Chtěla bych koupit varnou desku kombinovanou (2 plotýnky indukce+ 2 plotýnky sklokeramika) a ve většině internetových nabídkách uvádějí, že má deska být zapojena pouze na 240V, od čehož mě náš elektrikář odrazuje, že nestačí pojistky a pokud zapojíme více spotřebičů, tak to může vyhodit hlavní jistič (do domu jde 32A jistič)
Má otázka zní, zda je možné, že na stránkách spotřebičů uvádí 240V, ale je možné to zapojit i na 400V?
Dost se totiž sužuje výběr....mno vlastně jsem si nevybrala ani jeden, pokud jsou jen na 230V...
Tomuhle taky nerozumím...my teda máme čistě indukci, na stránkách všude psali zapojení 230V a na můj dotaz všichni odpovídali, že je nutné zapojení na 380V....
Ale zrovna u indukce je třeba vyšší napětí, jinak se ztrácí výhody indukce...to už si pořiďte jen čistě sklokeramickou
400V to je 3x 16A (Tedy tři fáze a jedna má zatížení 16A)
230V to je jednou 16A (Tedy jedna plotýnka má 2000W) Výpočet je P = U x I tedy 230 x 16 je 3600W
Při zapojení 400V máte každou fázi zapojenou na 2000W, při zapojení 230V máte 4 plotynky tedy 5000W což 16A jistič neutáhne. Pokud je zásuvka tažená v rozvodu tedy že je v okruhu s více zásuvkami bude vám vypadávat jistič buďto hlavní nebo podružný!
@lucinkafr Děkuji za odpověď, ale bohužel jsem tam nenašla odpověď, kterou potřebuji....je tam spíš opak...kdy manuál varné desky poukazuje na 400V, ale dá se zapojit i jen na 230V s omezením některých funkcí. Já mám opačnou otázku....na všech deskách, které jsem si vybrala, je 230V....ale já chci 380V.....když mám tu možnost 3fází, proč bych měla desku zapojovat jen na 230V, kdy se při použití všech plotýnek omezí výkon nebo to může vyhodit pojistky....což se samozřejmě nikde nepíše.....
@maty2006 tak zkus zavolat přímo na výrobce, my když takhle potřebujeme cokoliv vědět, zavolám nebo napíšu přímo výrobci (případně jeho oficiálnímu prodejci v Čechách) a vždy jsem odpověď dostala :-)