Cirkulační digestoř: Rady a řešení pro rekuperaci

Dobrý den, kvůli rekuperaci plánujeme digestoř s vnitřní cirkulací. Rádi bychom digestoř vestavěnou do skříněk a zároveň chceme kuchyň až do stropu. Máte někdo prosím zkušenost s tím jak a kudy vrátit vzduch zpět do místnosti aby to vypadalo dobře? Klidně prosím o nějaké fotky z řešení. Budu rád i za jakoukoliv radu. Děkuji
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od skocak:

Dobrý den, kvůli rekuperaci plánujeme digestoř s…
@skocak Riešil som podobný problém, recirkulačný digestor som nechcel ani za nič, máme v rodine v niekoľkých domácnostiach len zlé skúsenosti. Jedna varianta, na ktorú mám hotovú prípravu, je klasický odťah cez stenu von s extra prívodom vzduchu. Problém je, že aby to bolo kvôli dotáciám a blowerdoor testu správne, musela by tam byť na oboch trasách obojstranne tesná elektro klapka, čo by bolo dosť drahé a zaberalo to dosť miesta. Pán z firmy, čo mi riešila rekuperáciu mi navrhol, že sa to môže zapojiť napriamo do rekuperačky, že z recirkulácie to tam aj tak nakoniec skončí (a málokto dáva do nasávania rekuperácie filtre) a digestory bez motora majú miesto motora extra filtračný box. S tým, že ak sa nesmaží každý druhý deň a menia sa pravidelne filtre, nič zásadné nehrozí. Tak som to tak urobil. Nemá to taký odťah ako klasický digestor, ale je to absolútne tiché. Či to bola chyba sa uvidí časom. Dve výmeny filtrov mám za sebou a trubky za filtrami vyzerajú furt ako nové. A existujú aj rekuperačné jednotky priamo robené na pripojenie na digestor, to je možno ešte lepšie, lebo to všetok odťah presmeruje iba z kuchyne a ide to obtokom výmenníku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@skocak Riešil som podobný problém, recirkulačný …
@roman_ My už máme bohužel rekuperaci hotovou (bez napojení digestoře). Potřebuji tedy řešení samostatné. Dům už je realizován. Řešíme teď pouze kuchyň.
Odpovědět
Dobrý den, máme podobné řešení – cirkulační digestoř vestavěnou do skříněk až ke stropu. Výstup vzduchu jsme schovali do horní lišty, kde jsou decentní mřížky ladící s kuchyní. Není to vidět a funguje to dobře. Doporučuji kvalitní uhlíkové filtry a pravidelnou výměnu. Fotky bohužel nemám, ale doporučuji podívat se na inspirace na Pinterestu nebo stránkách výrobců digestoří. Hodně štěstí!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od scclar:

Dobrý den, máme podobné řešení – cirkulační diges…
@scclar moc děkuji za informaci. Ještě by mě zajímalo ja za vás funguje digestoř jako taková. Je poznat ze je to jen cirkulační? Dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
Že nefouká ven ;-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@skocak Riešil som podobný problém, recirkulačný …
@roman_ Jakou máte rekuperaci? Výkon klasické digestoře s motorem má mnohem větší odtah vzduchu než rekuperace. Máte tam nějaký "turbo" režim, který při vaření zvýší výkon rekuperace?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

@roman_ Jakou máte rekuperaci? Výkon klasické dig…
@raptor18 Brink Flair 325, nemá žiadny extra vstup na digestor, ako niektoré iné značky a ani nemám žiadne klapky, ktoré by zatvorili zvyšok baráku, aby to šlo len z kuchyne, aj keď to digestor podporuje. Proste tam je iba vypínač, ktorý spustí maximálny výkon rekuperácie, to zodvihne prietoky v celom baráku. Má to omnoho menší výkon ako klasický digestor, odhadom z kuchyne niečo medzi 100 a 150 m3/h, ale stačí nám to, my skoro nesmažíme. A je to dokonale tiché. S recirkuláciou aj tak ten vzduch raz skončí v rekuperácii, takže to akurát motá 10x toľko vzduchu po miestnosti a ešteto trvá dlhšie, pretože rekuperácia nebeží na plný výkon. Uhlíkový filter možno pochytá nejaké pachy, ale vlhkosť nie a je dosť drahý. S recirkuláciou by sme ale mali problém hlavne s hlučnosťou, obzvlášť, keď sú dnes moderné obývačkokuchyne, to extrémne ruší. Miesto motoru tam mám filtračný box, takže trubky sú stále ako nové a kto si dáva filtračné vložky do nasávania rekuperácie? Skoro nikto. Možno som spravil chybu, ale to sa uvidí až časom.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?