Vinyl, který VYPADÁ jako dřevo. Ale fakt vypadá...

Ahoj, byli jsme rozhodnutí pro dřevo do naší novostavby, chtěli jsme pro lepší pocit přírodní materiál, že to lépe vypadá, atd... ale odrazuje nás péče a taky nemožnost výměny. Zaprvé prostě nemám odhad na to, jak bude nová (jakákoliv) podlaha vypadat a u dřevěné mám strach, že nám ji namontují, já se na ni podívám a řeknu jé, ale já chtěla vlastně o odstín světlejší /tohle je moc do medové/tmavé - a už bude pozdě. Navíc máme VELMI namáhanou domácnost. Roční dítě, které všude leze, já, která u vaření často něco převrhnu, manžel, který moc nešuruje(ani já) a můj koníček - květiny, které po bytě neustále přesouvám, přesazuji, padá z toho hlína a kamínky. A také záliba starší dcery v malování. Má v obýváku malířský stojan a výtvarný koutek, často se stane, že někde něco ukápne, rozleje se kalíšek s vodou na malování, že si hraje s Play-doh. A nevypadá, že ji to pustí. Já na podlaze moc ráda sedím. Třeba u televize nebo když šiju. na plovouče u nás hrůza, vinyl a dřevo ale neznám. jenže já s ním mám problém, že se mi nelíbí. Prostě okamžitě poznám, že to není dřevo (což třeba u plovoučky mi to trvá déle, plovoučku ale nechceme (tvrdá, studená, nedá se na ni sedět, klouže) - ale u toho vinylu je to tak šíleně vidět, i to jak je takový matný, mám z toho "lepivý" pocit... A neznáme nikoho v okolí, kdo by měl hezkou vinylovou podlahu, takovou, ze které bych měla příjemný pocit dřeva...nebo alespoň příjemnější pocit. Manžel říkal - naši kamarádi mají plovoučku a je fajn! Vzal mně k nim, v první vteřině co jsem viděla tu podlahu jsem si řekla ne! panelák, vinyl, vzor, ne!! 😞 ted co s tím.... nemáte tip na vinyl, který by se mi mohl líbit? Který by vypadal skutečně co nejvíc k nerozeznání od dřeva?? my do toho dřeva asi nepůjdeme, už i kvůli údržbě. Ten vinyl prostě setřu jedním pohybem a je to fakt super.... ale ten vzhled... achjo, proč neexistuje u těch podlah nějaký favorit, co má všechno....😞
Odpovědět
1
2
Tak ja som vynil nedal,ale položil som si od Haro,Sand Eiche.Vzor je auper,je to dáka odnož kompozitu,polomatne,Dcerka prevrhla šialku,a ostala z toho dúlka. V hoteli máme v pár izbách lakovanu podlahu(...každá dúlka je na tom vidno,a na recepcii olejovanú drevennú(..premelie sa tu veľa ludí,takže je už fest doškrábaná,ale hovorím hostia tu behajú v obuvi!!)...
Odpovědět
Zkuste nastudovat typy podlah, vinyl může být taky plovoučka. Lidi vám tady můžou radit podlahy, ale fotky zkreslují, i v katalozích mají nereálné barvy. Pokud ráda sedíte na podlaze, tak bych doporučil plouvoucí vynil click na hdf desce. Nám to budou tento týden montovat. Aquafix click dub kouřový 9521. Nejlepší je jít do prodejny, kde mají vinyl skladem a položit si dvě, tři desky vedle sebe. Ty vzorníky mají všichni malé, není to ono.
Odpovědět
Měla jsem naprosto stejný problém. Já teda dřevo chtěla, manžel ne. Vinyl jsem viděla skoro u všech známých - všichni ho teď dávají, většina lidí chválí, mě prostě vadí - poznám to, působí na mě lacině - i ten drahý. Mám v obchodě lino a připadala bych si pořád jako v práci. Navíc mi smrdí. No u nás to bylo těžké a podlahu jsem vybírala opravdu na můj vkus hodně dlouho. Nakonec jsem šla do lamina (vím, že jste ho zavrhla), ale jsem nadmíru spokojená, ale my máme podlahovku a je krásně teploučké a spousta lidí se ptá co to je za dřevo.
Odpovědět
@kordules12 no, pojedeme se podívat do barkotexu a všech těhle vzorkoven. J¨ Ale potvrzujete mi docela to, čeho se obávám - já ten vinyl prostě poznám a vadí mi to. Přijde mi to jako...ted nevím jak to říct - jako někde v dětské herně. Budeme mít krásnou černou kuchyňskou linku, a mít k tomu vinyl mi přijde jako to totálně shodit. I plovoučkou (ale ty by snad mohli dělat nějaké nerozeznatelné, nevím). Sedět se na plovoučce ale nedá, je studená. Vinyl je ale zase měkký a teplý až moc... chjo chjo, já se snad naštvu a půjdu do toho dřeva 😄DD a pak budu těžce litovat 😄
Odpovědět
jinak teda ta lacinost je na tom asi to, co mě nejvíc vadí...
Odpovědět
@myfairlady držím palce, já nemít doma toho zamamrance.🙂 tak mam dřevo hned..) Dřevu se nic nevyrovná - a že tam bude škrábanec nebo dírka? To k dřevu patří. Ať tak, či onak, určitě vyberete dobře.
Odpovědět
Rozumím Vám. U nás taky praktické důvody (cena, údržba) mluvily pro vinyl, ale kdykoli jsem viděla dřevodekorový vinyl v reálu, byla to hrůza, ty napodobeniny letokruhů apod., nedala bych to. My nakonec šli do dřeva, je to tedy choulostivé (ale sestra, co má kvalitní vinyl od Quick Stepu, si stěžuje na totéž), ale je to přírodní. Být vámi bych šla buď do dřeva, nebo do vinylu v jiném dekoru než dřevo, v nějakém neutrálním. Za mne než napodobeninu, tak raději přiznat, že je to umělé.
Odpovědět
Profilova fotka
vinyl bude vždycky jen "jako", prostě fejk .. a proč chtít cíleně umělou náhražku, když můžu mít originál. Za mne jednoznačně dřevo 🔝. My šli do parket, anglický vzor, protože i "dřevěná podlaha" nám připadala ošizená, jen šlupička dřeva, zbytek zase umělotina. Parkety jsou masiv v celé své tloušťce. A že je sem tam vryp? No bóže 😉 Pocitu chodit po přírodním materiálu se nic nevyrovná.
Odpovědět
@jose10r My jsme skončili u stejného výrobce a v pondělí jsem ji přivezl. Vypadá to fakt dobře a ladí nám i s dlažbou ve spodním patře. Naštěstí byla lepší cena než tady: https://www.podlahy-brased.cz/zbozi/1...
Odpovědět
Tyto věci je opravdu potřeba vidět naživo. Fotky a názory ostatních moc nepomůžou. Předpokládám, že podlahové topení nemáte. Z Vašeho dotazu mám tak trochu obavu, že se vám nejspíš nebude líbit nic 🙂.
Odpovědět

u dřevěné mám strach, že nám ji namontují, já se na ni podívám a řeknu jé, ale já chtěla vlastně o odstín světlejší /tohle je moc do medové/tmavé - a už bude pozdě.

No, a co ty ostatní podlahy? Když se vám nebude líbit vinyl, tak ho jednoduše vyhodíte, a dáte nový v ceně cca 400-800 Kč/m2 plus práce? Na malým domku o 100 metrů čtverečních podobná výměna stane tak minimálně za 100 tisíc, takže žádná sláva. Nemluvě o tom, že dřevo se dá většinou přelakovat podle potřeby.

okamžitě poznám, že to není dřevo (což třeba u plovoučky mi to trvá déle, plovoučku ale nechceme

Ale vinyl je taky plovoučka, když není lepený lepidlem. Cely příběh pro mne připadá trochu zmateně. Nespletla sis vinyl a lino?

Odpovědět
@viktrpi Předpokládám, že autorka to myslela tak, že dřevo je narozdíl od umělých krytin barevně těžko předem odhadnutelné. Každý výrobce / dodavatel dřevěné podlahy, dýhovaných dveří apod. vám dá do objednávky výhradu, že barevné odchylky jsou možné, jsou průvodním znakem dřeva jako přírodního materiálu a nemůžou být důvodem reklamace. Naše dřevěná podlaha taky vypadala v reálu o něco jinak než vzorek ve studiu.
Odpovědět
Článek se načítá
@renatka_k přesně tak, mám z dřeva respekt i v tomhle smyslu.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme lepený vinyl od Quick Stepu.. má nádhernou strukturu dřeva, je hrozně příjemný na chůzi. 🙂
Odpovědět
@kofejn My máme taky, Dub Vita, je to super vinyl, i když dražší. Není hladký, má na sobě lehké vroubky, měla jsem obavu, aby se časem do něho nezažrala špína, jak si někteří u vinylu, a jak se mi to stalo kdysi u lina, ale ne.
Odpovědět
Ještě bych bral v potaz jeden aspekt, tzv. provozní slepota. Teď podlahu vybíráte a zaměřujete se na detaily. Po dvou týdnech člověk přestane tyhle detaily vnímat.
Odpovědět
@myfairlady drevo je drevo- neni prijemnejsi material na pohled/chuzi/posezeni🙂 sla bych do nej i za cenu horsi udrzby, rejpancu, flicku, kdyz neco spadne....Mam srovnani s vinylem, laminem i dlazbou a nemenila bych. Do kuchyne bych tedy ale dlazbu dala. My jsme tam nechali drevo, ale ja v kuchyni neradim kazdy den🙂 Mate pravdu,ze jiny material snaz vymenite, ale drevo muzete zbrousit a preolejovat, nemusite nic menit. Muzu doporucit masivni podlahy bohemia parket. At dobre vyberete!
Odpovědět
Co se dekoru dreva tyce, toto byla jedina vinylova podlaha, o ktere jsem byla ochotna uvazovat (geflor), ale nakonec mam drevenou. Ja bych drevenou dala zas, ale lakovanou. S olejem je ta udrzba horsi. Nebo dat na zem jen borovicove lakovane palubky, ty jsou sice mekke, ale je to skladacka. Tak jdou zase rozebrat.
Odpovědět
Vlastne jeste se mi moc libilo toto lino Duplex 1730. Ale myslim, ze bylo jen v 3 nebo max 4m roli a ja jsem potrebovala sirsi a nechtela jsem tu lepenou sparu. Kdyz na to koukam, klidne bych ho do mensi mistnosti dala, je fakt krasne 🙂
Odpovědět
My vinyl nechtěli z důvodu uvolňování ftalátů, to jsme s manželem okamžitě zavrhli. A nehodlali jsme chodit celý život po plastu. Laminátová podlaha (jak někteří říkají plovoučka) byla také ve hře, ale po několika návštěvách prodejnách podlah zvítězilo dřevo (třívrstvá dubová podlaha), nejpřírodnější, nejautentičtější a nejhezčí podlahová krytina, jakou jsme si mohli do domu dát. Každý den nás pohled na ni těší, z ničeho jsme v našem novém domě neměli takovou radost, jako právě z dřevěné podlahy. Nevadí mi jí věnovat o trochu více péče, než bych mohla třeba vinylu. U laminátu si také musíte dávat pozor na vodu. A škrábance? Poškrábou se všechny stejně rychle – příbuzní mají rigidní vinyl, bydlí rok, nemají psa ani děti a už je tak poškrábaný, že jsou z toho nešťastní. Radši se budu dívat na poškrábanou dřevěnou podlahu, než poškrábaný vinyl. My si koupili ze studia 4 m2 a "testovali" ho doma, malý vzorek ze studia nám také nestačil.
Odpovědět
Jeste bych zvazila drevenou prumyslovou mozaiku, ta je pry odolnejsi, dava se i do obchodu treba. Akorat se pro nekoho muze zdat divoka. Na jeden jiny vinyl jsem se divala v Praze, je to nejaky americky, kde horni vrstva vypada jakoby sklo, zajimave. Myslim, ze to byla Centiva, ale nejsem si jista. Je mozne, ze ji meli i v tam,kam se jedete podivat.
Odpovědět
@myfairlady za me si budete muset proste vybrat bud kouzlo dreva se vsim vsudy co k tomu patri (skrabance, doliky, ruznorody odstin/kresba, slozitejsi udrzba) a nebo “plast” ktery bude odolnejsi jednodusi na udrzbu. Moc vic se toho vymyslet neda. Protoze ty vlastnosti ktere vam jsou prijemne pri sezeni na podlaze atd… jsou presne ty vlastnosti ktere delaji drevo choulostivejsim materialem. My dali masivni parkety (nemam podlahovku) a proste az se to ponici a deti nasledne odrostou tak se to prebrousi a podlaha bude zase jako nova (ano cenove to vyjde jak kdybych dal novy vynil ale budu mit stale drevo). Je to uplne na vas a rozmyslet si co vas bude min/vic stresovat zda udrzba dreva nebo pocit plastu….
Odpovědět
@tewww

My vinyl nechtěli z důvodu uvolňování ftalátů,

Mýtus #1. Škodlivé latky. Ftalát se uvolňuje jen při značném tepelném vlivu (například oheň, dlouhodobý vliv přímého slunečního světla v některých případech). Jaké další látky budou uvolňovat věci kolem vás při požáru (a také za normálních podmínek), to snad přesně víte?

nehodlali jsme chodit celý život po plastu. Laminátová podlaha byla také ve hře

Mýtus #2. Laminát má v sobě dřevo, tak je snad "přírodnější". Ale chodíte stejně po vrchní vrstvě plastu. V laminátové podlaze dřevo je jen ve spodní vrstvě, vy ho nedotýkáte a nevidíte (vizuální vrstva je taky umělá).

(třívrstvá dubová podlaha), nejpřírodnější

Skvělá volba! Snad veškerý impregnace, lepidla, oleje a laky jsou taky hodně přírodní. Jinak bych nechápal jaký je smysl nanucavat dřevo nějakými chemikálií, aby ho nesežrali broučky, plíseň apod. Mýtus #3. Přírodní je nejlepší. Mylite se v tom, že jste vybrali přírodní materiál. Vybrali jste určitě materiál podle svého vkusu a jeho vizuálních i taktilních kvalit. Přirozenost v tom je většinou pouhý marketingový trik. Je hodně složitou úlohou zachovávat přírodní látky proti přírodním procesům stárnutí, degradace a hnití, nemluvě o parazitech apod. Ve snaze zachovat původní stav výrobce a majitele přírodních materiálů aplikují neomezené obsahy a varianty chemických úprav, které jsou málokdy posuzování z hlediska bezpečnosti nebo škodlivosti pro zdraví. Když pak každý umělý materiál je hodně testován právě s jedinou cíli - prokázat ho bezpečnost, neutralitu. Plasty jsou neutrální. Skoro nikdo nemá alergii na plasty, plasty těžko z něčím reagují a někam vnikají. To samé bohužel nelze říct o většině přírodních látek. Merketologove pracovníci firem na "dřevěná" a jiná druhý "přírodních" podlah spekulují kolem neprokázané škodlivosti umělých látek v produktech konkurenci. Zapomínate však na to, kolik plastu máte kolem sebe - veškeré balení jídla a pití, v přístrojích, v nábytku, v oblečení. Ta podlaha - to je snad poslední, co by mne trápilo kvůli obsahu umělých látek.

Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Také jsme původně chtěli dřevo v laku, pohledově se nám tahle podlaha líbila o dost více než v oleji, ale odborníci (podlahář, truhlář) nám to rozmluvili. Údržba lakované podlahy je prý paradoxně výrazně horší než podlahy naolejované - jakékoli lokální poškození, flek apod. jsou neopravitelné (jakmile se poškodí souvislá vrstva laku, oprava a přelakování bude hodně vidět). Naproti tomu u podlahy v oleji jde poškození vybrousit a následně přeolejovat, aniž je to poznat; v případě větší díry lze díru zamaskovat černým kytem (stejným, jakým se zacelují díry po sucích v podlaze - výhoda, pokud má člověk podlahu v rustikálním vzhledu, kde jsou ty vytmelené suky už z výroby, pak jakékoli opravy nejsou poznat, prostě jen přibude další černý flek 🙂slight_smile: Vlastní zkušenost s opravou ještě nemám, ale předávám dál info od odborníků.
Odpovědět
@renatka_k Meli jsme lakovane parkety a ted olejovana prkna. Kdybych si mela vybirat znovu, vezmu lakovana prkna nebo tu prumyslovou mozaiku. Na vytirani pro me o 100% lepsi lak. Nevybavuju si, ze bych resila nejake lokalni opravy parket. Byly nejake dirky, skrabance, ale nic tak zasadniho, aby se muselo prebrusovat. U olejovane se mi uz udelal cerny flek po nejake mokre spine, co byla asi zespod na kufru. Flek nesel vycistit a musela jsem to prebrousit. U laku jsem to neresila. Navic kdyz nalakuju a o par let pozdeji bych chtela olej, jde to. Obracene ne. S vinylem jsem mela uplne stejny problem jako vy. I dlazba nakonec ma peknejsi dekory dreva nez vinyl, tak co jit touto cestou? Pokud mate podlahovku.
Odpovědět
Mame rok dřevěnou podlahu a jinou bych nechtěla. Jsme 4 člena domácnost, pes 30kg, kočka a po roce minimální poškození- které jsou ještě od stěhování. Tu podlahu milujeme a budeme ji milovat i se skrabanci, protože to je přírodní materiál, co si na nic nehraje. Napr v restauracích s velkým provozem mají často dřevo, sice s mnoha ryhami a nijak u me to dřevo neztrácí půvab. Což vinyl nikdy nevynahradi.
Odpovědět
Jinak mame olejovanou parador a i vylita voda xy hodin a bez fleku. Za to dřevěné schody a parapety- je to dyha- fleky mají. Z toho mi plyne, ze kvalitní dřevo od kvalitní firmy se chová jinak. A co se tyče barvy, jedna věc je vybrat si barvu, druha, ze dřevo pracuje a podle vaši vlhkosti, světla se vám stejne jinak vybarvi. Rikaji, ze stejne jde časem skoro vše do medova. U nás jsme měli průšvih po položení a některé lamely jsme museli vyměnit a bylo to první měsíce sakra znát, které jsou vymenene. Po půl roce už se sjednotili.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu to mi docela potvrzujete. i dlažba má hezčí vzory než vinyl, já to nechápu. 🙂 bohužel dlažbu nemůžeme mít, jak už jsem psala - ráda sedím na zemi a plovoučka mě štve studeností a hlavně tvrdostí.
Odpovědět
@viktrpi Tak třeba já si nedělám žádné iluze, že dřevo je přírodnější a souhlasím, že ty oleje budou větší sr... ka než normální kus plastu. Ale - jde mi o pocit. P O C I T proto říkám, že kdybych našla vinyl, který se co nejvíc esteticky a pocitově podobá dřevu, budu nejspokojenější. U vinylu mám problém, že podlaha drhne - nebo je naopak příliš kluzká. Hřeje, to ano, ale mám pocit jakési "lepivosti", když na ní sedím. O esteticko - vizuálním vjemu samozřejmě ani nemluvím. To i ta dlažba v dekoru dřeva bývá hezčí a realističtější, bohužel to už je na nás příliš tvrdé a studené - chceme měkkost, nerozbitnost upadlých skleniček, atd.
Odpovědět
@myfairlady

kdybych našla vinyl, který se co nejvíc esteticky a pocitově podobá dřev

No tak to nikdy nenajdete. Jsou to dva různých materiály. Musíte brát vinyl jako vinyl, a nehledat podobnost s jinými materiály kterým vinyl není. Tuto myšlenku vyžeňte z hlavy, pak dokážete vybrat lepší podlahu.

Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?