Byt novostavba nebo cihlák?

Profilova fotka
Ahoj 🙂 Je tu nekdo, kdo se vyzna? Co by bylo lepsi koupit? Planujeme tam byt nejakou dobu a casem si koupit neco vetsiho. Chceme ale uz investovat penize vzhledem k tomu, ze ceny nemovitosti stale rostou a penize na konte ztraceji hodnotu. Starsi byt za 3 000 000, ale uz s vybavenim. 71 m2. Nema ale balkon a vytah. https://www.sreality.cz/detail/prodej... Nebo byt v novostavbe, co by byl hotovy az v roce 2023. Za 3 350 000, plus jeste cena za vybaveni. 75 m2. Ma balkon i vytah. https://www.sreality.cz/detail/prodej... Diky za rady 🙂
Odpovědět
@anyroxy Asi bych bral tu 1 verzi. Ono stanovit a udržet tu cenu 2 roky dopředu bude těžké. Takže 3 350 000 nemusí být konečná cena. Ta absence výtahu trochu vadí ale balkon 3m2 asi ne. Může také hrát roli kolik dáte za topeni.
Odpovědět
Profilova fotka
Za mna tá prvá možnosť. Je to super cena, komplet hotové a ideálne na investíciu. Druha možnosť pravdepodobne vyjde omnoho drahšie a ešte na to čakať 2 roky to je strata.
Odpovědět
@anyroxy U te prvni moznosti nyni vubec nevis konecnou cenu. Realitka ti tam pise, ze nalaka zajemce na cenu 3M Kc, ti se pak sejdou a budou se predhanet, kdo da vyssi cenu. U druhe moznosti jiz cenu vis..
Odpovědět
@ondtom36 těžko říct jestli cenu ví … u nás to teď vypadá, ze byt v novostavbe je možné pouze predrezervovat a oni se vám ozvou jako prvnímu před dokončenim s cenou za kterou budou byt prodávat … ale už teď mají vyhozené na internetu s “aktuální” cenou a pořádají schůzky pro zájemce
Odpovědět
Profilova fotka
Balkon 3m2 je tak na jednu židli se stolem. Výtah je skvělé plus ale první patro není nic strašného, co by se nedalo vyjít pěšky i s větším nákupem. Osobně bych dala přednost prvnímu bytu, je moc hezky zrekonstruovaný, velká koupelna s okny, místo na pračku se sušičkou, dětský pokoj je vedle ložnice (v novostavbě jsou přes celý byt). Akorát bych se nespoléhla na tu cenu, v dnešní době se byty prodávají formou aukce = kdo víc dá, ten vyhrává.
Odpovědět
Profilova fotka
Vubec se neumime rozhodnout..ten starsi byt se nam libi, jak je zarizeny, jen skoda, ze tam nema balkon. U te novostavby zase clovek nevi, jaka bude konecna castka i s tim vsim vybavenim. V rodine nam ji hodne radi, ze by to byla lepsi investice do budoucna a lip by se to prodalo.
Odpovědět
Osobně bych byt bez balkonu, lodžie nechtěl. Měl jsem ho a po pár letech prodal. Teď mám s balkonem a spokojenost. Jinak ten první se mi líbí moc, ale ten balkon... Těžko se radí, záleží na osobních pocitech a preferencích. Někomu absence balkonu nemusí vadit vůbec.
Odpovědět
@anyroxy záleží na vašich preferencích. První "cihlák" vypadá moc pěkně, ale přece jen je to již 10 let od rekonstrukce (a kdo ví jak je to starý dům). Chybí zde balkón, ale zase koupelna vypadá lépe než v druhém projektu. Ověřte si jaké jsou platby do svj a kolik se měsíčně platí za energie. Koupi projektu, který bude hotový za dva roky bych se nebála. Pokud je to známý developer (a třeba už něco i stojí a staví a má dobré reference). Osobně jsem takto také kupovala byt a čekací lhůta dva roky je docela normální - samozřejmě jsem platila zálohu (100 tis) a měla kupní smlouvu o smlouvě budoucí (zbytek platby až po kolaudaci). Takže je na vás, zda chcete bydlet hned, jaká je lokalita a zda preferujete novostavbu (velká výhoda, že novostavba opravdu nějaký čas (aspoň 10let) nepotřebuje zásadní opravy a taky má 2 roky záruku + 5 let na skryté vady stavby - což u prvního bytu budou nějaké opravy určitě potřeba).
Odpovědět
@artep1987 jenomze tys to kupovala pred lety, ale ted je situace uplne, ale uplne jina. Pokud si zarezervujes novostavbu, tak to muzou nekolikrat zvednou cenu, kvuli cenam stavebniho materialu. Proste ti oznami, ze se byt zdrazi a ty muzes rict, ze bud priplatis, nebo odstoupis... Taky jsme meli novostavbu pred dokoncenim, ale v dnesni dobe bych do toho nesla.
Odpovědět
@kekita tak to si nemyslím, když jsem kupovala byt a čekala 2 roky tak za tu dobu cena stejného bytu stoupla průměrně skoro o 1 milión. V smlouvě jsem měla danou jasnou cenu a žádné dodatky o navýšení. Pokud je to normální (velký developer) tak má materiál nakoupený a ceny základního vybavení (jako podlahy, koupelny, dveře) již vysoutěžené u lokálních dodavatelů a ví dost přesně kolik ho to bude stát (a jak je velký jeho profit). Není to stejné jako u koupi domu (když vám to někdo staví). Mimo to momentálně kupuji dům, který bude k předání až za rok a také nejsou žádné možnosti navýšení ceny (od toho mám i právníka, který prochází smlouvy).
Odpovědět
Šla bych do verze 1. Krásný byt. Obávám se ale, že i u tohoto bytu se cena vyšplhá díky zájemcům klidně i na 4 mil. (Bejvávalo, kdy cena v inzerátu je skutečná cena, za kterou se to opravdu koupí..) U toho nového bytu cena stoupne také, ale čekat, jestli mi za 2 roky developer nezruší rezervaci a já budu bez bytu několik let nebo se nenavýší cena na 5 mil, to by se mi už vůbec nechtělo. Takže byt č. 1.
Odpovědět
Jako já nejsem žádný zastánce developerů, ale netuším, kde berete přesvědčení, že by developer za dva roky navýšil výrazně cenu (je to prodej, ne nějaká rezervace opce na byt). Je to normální proces, že prodávají byty, které budou rok až tři v budoucnu kolaudované. Z mého okolí (třicátníci) většina kupovala byt v nějakém developerském projektu (čekací lhůty až 2 a půl roku, Brno a okolí) a nikdy se nestalo, že by se ceny navyšovaly. A to nemluvím o době před 10 lety, ale stále, průběžně. Pokud je to solidní developer, tak se nic takového neděje. Jedině, co jsem se setkala, že místo 2 let, čekali 5 let - ale za cenu z před 5 lety (developer nabídl odstoupení od smlouvy a vyplacení). Také můžete vidět, že spousta těchto projektů je brzo vyprodaná (část bytů ještě před tím než jde k veřejné nabídce) - ale vždy je důležité si ověřit konkrétního prodejce, stejně jako u již stojících bytů (zda nejsou v insolvenci, doplatky pro svj atd).
Odpovědět
Článek se načítá
@artep1987 ale za tech 10 let se nikdy nezvysily ceny materialu o 100% behem pul roku...
Odpovědět
My jsme sli do starsiho bytu. Obhlizeli jsme pred par lety i novostavby, ovsem vetsinou jde o projekty, kdy se vedle sebe nasazi vice bytovych domu a vznika novodobe sidliste. A v predrazenym panelaku se nam bydlet nechtelo - ona i ta kvalita novostaveb je sporna. Starsi byt ve stoletym secesnim dome, silne poctive zdi, vysoke stropy, za me ideal. Okolo krasne domy, tradicni zastavba a spousta sluzeb, neni to proste okrajove sidliste. Dum ma historii a dusi. Mame tedy balkon, ja bez balkonu nechtela. Je mrnavoucky, na dve zidle s malinkym stoleckem. Ale na posezeni nebo ususeni smradlavyho trika po sportu super 🙂) Ale nemame vytah. Porad jeste vyhral ten zdeny byt. Myslim, ze starsi zdene byty jsou lepsi investice. Prijde mi, ze ty byty v novostavbe na cene nestoupaji tolik a prodavaji se pomaleji.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Kupovali jsme byt v novostavbě od developera FINEP. Bylo to naše nejhorší rozhodnutí. Po pár měsících od nastěhování jsme hledalí jiné bydlení. Sousedy slyšíte z každé strany (nad vámi, pod vámi, vedle i po diagonále) jako by byl někdo u vás doma. Víte kdy se sprchují, použijí WC, atp. Víte o všem, co dělají. A pokud máte hlučného souseda, tak to klidně 2-3 patra pod vámi uslyšíte jak si pustí hudbu. Omítky po roce popraskané. Následně jsme bydleli ve starším bytě a je to tisíckrát lepší. V novostavbě slyšíte každý krok souseda a to z každé strany. Ve starém bytě slyšíme jen když si někdo fakt hlasitě pustí hudbu.
Odpovědět
@hu1 To ale není univerzální pravda. Taky jsme asi 7 let bydleli v novostavbě od Finepu a takovou zkušenost nemáme. Sousedy jsme vůbec neslyšeli. Nejvíc nás otravoval hluk v létě zvenku při otevřeném okně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?