Truhlář má zpoždění s dokončením kuchyně, jak postupovat?

Profilova fotka
Ahojte. Máme taký problém s truhlárom, ktorý nám robí kuchyňu a chcela by som na to počuť názory niekho iného, či je to normálne alebo ako by ste to prípadne riešili vy. Mali sme zmluvu, že nám dokončí kuchyňu 23. září 2016. Ústna dohoda bola, že ju bude robiť na prelome srpna a září (nevedeli sme presne, kedy dostaneme byt). Každopádne 23. září prišiel prvýkrát, dal tam korpusy kuchyne a odišiel. Potom sme ho dlhšiu dobu nevideli a vždy keď prišiel, tak meškal. Mal prísť odpoledne a prišiel o šietej večer. Raz dokonca mal prísť o 10:00 a prišiel o 19:00. Takže vždy, keď k nám prišiel montovať, tak tam bol do 22:00. Mali sme kvôli nemu obaja aj dovolenku, aby sme dokončovali veci v byte. Manžel kvôli nemu niekoľkokrát zostal robiť z domu, ale jemu to bolo asi jedno. Čakali sme návštevu, ktorá bola už dávno vopred dohodnutá, takže som bola nervózna, aby som v kuchyni mohla aspoň niečo navariť. Tak sme mu dali podpísať dodatok k zmluve, že kuchyňu má dokončiť do 23. října (ten víkend som mala mať návštevu) a "V prípade nedodržania zmluvy sa bude počítať sankcia 1% z celkovej dohodnutej ceny diela za každý deň nedokončenia diela. Zhotoviteľ má právo si túto sankciu odčítať pri platení poslednej platby za dokončené dielo." On nám to podpísal a poslal naskenované na mail. My sme si to vytlačili a podpísali. Do toho 23. října spravil kuchyňu do stavu, že sa tam dá variť a je to vlastne skoro hotové. Nemáme sokle, nemáme svetlá, sklo, dokončené šuflíky dva, koše, príborníky a tak. Dnes volal manželovi, či by sme mu mohli poslať 10 000 z toho, čo sme mu ešte nezaplatili, pretože nemá peniaze (24000 sme mu mali platiť po dokončení). Manžel mu povedla, že nevie ako to s platením bude, keďže sme mali podpísanú dohodu. A on sa začudoval, či sa to počíta za každý deň a bol veľmi prekvapený. Povedal, že si to prečíta a ozve sa. Bojím sa, že sa na to teraz vykašle a už nepríde vôbec a budeme musieť zháňať niekoho nového. Ako by ste v tomto prípade postupovali? Dá sa ho vôbec dávať na súd, keď boli zmluvy podpísané a naskenované? (Nemáme jeho originál podpis, iba naskenovaný). Ďakujem za všetky rady.
Odpovědět
Profilova fotka
@dianka48 já bych mu řekla že pokud to tento týden nedokončí úplně tak mu nedám nic a pozvu su na to někoho jiného na dokončení, případně bych to nechala dodělat někoho jiného a tomuhle nic už nezaplatila.
Odpovědět
Myslim, ze i naskenovany podpis plati....jestli je tedy jeho. Ja bych mu napsala, ze jestli do konce tydne nebude vsechno hotove, tak nic nedoplatite a odstupujete od smlouvy. Nevolala bych, nemate pak dukaz, ze jste neco urgovali.
Odpovědět
Profilova fotka
@kristyn.g @bamak Ďakujem vám za rady. Problém je, že on má všetko naobjednávané a nemá na to peniaze, takže na 100 % by to tento týždeň nedokončil. Čiže by sme mu síce nemuseli platiť, ale museli by sme platiť niekho iného a vyšlo by nás to na viac ako na čiastku, ktorú mu dlhujeme. A on už vraj má nejaké veci potrebné na dokončenie u seba doma, takže mi príde škoda tie veci len tak nechať a platiť znova za nové. Problém je aj to, že my sme mu vlastne už na všetok materiál zaplatili a veľmi dávno. Ale on očividne zobral naše peniaze a pokupoval za to niečo pre niekho iného, preto potom na naše stále nemal a preto nič nestíhal. Najradšej by som sa na neho vykašľala, ale je mi lúto dať znova viac peňazí na niekho nového. Keby sme vedeli, tak mu zaplatíme dopredu menej, ale človek to dopredu nevie. Hlavne, keď mal samé dobré recenzie. Ďakujem vám za rady, uvidíme ešte ako bude reagovať.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky si myslim ze naskenovany podpis plati, jestli nema penize to je jeho problem, podle me uz jste mu zaplatili veškere naklady, to co mu mate doplatit je jeho vydelek, takze jestli je nekde prošustroval jeho problem! A takovehle chovani... bych ho kopla nekam!!!
Odpovědět
Je potřeba ho dotlačit k tomu, aby to dodělal. Nic neplaťte, dokud to nebude hotové. Vařit se tam dá, tak to není úplně kritické a jestli má problém s hotovostí, ať si krátkodobě někde půjčí. Volal bych mu obden, chtěl slyšet, kdy to bude atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@dianka48 nemte jistotu že nelže a jak mu to pošlete že to to skutečně použije na ten materiál pro vás... jako když peníze na vaši kuchyni prošustroval za něco jiného... fakt bych mu nevěřila, pak by to mohlo dopadnout tak že byste mu psoali víc, stejně si budete muset najít někoho jiného a vyjde to ještě víc dráž.. :-(
Odpovědět
@dianka48 podle me vam lze a hraje na city...pokud chcete aby to dodelal, at vam da kontakty na mista kde ma veci objednane, overte si to a zaplate primo tam....jinou radu nemam, ale jestli nema par tisic na material, problem bude jinde a asi mnohem vetsi.
Odpovědět
Profilova fotka
zavolal bych mu - že mu dávám tak týden - 10 dní maximálně a že čekáme až to přijde dodělat - jestli má peníze na nákup materiálu nebo nemá by mě vůbec nezajímalo. Pokud se s ním nedá dohodnout, oznámil bych truhlářovi, že s ním končím a na zbytek dodělání kuchyně si najdu jiného truhláře, kterému dám doplatek 24 000 a kvůli původnímu neschopnému truhláři mě to bude stát určitě i o něco víc, ale co se dá dělat. Hlavně že to bude brzy hotové Pokud nemá peníze na nákup materiálu - řekl bych mu ať se na celé podnikání vykašle - že to zřejmě nemá smysl aby dál podnikal.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?