Odpověď na příspěvek od wartx:
@dopcom jo, jo.. hele a co ten pasivní dům? jaký … @wartx Na to asi definícia neexistuje, ale napr. NZÚ malo kedysi parameter pre pasívny dom potrebu pre topení <15 kWh/m2/rok, teraz je to <20. Plus ďalšie požiadavky, podiel neobnoviteľných zdrojov, nutná rekuperácia a tak. Ale to sú podmienky dotačného programu. Iná definícia kedy už je to pasiv a kedy ešte NED, to asi nikde nie je.Odpověď na příspěvek od wartx:
@dopcom jo, jo.. hele a co ten pasivní dům? jaký … @wartx no když svolíš správný materiál tak máš polovinu úspěchu za sebou 😅 pak to samozřejmě závisí i na různych technologiích co bude zřejmě potřeba, no není na škodu i takový BDT.Odpověď na příspěvek od matusska6:
@eewin jó takhle 😀 no jasně rozumím a uplně chápu… @matusska6 jsou to teprve dva roky co bydlíme jakože už bydlíme a nic víc neřešíme, no za tu dobu jsem pomáhal i na nějakých dalších stavbách a celkem mně to zaujalo jak se ten materiál vyvíjí, že výrobci dbají na to aby tedy snížili například riziko těch tepelných mostů.Odpověď na příspěvek od eewin:
@matusska6 jsou to teprve dva roky co bydlíme jak… @eewin teď jsem narazil na jednu inovaci cihelných tvarovek pro roletové překlady. Skvělé právě pro ten pasivní dům 👍️Odpověď na příspěvek od dopcom:
@eewin teď jsem narazil na jednu inovaci cihelnýc… @dopcom To nie je úplne novinka, akurát tieto systémové veci sú drahé jak sviňa.Odpověď na příspěvek od matusska6:
@wartx no když svolíš správný materiál tak máš po… @matusska6 myslíš blower door test? je to nutný? @dopcom co konkrétně myslíš? @roman_ tak ale co v dnešní době není řekněme si na rovinu 😁 hlavně ať je to kvalitní a ať to za ty peníze stojí..Odpověď na příspěvek od wartx:
@matusska6 myslíš blower door test? je to nutný? … @wartx tak pro pasivní domy je to podle mně dost zásadní věc 😅 i když je pravda že mnoho stavebníků to podceňuje no ve výsledku budeš mít jistotu a hlavně jsi krok blíž ke výraznému ušetření za vytápění 😉Odpověď na příspěvek od wartx:
@matusska6 myslíš blower door test? je to nutný? … @wartx Blowerdoor test by som si nechal urobiť určite aj v prípade, že by som to kvôli dotácii nepotreboval. Je to také overenie, že je všetko v cajku a nikde (hlavne na oknách, to by som potom reklamoval) nemám žiadne netesnosti.Odpověď na příspěvek od wartx:
@matusska6 myslíš blower door test? je to nutný? … @wartx jedná se o sériovou výrobu nových tvarovek, co budou mít lepší izolační vlastnosti a zamezí tím tak vzniku tepelných mostů. Možno si člověk něco připlatí, ale myslím si že pro tu jistotu to stojí za to.Odpověď na příspěvek od dopcom:
@eewin teď jsem narazil na jednu inovaci cihelnýc… @dopcom Tak já na vlastním domě nešetřil a kdyby mám znovu stavět tak to udělám stejně 😃 Ono už na to vybavení uvnitř si člověk našetří postupně časem a pořád se to dá vyměnit, ale dům jen tak nevyměníš viď že jo? 😅Odpověď na příspěvek od eewin:
@dopcom Tak já na vlastním domě nešetřil a kdyby … @eewin když říkáš, že jsi na svém domě nešetřil, to jako myslíš, že jsi dal peníze hlavně do materiálů nebo třeba do nějaké technologie, která ti pomohla ušetřit za energie? No opravdu je to tak, že když stavíš dům, tak se to už nedá vrátit a upřímně to zní trochu děsivě, když si představím, že člověk zvolí něco špatně a už s tím nic neudělá. 😅Odpověď na příspěvek od wartx:
@eewin když říkáš, že jsi na svém domě nešetřil, … @wartx technologie je spíš už jenom takový doťuk. Ten stavební materiál je základ. Já například dlouho váhal jestli jít do dřevostavby nebo do cihlového domu. Oba materiály mají co to do sebe, jen pak když jsem vzal v úvahu ty skladby stěny tak jsem šel raději do té cihly 🙂