Rozdíl tepelných ztrát Citherm ctz 40 a Porotherm 44 starší generace

Máme na domě kombinaci těchto 2 dutinových cihel a pak cihly plné a zajímá mne odpor a vodivost toho Cithermu, jelikož je z toho valná většina zdiva obvodového. Do pár let nás čeká přemalba fasády a asi tím pádem ještě dolepení EPS v šířce 50 nebo 70mm na stávající 50mm zateplení aby mělo celkem 100 - 120mm + zateplení celých základů Bohužel nevím jak je to u toho Cithermu s W/m2 ani R, o kolik se nám vlastně zlepší přidání 5cm EPS ještě, typuji že takové zdivo má u nás se spárami klidně 1 - 2 centimetry na běžnou maltu a kombinací plné cihly + traverz a beton překladů někde okolo 0,35 - 0,40 W/m2k bez EPS, ale nevím právě hledám nějaký technický list a nemůžu se ho dopátrat. Kdyby někdo ty hodnoty znal, bylo by to výborné. Porotherm si najdu, to problém není ale nevím co ty ctz.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Máme na domě kombinaci těchto 2 dutinových cihel …
@vladimir_sacha O dalších 5 ani neuvažuj! Dej rovnou aspoň 15 cm+5 cm co máš z minula. Aspoň tak... Lépe rovnou aspoň 20+5
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Máme na domě kombinaci těchto 2 dutinových cihel …
@vladimir_sacha nevím proč Vás zajímá U dutinkovych cihel, když máte vedle plně cihly a beton bez zateplení. Přidávát 5cm je málo užitku za mnoho peněz. Přitom pokud dáte třeba 15 cm, cena se relativně navýší nepatrně
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@vladimir_sacha nevím proč Vás zajímá U dutinkovy…
@zubr487 On to má celé dojebané. Vždyť mu teče do baráku. To není normální. A prý už dlouho. To bude na kompletní výměnu krovů a vaty. To bude masakr... Pak bych řešil až zateplení. A beztak to bude mít EPS nalepené na buchty. Čili špatně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zateplovak:

@vladimir_sacha O dalších 5 ani neuvažuj! Dej r…
@zateplovak To by zase byly moc už utopené okna, teď jsou v polovině, špalety by měly 25 + 15 takže 40cm ven
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zateplovak:

@zubr487 On to má celé dojebané. Vždyť mu teče …
@zateplovak Na buchty je, pak se dokotvil na terče
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@zateplovak Na buchty je, pak se dokotvil na ter…
@vladimir_sacha Vy jste fakt přeborník v jak stavět blbě. Lepení na buchty/terče znamená, že to tvoří provětrávanou mezeru a již tak blbou izolaci si ještě zhoršujete.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@vladimir_sacha Vy jste fakt přeborník v jak stav…
@zubr487 Na to jsem přišel a proto už část zafoukal pěnou dole a nahoře taktéž aby neproudil vzduch
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@zubr487 Na to jsem přišel a proto už část zafo…
@vladimir_sacha Ach jo... Nejdříve vyřešit střechu. Nebo se ochujíš. Ta fasáda je na předělání... Nechápu, jak si to někdo může takto doprasit. Nemyslím to zle, ale co jsem četl tvoje příspěvky. Vždy to bylo špatně. Nezlob se na mě.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zateplovak:

@vladimir_sacha Ach jo... Nejdříve vyřešit stře…
@zateplovak Tak je to dělané dříve, tak se to běžně dělalo, ale sice není spotřeba veliká nějak extrémně (do 20 megawatt ročně), 15-18MWh se protopi, což si myslím není nějaká hrůza, minulou sezónu dokonce jen 17.5MWh za vše s tím že se 35 dnů topilo dřevem. Ale prostě hledáme někde úspory, už se měnila mřížka na WC za mřížku zavírací, dotahovaly dveře, zateplovala půda mezi krokvemi, dával EPS k základu od koupelny nebo teď se v jedné místnosti izolovala pozednice z venkovní strany, ale přesto to není ještě dokonalé
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Citherm CTZ 400: Součinitel prostupu tepla [W∙m-2∙K-1] = 0,41; Tepelný odpor zdiva [m2∙K∙W-1] = 2,28; zdroj: Nové Rochlovy stavební tabulky, rok vydání 2003.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ondrej_mitrenga:

Citherm CTZ 400: Součinitel prostupu tepla [W∙m-2…
@ondrej_mitrenga Děkuji, takže moje odhady byly správné že to zdivo tady bez zateplení když počítám že je kombinované s plnou cihlou, Porothermem a ještě s překlady někdy z betonu na cca 0.5W/m2k
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Máme na domě kombinaci těchto 2 dutinových cihel …
@vladimir_sacha Tepelný odpor toho zdiva bude téměř nepatrný oproti tomu polystyrenu. Tepelné odpory se sčítají, čili pokud zdvojnásobíte tloušťku polystyrenu, budete mít cca 2x takový tepelný odpor, čili 2x menší tepelnou ztrátu skrze zeď. Já osobně si nemyslím, že by to byly vyhozené peníze, nebo že by bylo hned potřeba dávat 15-20 cm. Ona už ta úspora potom moc nestoupá s tou tloušťkou polystyrenu. Neviděl bych ani problém v tom, že to máte na buchtách. Dříve se to tak dělalo a když to drží, tak to drží. Další vrstva to ještě zpevní. U vašeho baráku (soudě podle dalších příspěvků) to bude ten nejmenší problém.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@vladimir_sacha Tepelný odpor toho zdiva bude tém…
@m_i_r_e_k Ono tady dat ještě 15, 20cm polyse znamená že by byly z oken střílny.... Už teď jsou 25cm utopené zhruba, tak by byly 40, 45cm a zdi by měly celé 60, 65 čísel.... Hlavně se musí brát jako komplet, že tady jsou dvojskla, vrata, troje dveře atd.... Vše z roku 2006, plocha těch prostupů, oken atd.. Je myslím přes 45m2. Celkem ten dům má skoro 1000m3 obestavěný prostor.... V podlaze 40,50mm EPS a ve stropě 15 - 20 čísel vaty 0.043
Odpovědět
Profilova fotka
40,5 mm EPS v podlaze :-D Jak se povedlo těch pět deseti? Jinak tady na modré střeše, takovým spíše stavebně amatérském foru, stačí uvádět izolaci v podlaze v cm, né na setiny mm :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

40,5 mm EPS v podlaze :-D Jak se povedlo těch pět…
@pyramis on tím myslel, že má 4 až 5 cm.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@m_i_r_e_k Ono tady dat ještě 15, 20cm polyse z…
@vladimir_sacha jj, pak bych se možná soustředil na izolaci těch místností, co se vytápí na nejvyšší teplotu. Čili asi koupelny a obývák.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@vladimir_sacha jj, pak bych se možná soustředil …
@m_i_r_e_k Všude se topí stejně nikde víc nebo míň, cca 21 - 22
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@vladimir_sacha Tepelný odpor toho zdiva bude tém…
@m_i_r_e_k Stávající Citherm má sám o sobě 0,41 W∙m-2∙K-1, stávající polystyren 5 cm z toho dělá 0,27 W∙m-2∙K-1, kdyby se přidalo další 5 cm polystyrenu, tak je to 0,2 W∙m-2∙K-1 kdyby se přidalo 10 cm tak je to cm 0,16 W∙m-2∙K-1 kdyby se přidal 15 cm, tak je to 0,13 W∙m-2∙K-1. Pokud máte obvodovou stěnu 100 m2, tak současný stav tepelná ztrátu 899 W za hodinu, za rok je to 2370 kWh za rok prostupem tepla. +5cm polystyrenu tepelná ztráta 659 W za hodinu, za rok je to 1740 kWh za rok prostupem tepla. +10cm polystyrenu tepelná ztráta 524 W za hodinu, za rok je to 1380 kWh za rok prostupem tepla. +15cm polystyrenu tepelná ztráta 416 W za hodinu, za rok je to 1100 kWh za rok prostupem tepla. Rozdíl přidání 15 cm polystyrenu oproti současnému stavu je 1270 kWh za rok neboli při ceně plynu 2 Kč/kWh je to 2540 Kč za rok na topení. Pokud topíte TČ nebo máte elektrické topení s FVE, tak méně. S tloušťkou dodatečného zateplení bych to nepřeháněl, ušetří se relativně málo tepelným prostupem, ale zase se zmenší solární zisky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@m_i_r_e_k Stávající Citherm má sám o sobě 0,41 W…
@jirkajiri Plocha zdí je větší, dům má od země po pozednici na střechu asi 4.3m délka 18 metrů zeď západ a východ a na jih a sever 7 nebo 8m vysoké štíty, šířka 8 až 10 metrůplocha těch zdí je přes 200m2 určitě Plocha podlahová celkem je asi 350m2. Topení elektrokotlem a krbem s výměníkem, roční spotřeba je od 17 do 25 megawatt ročně dle zimy. Zálohy teď (ceny z roku 20 ještě do léta) asi 7 - 8000 korun měsíčně
Odpovědět
Tak si ty čísla vynásobte dvěmi, když máte dvojnásobný dům. Prostě další zateplení + 5 cm Vám zhruba ušetří 1MWh za rok, v případě zateplení +15 cm si odečtěte další 1MWh ze spotřeby. Ve výsledku dodatečné zateplení ve faktuře příliš nepoznáte. Pokud chcete ušetřit, tak bych šel do vytápění pomocí klimatizace, která se hodí i v létě. Popřípadě fotovoltaiku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Tak si ty čísla vynásobte dvěmi, když máte dvojná…
@jirkajiri Pokud dáme klimu, tak ztrácí potenciál podlahové topení které máme všude.... Což není dobré a FVE s elektrokotlem moc dohromady nejde, ta by stála milion
Odpovědět
My bohužel přesně TZ ztráty nevíme, nemáme žádný štítek ani nic, jen vím, že když bylo -10 asi, tak byla spotřeba 160kWh denně na topení, což vychází na necelých 7kW/h při - 10... Zatím jsme spotřebovali od začátku topení od 12. října jen 9 megawatt, což je úplně směšná částka když si vezmu jiné roky... My tady za 14 topných sezón máme asi 68 megawatt ve vysokém a 200 v nízkém tarifu (celkem 268 megawatt)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@m_i_r_e_k Stávající Citherm má sám o sobě 0,41 W…
@jirkajiri nejak v tom výpočte ušla niekde nejaká nula alebo sú vstupné dáta zlé, pretože +15cm EPS a ušetrené len 2MWh pri TZ >7kW ? Chcelo by to komplet výpočet. @vladimir_sacha priemerne 19,14 MWh za roční topení... no s cenami ele z roku 2020 to asi ide, ale až Vám skončí zmluva a skokovo to narastie 3-4x, tak to budete mať slušný prúser. Už aktuálne platíte skoro 100kKč za zálohy na ele. A to ešte píšete, že máte krb s výmeníkom - koľko sa v ňom topí?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@jirkajiri nejak v tom výpočte ušla niekde nejaká…
@josefx Ta TZ je odhad.... Přesně nikdo nevíme, spočítána nikde není ale kdysi to vycházelo těch 7kW při -10 takže tak 9kW při -15... Dřevem topime tak občas když je mráz, tuto zimu 15x zatím a loni 35x se topilo a tak dál... Když se tady začínalo tak první rok bylo skoro 30 megawat, doma 24 skoro atd.... Ale protože byl mokrý dům ještě. To si tehda mysleli z ČEZu že máme tady fabriku, když viděli skoro 30 megawat a 50A jistič Teď už to držíme jenom pod 20MWh.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@jirkajiri nejak v tom výpočte ušla niekde nejaká…
@josefx TZ není jen prostupem stěnami, ale také okny, dveřmi, podlahou, střechou, větráním, ... Už nyní má relativně dostatečně zatepleno - ekvivalent 12 cm polystyrenu. Pro jistotu se podívat jak je zateplená půda, tam by mohlo být přidání izolace relativně levné. Každopádně s podlahovkou je to ideální adept na tepelné čerpadlo, kdy by měla spotřeba klesnout na třetinu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@josefx TZ není jen prostupem stěnami, ale také o…
@jirkajiri Na půdu není jak, mezi krokve se dávalo 50mm eps navolno, ale půda už teď je do A kdy je tam patro a jen půdička 175cm vysoká +- na hřeben, takže tam se nedá nic zvednout přidat a hlavně je to asi 1/3 až 1/2 celkové plochy stropu, zbytek tvoří šikminy
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@jirkajiri Na půdu není jak, mezi krokve se dáv…
@vladimir_sacha 5cm EPS zateplení půdy je opravdu málo, tam jsou úniky tepla. Pokud s tím nechcete nic dělat, tak jděte do TČ, v tomto případě se to vyplatí - topení do podlahovky v celém domě. TČ se nevyplatí jako náhrada plynu nebo pokud se topí do radiátorů, ale jako náhrada elektrokotle a topení do podlahovky se to vyplatí. Navíc jsou na to dotace.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@vladimir_sacha 5cm EPS zateplení půdy je opravdu…
@jirkajiri Tak strop má všude 15-20 čísel vaty, ale ještě se mezi krokve hodilo 5 čísel polyš na tu pudu, ono tam teď nemrzne ani skoro. TČ jedině vzduch - voda... Vrt nemáme, kolektor nepřichází v úvahu a já tomu moc nevěřím, že to nějak vydrží...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?