Levné tvárnice, STALEFORM

Ahoj. Máte někdo zkušenost s tímto systémem? Celkem se mi to líbí. Vidím zatím nevýhody ve štítu atp, ale nic extra dramatického. https://www.levnetvarnice.cz/
Odpovědět
Profilova fotka
Už to tu bolo aj som nato písal. Nemá to certifikáciu pre CZ (EU) trh (aj keď nejaký zdrap papiera uvádzajú) a nikto nato nevie posúdiť statiku.
Odpovědět
Je to takové velké lego... Pokud ale se tak dívám tak nevím no... Dům vlastně nebude ničím držet, zevnitř možná omítka a zvenku budete muset dát 14cm EPS aspoň protože to izolačně dobré asi nebude Ten dotyčný z toho staví asi sklep... Tam bych to pochopil, možná nějaká opěrná zídka by z toho šla taky, ale dělat z toho obvodové nosné zdi ne, už jenom pro ty špatné izolační vlastnosti, nebude to kdoví jak dobré. To už radši ztracené bednění a vylít betonem, tomu bych věřil víc a možná to ani nebude tak drahé (neznám ceny nyní) Ano, oprava, už to vidím 0.96W/m2k to je snad horší než stará plná 45 cihla, ta má asi 0.80W.m2k? Jestli se pletu tak mne opravte Tak na to tak 20 čísel EPS dneska... To už můžete rovnou ten dům postavit z nějakých bouraček z plných cihel, budete to mít většinou za odvoz a ve výsledku na tom kromě časové úspory budete lépe
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Je to takové velké lego... Pokud ale se tak dívám…
@vladimir_sacha A za maltu na cihly z bouračky dám více než za tyto ,,tvárnice,,. Mimochodem ztracené bednění s betonem nemá taky žádné izolační schopnosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jeniiiik:

@vladimir_sacha A za maltu na cihly z bouračky dá…
@jeniiiik Právě proto bych to nepovažoval jako dobrý materiál na stavbu domu, možná tak dílnu nebo sklep ale nadzemní ne
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Je to takové velké lego... Pokud ale se tak dívám…
@vladimir_sacha @jeniiiik Cihla plná pálená má tepelný odpor mezi 0,65 - 0,75 m2K/W. Současná ČSN 73 0540-2 nepracuje ale s tepelným odporem, ale s veličinou prostupu tepla U, když to přepočteme podle U=1/R, tak součinitel prostupu tepla U je pro plné zdivo o tloušťce 45 cm zhruba 1,3 (m2K/W). Tady ta pěnovka vychází asi na U= 1,04. Když vezmu v potaz, že třeba Ytong Lamda má U 0,147 a Heluz Family má U 0,17, tak toto má cca 6 - 7x horší tepelně izolační vlastnosti. Co ušetříte na ceně za zdivo, tak musíte dohant zateplením. A m2 zateplení bude asi dražší, než m2 zdiva. Já bych do toho nešel, už jen kvůli tohmu, že to nemá tu certifikaci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kadousek2:

@vladimir_sacha @jeniiiik Cihla plná pálená má t…
@kadousek2 Kde ste prišli na to, že je m2 zateplenia drahší ako m2 zdiva?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@kadousek2 Kde ste prišli na to, že je m2 zateple…
@roman_ Vyzdít m2 zdiva bude asi méně náročné a jedná se o méně kroků, v podstatě 1. U fasády máte nalepení izolantu, stěrkování a armování, broušení, penetrování a nanášení konečné povrchové úpravy a to nemluvím o spustě detailů, které se právě už na fasádě skrýt nedají a musí se udělat dobře a precizně. Je to více materiálů a především kroků, které musí dotyčný udělat (pokud se jedná o firmu). Metr čtvereční Ytongu Standart P2 stojí něco kolem 1400 Kč (DEK). Cena práce a materiálu zateplení se pohybuje v rozmezí 1.800 polyš - 2800 vata Kč za m2 (zdroj nejremeslnici 03/22 - aktualizováno 1/24). I když k tom m2 připočtu to lepidlo na lepení ytongu, nedostanu se na spodní částku 1800 Kč. Možná se pletu, to netvrdím, ale vycházel jsem z, dnešní doby ošemetného, selského rozumu a orientační ceny za zateplení na m2. Jakmile mám na čemkoliv velkou spoustu rozdílných úkonů, je asi logické, že to bude stát více. Možná že je ta cena za zateplení přemrštěná, a pak je moje tvrzení o ceně zdiva mylné, ale to nemění nic na tom, že to zdivo má nevhodné tepelně izolační vlastnosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kadousek2:

@roman_ Vyzdít m2 zdiva bude asi méně náročné a j…
@roman_ Ještě bych doplnil, že pokud se budeme bavit o tom pěnobětonu, protože o tom tahle diskuze je, tak tam skutečně bude cena za zateplení větší, než cena za zdivo. Pokud stojí tvárnice 600x300x150 mm 72Kč, tak m2 stojí cca 800Kč.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kadousek2:

@roman_ Ještě bych doplnil, že pokud se budeme ba…
@kadousek2 No a polyš 30cm je za 500Kč/m2. https://www.nej-izolace.cz/fasadni-ep...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@kadousek2 No a polyš 30cm je za 500Kč/m2. https:…
@kofejn jenže to asi není jen o polystyrénu, to se asi shodneme.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kadousek2:

@kofejn jenže to asi není jen o polystyrénu, to s…
@kadousek2 To se shodneme, ale zrovna tak zeď není jen o cihlách. Ostění, rohy, omítky budete dělat tak jako tak.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@kadousek2 To se shodneme, ale zrovna tak zeď nen…
@kofejn když na to pohlížíte takto tak ne, ale já bych prostě zed s takovou U hodnotou v dnešní době asi nemohl nechat nezateplenou. Pokud bych porovnával zed nezateplenou a omítnutou a zateplenou a omítnutou, tak ano, cena samotného izolantu bude pravděpodobně levnější, než cena zdiva. Já se na to díval prostě komplexněji, ale asi to nebyl úplně nejštěstnější pohled.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od kadousek2:

@kofejn když na to pohlížíte takto tak ne, ale já…
@kadousek2 Já jsem zastáncem sendvičového zdiva, barák máme 18cm betonový panel s 28cm polyše. S jednovrstým zdivem bych se při stejné tloušťce na podobné parametry tepelného odporu nedostal. Vloni mě vyšel m2 150mm BST Unika na 630Kč a protože to je na garáž, měl jsem v plánu to nechat bez omítek. Jenže stejně to nakonec obouchám zvenku 5cm polyšem, schová to lité překlady a strop. Je s tím jednodušší práce, kterou nakonec můžu nechat na kámošovi, než klasickou házenou omítkou, s kterou mě poslal do prčic.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@kadousek2 Já jsem zastáncem sendvičového zdiva, …
@kofejn Na jednovrstvé zdivo by jste měl udělat silnou vrstvu lehčené omítky. Ta má hlavně za úkol omezit praskání ve spojích. Navíc výrobce obvykle uvádí tepelněizolační parametry zdiva již s touto omítkou. Nechte si nacenit systémově doporučenou omítku pro jednovrstvé zdivo proti zateplení s tenkovrstvou omítkou. Zjistíte jednak, že zateplení s armováním a stěrkovou omítkou umí kvalitně udělat každá firma v okolí. Zato na silnostěnnou lehčenou omítku je to problém. Ručně to skoro nikdo neumí a je to blbá práce. Kámoš Vás s tím pošle někam. Nakonec zjistíte, že jen ta pitomá omítka je dražší, než komplet zateplení s tenkovrstvou omítkou. Jinak taky jsem jednoznačně zastáncem sendviče a taky jsem stavěl z BST
Odpovědět
Nikdo ty levné tvárnice nechce nechávat bez zateplení. I oni sami píšou že zateplovat a mají tam na to nějakou tabulku. Zároveň mě láká vnitřní,,teměř,, hladká stěna a jednodušší omítání díky tomu. Ale s to certifikací jste mě dostali. To je pěkně nahovno a tím pádem asi vyřešené.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jeniiiik:

Nikdo ty levné tvárnice nechce nechávat bez zatep…
@jeniiiik Ak chcete takmer hladkú stenu, postavte z VPC. Aj svojpomocne a bez skúseností ste schopní na stene urobiť presnosť do 2 mm. Cena za m2 je cca 1000,- s DPH (20 cm, Vapis, 11/2023), štandardnejší rozmer 17,5 cm je ešte lacnejší. Cena 300 mm EPS v DEKu je sktuálne 450,-/m2 a keď objednáte na celý dom, bude cena ešte úplne inde. @kadousek2 ak počítate zateplenie aj s prácou, spočítajte si aj stavbu steny aj s prácou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?