
Čekat 30s u baterie se zdá jako věčnost, ale pokud by se měly odpouštět jen 2litry, tak mají baterie většinou větší průtok (i nad 10l/min). Neřešil bych tak spotřebu vody, protože při cirkulaci to kompenzuje tepelná ztráta, ale spíš jde o nějaký komfort, aby se nečekalo dlouho. Navíc při úplném otevření je reálné, že vám bude voda stříkat i mimo umyvadlo. Při nonstop cirkulaci můžou být tepelné ztráty podstatně vyšší než úspora vody.
Odpovědět
@ko_taz máme cirkulaci, čerpadlo přes zásuvku a přes spínací hodiny. Spínám denně cca 4x na 10 min. Funguje je to velmi dobře, úsporně, za pár peněz. V jednoduchosti je krása. Podle mého názoru jakékoli specializovaná sofistikovaná řešení pro "inteligentní" řízení cirkulace jsou předražené. Ty hodiny jsou samozřejmě primitivní, takže když je všední den a máte dovolenou, nebo svátek, tak se může stát, že musíte vodu odtáčet. Pro nás je "problém" koupelna v patře, kde to trvá déle. Velmi lituji, dodatečně, že jsem si netrval na původním požadavku při stavbě, zavést do koupelny spínač cirkulace do technické. Dávalo by mi to smysl, mít možnost z té koupelny ručně spustit cirkulaci. Než bych se vysvlékl do sprchy např., tak teplá poteče. Řešit nyní bezdrátově se mi moc nechce.
Odpovědět
@martin_s Musíte počítat s tím že odpouštíte teplou vodu kterou jste před časem ohřál.
Odpovědět
@wpavel S tím kalkuluji, ale je rozdíl nechat vychladnout o vice stupňů jen 5l vody než vychladit 100l o méně stupňů.
Odpovědět
@martin_s Jasný s trvalým během také nesouhlasím.
Odpovědět
Resili jsme stejny problem. Koupelnu mame od technicke asi o 2m bliz ne vy a tam jsme to neresili. Kuchyn mame cca podobne daleko jako vy. Tam jsme videli hlavni problem, ale nakonec jsme cirkulaci nedelali s tim, ze kdyz by nam to opravdu hodne v budoucnu vadilo, instalujeme primoohrevnou baterii - viz. https://www.czkoupelna.cz/baterie-s-o.... Ale nutno rici, ze kazdy ma opravdu jine pozadavky a prani. My jdeme spis cestou “hloupeho” domu s minimem technologii. (Mame TČ, pripravu na fotovoltaiku, nemame rekuperaci ani chytrou domacnost)
Odpovědět
@honzik75 Nemám s tím praktickou zkušenost, ale někde jsem viděl, že se cirkulace taky zapíná od čidla průtoku. Takže po příchodu do koupelny na okamžik pustíte teplou vodu. Tím se rozjede cirkulace a než si vlezete do sprchy máte teplou vodu. Prostě to tlačítko je nahrazeno čidlem průtoku
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
dekuji vsem za rady, dame tam cirkulacni cerpadlo na hodiny. snad to bude ok v ramci mnozeni baterii (ze tam nebude stay prutok)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?