Odpověď na příspěvek od johnykatka:
Bydlíte někdo delší dobu ? A jak jste spokojení, … @johnykatka Mám dom z VPC a je to dokonalé. Určite by som do toho šiel znovu. Problémy s materiálom neboli žiadne, sú to menšie a ťažšie bloky, ale za tie dva týždne námahy to stálo. Doporučujem kúpiť maltovacie sánky a ukladaciu pomôcku (ten jednoručný hák, určite nie tie dvojručné kliešte). Staval som svojpomocne, v interiéri mám stierku hrubú iba 2-3 mm, tak presné tie tehly sú.Odpověď na příspěvek od roman_:
@johnykatka Mám dom z VPC a je to dokonalé. Určit… @roman_ Moc děkuji za reakci. Z jak tlustých cihel jste stavěl a elektroinstalaci jste řešil formou drážkování, předstěny nebo originál cihlami s tunýlky ? Děkuji.Odpověď na příspěvek od johnykatka:
@roman_ Moc děkuji za reakci. Z jak tlustých cih… @johnykatka Dával som 20 cm duté s kanálkami, kvôli stropu zo spirolov. Ale potom som zistil, že by stačilo tých klasických 17,5 cm. To by malo výhodu v tom, že v tom rozmere majú aj polovičky. A to by sa hodilo, lebo rezať do toho je za trest. Mal som na to požičanú portálovú pílu z deku, s ňou to šlo dobre. Elektroinštalácia je v kanálkoch a ťahaná podlahou, svetlá SDK podhľadom, voda a odpady v SDK predstenách. Jediné, čo som rezal je trubka k centrálnemu vysávaču a tunel za TV. Rezať sa do toho dá relatívne v pohode diamanťákom, ale nechcel by som to robiť všetko drážkovaním. Na to sú kanáliky super. Čokoľvek budete chcieť do toho kotviť (napr. šalung venca) najlepšie sú turbošrouby, stačí tie najkrajšie 52 mm. 6 mm diera bez hmoždinky a akučkou zašroubovať. To nevytrhne nič.Odpověď na příspěvek od johnykatka:
@roman_ Moc děkuji za reakci. Z jak tlustých cih… @johnykatka A určite si nechajte projekt urobiť presne do modulu 250 mm, aj všetky okná a dvere. Aby ste nemuseli nič rezať. A rohy sa neprevazujú, dávajú sa na tupo s kotvami. To majú výrobci popísané v postupoch. Tou vazbou by ste si úplne rozhodili modul aj kanálky.Odpověď na příspěvek od roman_:
@johnykatka A určite si nechajte projekt urobiť p… @roman_ Hmmm, projekt už máme, čekáme na schválení stavebního povolení. Moc děkuji za všechny informace, hned předávám manželovi. A ještě se zeptám - od jakého výrobce máte cihly a ještě by mě zajímalo, jestli doma máte klimatizaci.Odpověď na příspěvek od johnykatka:
@roman_ Hmmm, projekt už máme, čekáme na schvále… @johnykatka Mám tehly od Vapisu z Nemecka. Druhý nemecký výrobca je Kalksandstein a český KM beta. Títo traja sú si prakticky rovnocenní, rozhodnite sa podľa ceny. Akurát KM beta má aj duté priečkovky, ostatní majú iba plné s kanálkami, volil by som plné kvôli akustike. Nedávno začal niečo vyrábať aj Ytong (silka), ale to som neskúmal, či to robia rovnako. Ak už projekt máte, vždy sa dá poupraviť, býva to max poposúvať okná a dvere tak o pár cm. To si ani nikto nevšimne. Proste aby všetky rozmery boli deliteľné 12,5 cm. Klimatizáciu nemám a ani neplánujem. Mám exteriérové žalúzie, čo pomáha najviac a mám možnosť "chladiť" do podlahy tepelkom so zemným kolektorom. Ale ešte som to neskúšal. Cez vianoce sme na týždeň úplne vypli topení a počas mrazov to kleslo na cca 16 °C a potom sa to dva dni zase nahrievalo na 21. Tak predpokladám, že to cez deň v lete nestihne nahriať a v noci intenzívne vyvetrám. Aktuálne už mesiac netopím, slnko je silné, musím už tieniť.Odpověď na příspěvek od nikra_:
Bydlíme půl roku a za nás VPC super. Skvěle tlumí… @nikra_ Dobrý den, moc děkuji za odezvu. Popravdě, manžel poptával u 5 firem a pouze 1 byla ochotná z tohoto materiálu stavět, což nás celkem vyděsilo. A máte to tedy z toho Sendwixu ? Četla jsem právě, na Facebooku, že si hodně lidí stěžovalo u této značky na nerovnosti a popraskání. My jsme s manželem takoví puntičkáři :-( , tak doufám že tuhle etapu v našem životě přežijeme ve zdraví .... A jestli se můžu zeptat - jak topíte a máte klimu ?Odpověď na příspěvek od johnykatka:
@nikra_ Dobrý den, moc děkuji za odezvu. Popravd… @johnykatka My začali stavět v roce 2022 a v té době taktéž nebylo moc firem, které by s VPC byly ochotny pracovat. Co se týká Sendwixu - z těch desítek palet cihel byla pouze jedna horší, ale tu firma vyreklamovala. Semtam se u nás stalo, že byl pár milimetrů rozdíl ve výšce cihly, ale nic dramatického. Snad se od té doby kvalita nezhoršila. Puntičkáři jsme s partnerem taky, proto jsme po hrubé stavbě dokončili dům vlastními rukami :) Dům máme v pasivním standartu, klimatizaci nemáme. Vytápíme TČ vzduch voda (s funkcí chlazení) + máme rekuperaci. Doufám si však tvrdit, že pokud je vyřešeno extériérové stínění, klimatizace není třeba. Loni jsme ještě přes léto nebydleli, nejela rekuperace. Teplota v interiéru nepřesáhla 25 stupňů.Odpověď na příspěvek od nikra_:
@johnykatka My začali stavět v roce 2022 a v té d… @nikra_ S žaluziemi není ani tak problém teplo z venku, ale to co vzniká uvnitř a co si tam zvenku pustíte okny. No, letos si to vyzkoušíte :)Odpověď na příspěvek od kofejn:
@nikra_ S žaluziemi není ani tak problém teplo z … @kofejn Necháme se překvapit :) Určitě souhlasím s tím, že pokud již teplo dovnitř naleze, hůře se dostane z důvodu akumulace ven. Ale jak již jsem psala, doufám, že s rekuperací a chlazením do podlahovky se přes 24-25 stupňů nedostane (což je za nás ok).Odpověď na příspěvek od kofejn:
@nikra_ Vloni jsem pustil chlazení do podlahy až … @kofejn Bydlíme v půdním mezonetu, kde se bez klimy neobejdeme. Jaké to je, mít to chladno od noh ? Není to nepříjemné ? Otázku chlazení zatím máme otevřenou, ve skupince na Facebooku píšou, že pokud je zatepleno a jsou venkovní žaluzie, tak prý není potřeba.Odpověď na příspěvek od johnykatka:
@kofejn Bydlíme v půdním mezonetu, kde se bez kl… @johnykatka Máme dlažbu a chodim v pantoflích. Za 1. dlažba dost ničí fusekle a za 2.dlažba je prostě studená i když topí. V pasivu má topná voda cca 24-29°C. Děti chodí v ponožkách, v patře máme vinyl. I tak bych volil znovu radši dlažbu. Jinak první léto, kdy už bylo zatepleno a žaluzie jen na průhled to bylo v pohodě do 23°C. Ale nebydleli jsme, dělali se povrchy, sádroše a hlavně se nevařilo. Stehovali jsme se v listopadu.Odpověď na příspěvek od johnykatka:
@nikra_ Dobrý den, moc děkuji za odezvu. Popravd… @johnykatka Mám priame porovnanie sendwixu a vapisu, chýbalo mi pol palety, tak som od niekoho vzal z bazošu. Kvalita je nepatrne horšia ako u vapisu, ale nič čo by malo niekomu vadiť. Sendwix má jednu vychytávku, čo Vapis nemá a to sú rysky, kde je elektrokanálik. Je to skoro zbytočná drobnosť, ale poteší. Čo ma zas na druhú stranu strašne štvalo, že má manipulačnú kapsu z oboch strán a to aj na priečkovkách. K čomu to tam komu je? Vapis na priečkovkách nemá žiadnu a na nosných len z jednej strany, takže sa dá vymurovať ostenie okien bez zbytočných dutín a je potom jedno kam sa dajú kotvy na okno. Ja som poptával iba nemcov a Kalksandstein bol o málo lacnejší, ale nemal skladom maltovacie sánky a bez toho by som to fakt robiť nechcel.