Sprchový kout bez vaničky

Profilova fotka
Dobrý den, čeká nás plánování koupelny a přijde mi, že je moderní a i opticky hezčí sprchový kout bez vaničky, proto jsem se pro něj rozhodla. Má to nějaké nevýhody oproti klasickému sprcháči s vaničkou? Nebo na co si dát pozor, ať nás to pak neštve při denním užívání? Děkuji!
Odpovědět
@aliishaa o žádné nevýhodě nevím. Pokud máte možnost, tak jednoznačně bez vaničky. Jen si samozřejmě musíte pohlídat kvalitně provedenou izolaci.
Odpovědět
My taktéž máme bez vaničky, zděný
Odpovědět
Profilova fotka
@aliishaa Taky máme zděný a žádné nevýhody nevidím. Naopak, máme pod dlažbou podlahové topení, tak když se topí, je teplá i podlaha ve sprše 🙂
Odpovědět
@zubr487 @aliishaa No tak já naopak zase vidím samé nevýhody...především to není blbuvzdorné řešení a v dnešní době při nedostatku a trestuhodné kvalitě řemeslníků je na problém vymalováno (spády, hydroizolace, obkladačské detaily...to vše stojí čas, peníze s nejistým výsledkem vizuálního provedení a kolikrát i funkčnosti. Takže za mne raději dostupné, pěkné, nízké vaničky + spolehlivé a rychlé řešení a do dřevostavby snad až povinnost 🙂
Odpovědět
@panlorenc mě se řešení bez vaničky líbí, ale přesně z důvodů, které uvádíte, tomu nevěřím. Máme nízkou, kvalitní, smaltovanou vaničku a nemyslím si, že je to "out" a "socka" řešení. Máme Kaldewei.
Odpovědět
Máme oboje. Ve spodní koupelně jsem chtěl bezbariérový přístup a ani by se tam vanička nehodila. Do horní koupelny jsme dali vaničku z litého mramoru. Bohužel strašně záleží na silikonu. Buď si to sedlo, nebo to bylo špatně zasilikonovane, každopádně nám to zateklo stoupačkou až do technické. Teď to aktuálně řeším, a dám tam nějaký polymerový tmel. Spodní sprchač vypadá ok, spárovačka zatím drží.
Odpovědět
Ať už použijete to ci ono vyberte do odtoku poradny sifon. A to je právě hodně problém bez Vaníček. Stačí párkrát spláchnout a sifon to vysaje a jde smrad a to máme odvětrávání ale stejně to nepomáhá ale v tom jde i o spád jaký ta voda dostane šus.
Odpovědět
Profilova fotka
Jedině bez vaničky (natož smalt) a jinak bych nechtěl, i kdyby to mělo protejkat 😄. Mám žlábky od české firmy Chuděj a spokojenost. Mají sifon uzavřen krom vodní hladinou i plastovými klapkami. U žlábků je detailní a přehledný návod, jak to celé provést, aby bylo, jak má. Pak už stačí stát obkladači (příp. instalatérovi) za zadkem .... Mám toho od nich víc venkovní a vnitřní vpusť v TČ a ještě venku gajgry a spokojenost. Pozitivní byl i přístup obchodního zástupce, když jsem s ním něco řešil. Prosím neberte to jako reklamu, ale jako zkušenost. A ještě jedna rada, na co si dát pozor. Pokud je sprchová stěna do niky, tak je to v pohodě. Ale pokud je do "L", pak je dobré už mít vybraný nebo koupený sprcháč. Protože obkladač musí někam vložit spádový klín a na tuto polohu musí přesně vyjít šíře toho sprcháče, která má toleranci cca 1,5 cm. Pokud se do ní pak nevejdete, tak delší prosklená stěna levituje nad šiknou podlahou - což je samo nonsence a muselo by se předělat, a nebo je tam pak zevnitř odskočená hrana ke klínu, což by vypadalo blbě. Další věc je možnost výběru umístění žlabu a to buď až ke stěně, což vyžaduje ještě o trochu preciznější montáž. A nebo kousek od zdi.
Odpovědět
Profilova fotka
Za mně je rozhodně bezpečnější a lepší vanička, ale manželka chtěla žlábek, takže ve finále Geberit žlábek
Odpovědět
Tak ve vysledku muze protejkat i vanicka, i kdyz to je mnohem vzacnejsi. Ze to je rizikovejsi je pravda, ale takovejch veci dneska je..taky uz tahame topeni v podlaze a baterie pod omitkou, Geberit je zazdenej... Je fakt, ze do drevostavby asi jedine s nejakym cidlem vlhkosti. Mimochodem, my mame s protejkanim sprchace cetne zkusenosti. Stalo nas to pak rekonstrukci cele koupelny a vytrhani podlahy az na tramy - za pul milionu (pred sesti lety).
Odpovědět
@panlorenc do dřevostavby určitě... ale do domu si dát vaničku, to je jako jit si koupit auto, a koupit trabanta ...
Odpovědět
Tip na odtokový žlab.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Všem moc děkuji za názory i zkušenosti!
Odpovědět
Profilova fotka
@aliishaa zdravím, je to o práci obkladače a o materiálu který zvolíte. Obkladač musí umět správně zaizolovat sprchový kout a odvést kvalitní práci. Na jeho doporučení můžete zvolit typ žlabu s kterým má dobré zkušenosti. Já doporučuju unidrain, každopádně by to mělo být v nerezu, kde je cena od 5tis nahoru. Dejte si nějakou klasickou mřížku, která má větší otvory. Ty žlaby, kde se lepí dlažba, tak se po nějakém čase prostě začnou zacpávat bordelem. Dále doporučuju, dát do koupelny epoxidovou spárovačku, pro mě je to už standart, ale pro firmy tomu tak není. Poslední věc je silikon, který se prostě musí udělat v trochu větší vrstvě, která se následně stahuje přípravkem s určitým rádiusem, tak aby nevznikaly trhliny. Stahováním prstem je už prostě pasé..prstem se to jen finálně zahlazuje. Pokud máte dřevostavbu, tak si nechte nainstalovat čidlo proti vlhkosti, ale to i pod vaničku, kde to většinou teče kolem odpadu a nebo silikonu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Mam k tomu suvisiaci dotaz, da sa spravit bez vanicky aj stvrtkruhovy sprchovy kout? A ak ano, ako sa vyspaduje podlaha? Nas stavebnik tvrdi, ze to nikdy nevidel a neda sa to, a nevie, ako technicky vyriesit spadovanie podlahy pre stvrtkruhovy sprchovy kut. Viete prosim poradit alebo nasmerovat, kde najst riesenie? Dakujem!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?