Odpověď na příspěvek od darthy:
Nakupoval někdo keramické cihly z Polska v posled… @darthy a proč by sis komplikoval život, když ti ceny vycházejí stejně? Jdi přímo a ne přes Polsko, vždyť musíš pak počítat i s vyššími náklady na dopravu, a co když ti dovezou poškozenou cihlu? To jsou jen samé komplikaceOdpověď na příspěvek od darthy:
Nakupoval někdo keramické cihly z Polska v posled… @darthy my z Polska kupovali v turbulentním období, kdy tu ceny vyletěly a materiál byl obecně nedostatkový. Ze sklep-lubar tehdy přijeli tři kamiony. Každý stál na dopravu 10 tisíc a i přes to se to vyplatilo. Nevýhoda byla nutnost zajištění skládání na pozemku. Pokud byla nějaká cihla tukla, tak s posledním závozem poslali cihly navíc. Ťuklé se ale stejně spotřebovali na dořezy. Přesto, pokud to vychází stejně nebo i mírně dráž pro Česko, tak se to Polsko na cihly nevyplatí. Vyplatí se ale na spoustu dalších stav. materiálů. Někdy až s podivem. Například nyní fólie na podlahovku v ČR chtěli cca 8-9 tisíc za tři role, na Allegro tři role za 1,8 Kč.. tekry podobně...Odpověď na příspěvek od rumcajk:
@darthy my z Polska kupovali v turbulentním obdob… @rumcajk Nespochybňujem, že je to v Polsku lacnejšie, ale nie vždy tak dramaticky. Fóliu na podlahovku som bral v Česku, tri rolky ma stáli 2000,-.Odpověď na příspěvek od darthy:
Díky za odpovědi, to je právě to co mě přesvědčuj… @darthy Tak ako aj u nás Vám dajú úplne inú cenu v cenovej ponuke ako majú na webe, tak Vám to tak urobia aj v Polsku. Takže ak je česká CN na úrovni polských cenníkových cien, tak si skúste ešte nechať urobiť CN v Polsku, tiež tam zrazu môže pristáť -60 %.Odpověď na příspěvek od darthy:
Díky za odpovědi, to je právě to co mě přesvědčuj… @darthy ne, toho se bát nemusíš, protože jsem to řešil stejně a ta cena, co mi dali v nabídce, byla fakt taková i ve skutečnosti.Odpověď na příspěvek od darthy:
Nakupoval někdo keramické cihly z Polska v posled… @darthy servus, smím vědět, jakou cenu ti dali v Polsku a jakou v Česku? Příští rok plánujeme začít stavět, tak abych měl přehled o tom, co mě bude stát cihla. A řešil jsi u nich i překlady, stropní systémy a komín? Protože já bych nejradši vše od jednoho dodavatele, jestli to má smysl. Budu rád, když mi dáte nějaké dobré tipy, díky.Odpověď na příspěvek od pokvan:
@darthy servus, smím vědět, jakou cenu ti dali v … @pokvan Nakonec jsem nesehnal v polsku to z čeho jsem chtěl (měl dle projektu) stavět. Ale sklep lubar mi nacenil některé produkty, ve výsledku však vycházely stejně jako u nás. Bral jsem Heluz FAMILY 30 bez zateplení, nacenili mi porotherm, který jsem poptával jako alternativu, ale bez překladů. Nakonec nabídka od Heluzu byla se 45% slevou, takže bungalov 200 m2 i s překlady vyšel na 290 tis přes DEK jako dodavatele. Což si myslím je přijatelná cena i když nemám s čím porovnat...Odpověď na příspěvek od darthy:
@pokvan Nakonec jsem nesehnal v polsku to z čeho … @darthy super, díky! Takže jsi nakonec skončil u Heluzu FAMILY 30 bez zateplení? A ta jejich nabídka se 45% slevou zní fakt dobře, obzvlášť když jsi k tomu měl i překlady. 290 tis. za materiál na cca 200 m² bungalov mi přijde úplně v pohodě, aspoň podle toho, co jsem zatím nasbíral z různých diskuzí.Odpověď na příspěvek od pokvan:
@darthy super, díky! Takže jsi nakonec skončil u … @pokvan jo,jo, ta cena mi taky přijde úplně v pořádku. za takový objem materiálu je to opravdu skvělá nabídka. myslím, že jsi vybral dobře, my jsme šli cestou ještě silnější zdi, vybrali jsme 44 cmOdpověď na příspěvek od wartx:
@pokvan jo,jo, ta cena mi taky přijde úplně v poř… @wartx proč jste se rozhodli pro ještě silnější cihlu? Jaké to má výhody?Odpověď na příspěvek od darthy:
Ono to bude i trochu tím, že mi to domlouvala tch… @darthy hm, tak to je už výrazná sleva, když až 56 %. Je super, když je někdo, kdo ti to umí zařídit, a ještě když jsi dostal zdarma i maltu a pěnu. A kdy plánuješ začít se stavbou?Odpověď na příspěvek od pokvan:
@darthy hm, tak to je už výrazná sleva, když až 5… @pokvan Jo, kdyby nebyla tchyně ze slovenska je vše mnohem jednodušší... Už jsem začal, mám pár týdnů čerstvou desku. Počasí sice nepřeje, do konce roku jsem chtěl mít zastřešeno, tak to vidím jen na obvodové zdivo do konce roku, možná věnec (ale moc tomu nedávám). Myslím že maltu/pěnu dávají k nabídce vždy zdarma...možná podle množství?Odpověď na příspěvek od darthy:
@pokvan Jo, kdyby nebyla tchyně ze slovenska je v… @darthy to je pravda, že to počasí nevypadá, že by se v nejbližších dnech mělo zlepšit, ale každopádně držím palce, aby ses to stihl. Asi bude záležet na konkrétní akci nebo nabídce, kterou společnost nabízí, určitě mají nějaké podmínky, jako minimální hodnota objednávky a možná i určitý druh produktů. Těžko říct.Odpověď na příspěvek od pokvan:
@wartx proč jste se rozhodli pro ještě silnější c… @pokvan první výhodou je výrazně lepší tepelná izolace. Cihly s větší tloušťkou lépe brání únikům tepla, což vede k úsporám na vytápění. To se může dlouhodobě pozitivně odrazit v nižších nákladech na energii. Druhou výhodou je zlepšení akustiky. Silnější stěny zajišťují lepší zvukovou izolaci, což je zvlášť důležité, pokud jde o stavbu v hustě osídlené oblasti nebo v případě, že jde o vícegenerační dům. Další fakt je stabilita a pevnost. Silnější cihly poskytují vyšší nosnost, což může být důležité, pokud plánujete mít v domě těžší konstrukce, jako je například těžší střecha nebo vícepatrové řešení a nakonec, pokud jde o dlouhověkost, silnější materiály mohou nabídnout lepší odolnost proti různým vlivům prostředí, což může prodloužit životnost stavby.Odpověď na příspěvek od wartx:
@pokvan první výhodou je výrazně lepší tepelná iz… @wartx zajímavé, že silnější cihly přinášejí tolik výhod. Člověk by si mohl myslet, že tloušťka cihly má vliv jen na její pevnost, ale ukazuje se, že zlepšují i tepelnoizolační vlastnosti, akustiku a vyšší nosnost. Zejména ta akustika mi přijde velmi užitečná, zejména v městských oblastech nebo u vícegeneračních domů, kde je potřeba zajistit ticho a soukromíOdpověď na příspěvek od pokvan:
@wartx zajímavé, že silnější cihly přinášejí toli… @pokvan Vždy vychádzajte z technických parametrov vybraných materiálov. Väčšia hrúbka automaticky neznamená vyššiu pevnosť, lepšiu akustiku a vyšší tepelný odpor, záleží na konkrétnom výrobku.Odpověď na příspěvek od roman_:
@pokvan Vždy vychádzajte z technických parametrov… @roman_ díky za radu, budu na to koukat a můžeš mi tedy poradit, který typ cihly je ten nejlepší?Odpověď na příspěvek od pokvan:
@roman_ díky za radu, budu na to koukat a můžeš m… @pokvan To sa nedá úplne zovšeobecniť. Všetko má svoje pre a proti. Záleží, ktorý parameter je pre Vás ten najdôležitejší. Akumulácia (veľká/malá), akustika (pre dom na kraji lesa to asi nebude rozhodujúce), tepelný odpor, jednoduchosť výstavby (to je u všetkych skoro rovnocenné), cena (u väčšiny veľmi podobná), mechanická odolnosť fasády napr. proti vtákom (pri lese naopak dosť podstatné). Môj osobný názor je, že najlepšie je VPC alebo betónový panel a na tom silná izolácia.Odpověď na příspěvek od pokvan:
@wartx zajímavé, že silnější cihly přinášejí toli… @pokvan jasně, to máš pravdu, akustika je tam dost podstatná, zejména v těch městských oblastech. Kde budeš stavět?Odpověď na příspěvek od roman_:
@pokvan To sa nedá úplne zovšeobecniť. Všetko má … @roman_ rozumím tvému pohledu, každý materiál má své plusy i mínusy. Já osobně ale stále inklinuji spíše k tradiční cihle. Pro mě je rozhodující to, že cihla má přirozeně dobré akumulační vlastnosti, výborně reguluje vlhkost v interiéru a je dlouhodobě prověřená v našich podmínkách. Nechci tvrdit, že ostatní systémy jsou špatné, jen mně osobně nejvíce sedí cihla i z hlediska celkové trvanlivosti a toho, jak se s ní pracuje.Odpověď na příspěvek od wartx:
@pokvan jasně, to máš pravdu, akustika je tam dos… @wartx v jedné vesnici u města Hodonín budu stavět dům😎 Pokud se nám tedy podaří všechno vyřídit, ale věřím, že ano.Odpověď na příspěvek od pokvan:
@wartx v jedné vesnici u města Hodonín budu stavě… @pokvan ale snad se vám to všechno podaří a už za rok budete bydlet v novém, nebo jaký máš odhad? Jak byste to chtěli stihnout? Už vyřizuješ stavební povolení?