Cenové nabídky od dodavatelů: je to běžné?

Hezký den, chci se zeptat, zda jste při hledání dodavatelů obepisovali firmy s cenovou nabídkou, kterou jste dostali u konkurence? Zda je to normální praktika? Konkrétně teď řešíme, od koho budeme brát cihly, ale asi se to dá aplikovat na cokoliv ohledně stavby. Díky za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Obepisoval jsem firmy na konkrétní nacenění a pak porovnával mezi sebou. Nikdy jsem neposílal jinou nabídku jinam.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od herbsi:

Hezký den, chci se zeptat, zda jste při hledání …
@herbsi Ne, to jim neposílejte. Za prvé, je tím akorát podráždíte a mohou si říci, že na to kašlou. A za druhé uvidí cenu konkurence, tak tu svoji podseknout jen o malinko, i když by měli třeba větší prostor.
Odpovědět
Jednou jsem to tak udělala, zrovna to byly právě nějaké cihly (ne množství na celý dům, spíš jsme ještě potřebovali pár desítek dokoupit spolu s jinými věcmi), zrovna je měli slevněné v jedněch stavebninách (myslím v DEKu), ale mně se tehly hodilo ty ostatní věci objednat z Pro-Domy a chtěla jsem to vyřídit při jednom a s jednou dopravou, tak jsem jim napsala něco v duchu "heleďte, tady v DEKu mají Porotherm za XY, ale ráda bych ho nakoupila u vás, pokud mi to dáte za ty stejné peníze." A dali :D Ale jindy už jsem to pak tak nedělala.
Odpovědět
Když jsem prodejci DEKu řekl, že mám nižší nabídku od jiné firmy na cihly + lepidlo, než od nich, tak po mně chtěli tu nabídku vidět, že pokud ji prokážu, tak tu CN, kterou mi nabídl DEK projedná s lidmi na vyšších pozicích a ještě jí upraví. Ano, CN ještě DEK snížil, ale kdyz jsem tu CN od DEKu poslal té druhé firmě, tak ta se dostala na ještě nižší cenu. Prostě se nebojte smlouvat, vždy to jde. Ani ne na ceně cihel, ale ty služby okolo, co stojí dost peněz. Doprava, složení, opotřebení palet, atd..
Odpovědět
Super, diky za odpovedi. :)
Odpovědět
My jsme to tak dělali a je to úplně normální 🙂 Takhle se dá opravdu ušetřit a navíc zjistíš, kdo je ochotný jednat a kdo ne. U cihel, betonu nebo čehokoliv jiného ze stavby to funguje úplně stejně.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od herbsi:

Hezký den, chci se zeptat, zda jste při hledání …
@herbsi Je dobré nechat si zpracovat cenové nabídky od více firem a hlavně je to úplně normální – dělá to tak každý. Jen málokdo jde do jedné firmy a hned tam všechno nakoupí. Jen bych určitě neříkal, kde ti jaké ceny dali. Spíš jen zmínit, že ti jinde nabídli nižší cenu, a třeba pak dají slevu i oni. A už máte rozhodnuto, jakou cihlu budete kupovat?
Odpovědět
Přesně to samé teď řeším. Rodiče si chtějí postavit menší bungalov, protože zůstali sami. Zjišťujeme firmy, které by mohly zajistit celý průběh výstavby. Už jsme nějaké oslovili, ale ceny se u některých dost liší. Přemýšlím i nad tím, že cihlu vezmu od jednoho, okna od druhého, atd., ale nevím, jestli to nebude na dlouhou trať :/ @michals11 proč ne? Některé firmy ti na základě nižší cenové nabídky mohou cenu ještě snížit
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pantony:

Přesně to samé teď řeším. Rodiče si chtějí postav…
@pantony stavět dodavatelským způsobem je sice levněšjí,ale o hodně pracnější a náročnější logisticky. My takhle stavěli před 20 lety i z fin.důvodů,ale dnes, po této zkušenosti, jedině stavbu na klíč. Je to pak mnohem praktičtější i z důvodu příp.reklamací,když vše zastřešuje 1 dodavatel,než když pak se bude vymlouvat jeden na druhého - až se ti třebas začnou dělat praskliny na zdech nebo mlžit okna...no toho by se našlo hodně pak.
Odpovědět

@pantony Nižšia cena dodávateľského spôsobu je vykúpená väčšinou dlhšou dobou výstavby. Niekto nestihne termín, niečo nedodá a celý vláčik za tým sa posunie. A môže sa stať, že napr. obkladača budete mať dohodnutého pol roka dopredu, potom sa to o mesiac posunie a zrazu bude mať čas zas až o pol roka.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@pantony stavět dodavatelským způsobem je sice le…
@catle ano, to si uvědomujeme, že to bude náročnější, ale trochu se bojíme těch staveb na klíč, protože jsem u kamaráda viděl, jak mu některé věci odflákli. Je pravda, že to potom přímo u dodavatele reklamoval, ale i tak tam byly výmluvy @roman_ to si uvědomujeme, že takové situace mohou nastat
Odpovědět

@catle ano, to si uvědomujeme, že to bude náročně…
@pantony nezbytnosti je vas stavebni dozor,ale i tak to jeden musi dozorovat. My jsme meli staveb.dozor a i tak jsrm to byla ja,kdo si vsimnul nejake podivne vysky otvoru na fr.okno - no a firma to musela zcerstva napravit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@pantony nezbytnosti je vas stavebni dozor,ale i …
@catle Samozřejmě, toho jsme si vědomi, že budeme řešit stavební dozor, ale přesně jak jsi napsala – co si člověk nezkontroluje sám, tomu nemůže věřit. A chtěl bych se zeptat, jaký máte názor na cihly plněné expandovaným polystyrenem – opravdu už vůbec není potřeba zateplovat?
Odpovědět

@catle Samozřejmě, toho jsme si vědomi, že budeme…
@pantony Nezateplujú sa ani duté tehly 50 cm, ale ani do jedného by som nešiel. Vo výsledku je to drahšie (u plnených výrazne), pracnejšie a dlhšie to trvá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@pantony Nezateplujú sa ani duté tehly 50 cm, ale…
@roman_ fakt? Protože co mi říkali kamarádi, tak s tím byli spokojení, a když jsem se jich ptal na ceny, tvrdili, že by je to vyšlo zhruba na stejno
Odpovědět

@roman_ fakt? Protože co mi říkali kamarádi, tak …
@pantony Keď použijete jeden systém, ako môžete vedieť, že ten druhý výjde na stejno? Na jednovrstvom systéme, ktorý oproti sendvičovému musí byť postavený skutočne precízne, je najdrahšia fasáda, aj keď to na prvý pohľad nedáva logiku. Je rozhodne drahšia ako zateplenie polystyrénom. Ale samozrejme nemusíte dodržovať technologické postupy a môžete na to dať klasické lepidlo, perlinku a tenkovrstvú stierku, potom to asi lacnejšie bude, akurát si zarobíte na problémy. Správne sa na to dáva hrubá ľahčená termoomietka, ktorá sa strieka strojne vo vrstve cca 4 cm. Už len nájsť firmu, čo to robí, môže byť problém. Ďalšia vec, robí sa to väčšinou celé naraz, takže lešenie na celý barák, pri zatepľovaní sa to dá postupne po stenách. Potom technologická prestávka, kým vyzrie hrubá omietka a až potom na to lepidlo s perlinkou a tenká stierka. Ďalšia vec, musí byť väčšia základová doska, širšie základové pasy, to sú ďalšie desiatky tisíc navyše. Jediné plus, čo to má, že v tom neurobia diery vtáky. Ale vo všetkom ostatnom je to horšie. Dokonca aj tepelnú izoláciu dosiahnete lepšiu sendvičom.
Odpovědět
Článek se načítá

@catle Samozřejmě, toho jsme si vědomi, že budeme…
@pantony když použijete tento systém tak sebemenší chybička ve stavbě bude problém. Zato když použijete sendvič tak dáte tenkou cihlu plus zateplení je to skoro blbu vzdorne. Osobně bych jen do zdiva nešel.
Odpovědět

@pantony Keď použijete jeden systém, ako môžete v…
@roman_ děkuji za tvůj názor, i když mám teď smíšené myšlenky o tom, protože zrovna včera jsem byl s kamarádem, který stavěl dům z cihel, použil Heluz 44 a říkal, že on vůbec zateplení neřešil a tvrdil, že ušetřil. A když jsem se zeptal na tepelněizolační vlastnosti, tak také tvrdil, že mu vyšly dobře. @edison11 děkuji i za tvůj názor
Odpovědět

@roman_ děkuji za tvůj názor, i když mám teď smíš…
@pantony Tomu celkom verím, že ušetril, pretože to robil ako väčšina a vykašľal sa na nejaké ľahčené termoomietky. Že mu to vyšlo "dobre"? Čo to je dobre? To nie je parameter, nedá sa to s ničím porovnať. Dobré by bolo zistiť si napr. koľko MWh za rok spotrebuje čiste na topení. A je jedno, či plynu alebo elektriny alebo ekvivalent v dreve.
Odpovědět

@pantony Tomu celkom verím, že ušetril, pretože t…
@roman_ to si od něj ještě zjistím, abych věděl, kolik spotřebuje, to mě zajímá
Odpovědět
Profilova fotka

@pantony to je pravda, ale zase někdy to má opačný efekt – možná by ti dali i nižší cenu, ale když vidí, jakou jsi dostal od konkurence, tak ti dají stejnou nebo jen o něco málo nižší. Tak jsem to myslel
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od michals11:

@pantony to je pravda, ale zase někdy to má opačn…
@michals11 tak to je už jiná řeč. Podle mě je fajn si nechat udělat i orientační výpočet spotřeby materiálu, některé firmy to nabízejí, a potom se už od toho odpíchnout a případně zkoušet dál.
Odpovědět
Profilova fotka

@michals11 tak to je už jiná řeč. Podle mě je faj…
@pantony jasně, pokud se to dá využít, tak je třeba toho využít
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?