Porotherm 44 T Profi s vatou - máte zkušenosti?

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s cihlou Porotherm 44 T Profi s vatou? Případně, jakou variantu by jste radši zvolili? S vatou nebo bez... Zateplovat nechci. Děkuji za názory.
Odpovědět
Mame z toho cely dom resp cerstvo dostavanu hrubu stavbu. Stavala nam to firma. V lete bol problem zohnat tieto tehly. Zateplovat nebudeme. Ziadne dalsie skusenosti nemame.
Odpovědět
my z Porothermu 44 stavěli bungalov před 12 lety, tehdá nebyl žádný s vatou,nemáme zatepleno, zastavěná plocha cca 120m2, 5+kk ,topíme plynem+ohřev vody průtokáč,vaření elektrika a ročně zaplatíme za topení+ohřev vody cca 18tis. Topíme na 20st. Ze začátku jsme bydleli 4,nyní jsou už děcka z domu,tak jsme jen 2.A okna máme ještě tedy jen 2komorové či jak se to říká. Střecha valbová - plech Satjam a zateplení zde máme jen 16cm jakousi vatu,dnes se prý dává mnohem víc zase - že by se ochlazovalo celkově? 8-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Dobrý den, koupili jsme pozemek s výstavbou RD na klíč..novostavba prozatím nestojí,máme tedy možnost zasáhnout ještě do projektu a udělat změny. Obvodové zdivo by mělo být postaveno z tvárnic Porotherm 44 T profi dryfix( plněné minerální vatou)+zateplení polystyrenem 6..všude čtu,že zateplování méně než 10 je spíše na škodu a pokud to správně chápu,tak cihly s označením T už v sobě mají minerální vatu,tak nevím,jestli to je ten důvod,proč projektant volí tak úzké zateplení..co by jste nam poradili?změnu úplně tvarnice-sirku i typ(nevíme,jestli to pujde),nezateplovat vůbec nebo zateplit i tu 44 T alespoň 10 polystyrenem? Jedná se o bungalov,120m2 zastavěná plocha,jednopodlažní,sedlová střecha,krytina satjam, vytápění buďto elektrokotel+teplovodní podlahové nebo elektrické..děkuji za názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@vaksin Zateplovať polystyrenem 6cm je blbosť. Ak zatepliť, tak minimálne tak, aby sa rosný bod presunul do izolantu. Navyše polystyren je len časť nákladov na zateplenie. Pozrite si rozdiel v cene medzi 6cm polystyrenom a 15-20cm. Polystyren je tak 20-50% nákladov podľa hrúbky. Vo výsledku radšej tenšiu cihlu (30cm) a 15+cm polyšu.
Odpovědět
@josefx rozumim,taky bych byla pro 30+20,ale jak už jsem napsala,stavět se bude z Porotherm 44 T dryfix,projekt už je hotový,můžeme ho měnit,ale pochopila jsem,že spíš jen uvnitř(příčky atd).když jsem se ptala maklerky na cihly,moc se jí to nezdálo,ale bude to řešit s firmou...takže teď hledám spíš radu ohledně té 44,jestli zateplovat již plněnou cihlu a jakym polystyrenem nebo nezateplovat vůbec..díky.
Odpovědět
@vaksin Pokud to, co píšete jsou rady Vašeho projektanta, tak bych radši hledal jiného. Zateplovat Porotherm 44T 6cm EPS je nesmysl. V cihle bude docházet ke kondenzaci a v lepším případě dojde jen k degradaci tepelně izolačních vlastností a v horším k plísním a s tím souvisejícími problémy se zdravím. Je to především nesmysl používat drahé cihly a ty pak zateplovat. Určitě se můžete s projektantem domluvit na změně. Já jsem taky změnil typ zdiva. Zdivo z normálních cihel 30cm+20cm EPS Vás vyjde podstatně levněji a budete mít i vyšší tepelný odpor. Pokud trváte na zateplení, tak se podívejte na doporučení výrobce. Nechá se to i spočítat. Pokud se pamatuji, tak buď musíte použít zateplení minerální vatou nebo děrovaným EPS (BaumitOpen)+ paropropustnou stěrku. V případě EPS vychází minimální síla cca 12 cm. Dost často lidi s překvapením zjistí, že nahazovaná klasická fasáda je dražší než zateplení s tenkovrstvou stěrkou. To je další důvod, proč se používá zateplení. Topení elektrokotlem je další nesmysl. Nedostanete PENB. Řeší se to zde opakovaně. Od roku 2020 se zpřísnily podmínky na spotřebu neobnovitelné energie. Takže nemůžete topit jen elektřinou. Buď topení klimatizací, TČ, plynem nebo musíte přidávat totálně nenávratné technologie jako FVE panely. Další nedobré rozhodnutí je plechová střecha. Pokud ji uděláte pořádně, bude dražší než nějaká klasika pálené nebo betonové tašky. I tak bude mít horší vlastnosti. S tímto rozhodováním jsem si taky prošel. Plechová krytina má problémy s hlukem. Přečtěte si diskuze na toto téma.
Odpovědět
Rady to nejsou,jsme teprve v začátcích,s projektantem a firmou jsme doposud nemeli tu cest..máme v ruce pouze hotový projekt domu s polozkovym rozpočtem. Takže zde nastává ten problém,že nevíme,jak moc můžeme měnit,jelikož jestli změníme obvodové zdivo,střechu a kdoví co,musime udělat projekt novy a to neve,jestli nám dovolí,kolik to bude stát atd..proto se snažíme zjistit co nejvíce o materialech,které mají být za finální cenu použity( cena 3,9mil vc.pozemku,právního servisu,povolení,interiéru a všech formalit)
Odpovědět
@vaksin Stavíte na klíč, takže se musíte podřídit firmě. Ta je zvyklá a preferuje určité materiály. Samozřejmě z principu preferuje dražší materiály, protože má vyšší marži. Podívejte se na diskuze týkající se plechových střech. Obecně se velice často řeší hlučnost. Pokud to má být pořádně, dělá se celoplošný záklop a mezi plech a záklop se dává tlumící podložka. Jenže to vše tak navýší cenu, že to pak nedává smysl.
Odpovědět
@zubr487 a krbová kamna jako sekundární zdroj nestačí?v projektu jsou..
Odpovědět
@vaksin záleží na tom, kdy máte vydané SP. Pokud to je před rokem 2020 tak to stačí. Dneska to nestačí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?