Výběr zdícího materiálu:Ytong LAMBDA YQ450 vs POROTHERM 44 T PROFI

Ahoj stavebníci a stavebnice, aktuálně dokončuji výběrové řízení na projekt našeho domu. Plánujeme bungalov ve tvaru „L“, s vazníkovou valbovou střechou a užitnou plochou cca 180 m² včetně garáže. Chceme toho zvládnout co nejvíc svépomocí. Řeším teď hlavně volbu materiálu na obvodové zdivo – nechci dům příliš zateplovat, takže mám dva hlavní adepty: 1. Ytong Lambda YQ 450 + VPC příčky + velmi dobré tepelněizolační vlastnosti + snadné opracování + rychlá výstavba Na druhou stranu mě dost lidí v diskuzích nalomilo - prý horší statika - lambda je ještě měkččí než klasický ytong, takže kotvení čehokoliv je problém - akumulace taky není nijak slavná,.. 2. Porotherm 44 T PROFI + vyšší pevnost + ještě o něco lepší tepelněizolační vlastnosti + lepší statika + lepší akumulace Co mě ale odrazuje: jakmile se cihla řeže, vata vypadává a už to nemá deklarované vlastnosti. Navíc celkově větší pracnost a určitě zde je několikanásobně vyšší křivost cihel oproti ytongu. Máte někdo z těchto systémů postaveno? Co byste mi potvrdili nebo naopak vyvrátili? Mám pocit, že co projektant, to jiný názor, a internet je na tom úplně stejně :D Nakonec si pohrávám i s variantou VPC + zateplení, ale představa dávat na dům 25–30 cm izolace se mi úplně nezamlouvá. Řešení kotvení a detailů z exteriéru by bylo dost náročné. Ležím v tom už půl roku a mám pocit, že nejsem o nic moudřejší :D Děkuji všem za postřehy! :)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od davidbr:

Ahoj stavebníci a stavebnice, aktuálně dokončuji…
@davidbr Máme postaveny obvodové zdi z Ytongu YQ 450, ale všechny příčky ze sádrokartonu a jsme spokojeni. Teplo v domě drží krásně a cokoliv jsme doteď přikotvili do Ytongu, tak taky v pohodě.
Odpovědět

@davidbr VPC plus zateplenie je jasná voľba. Pri použití vhodného lepidla a aplikácii celoplošne, nič kotviť nemusíte. A detaily sú naopak jednoduchšie, polystyrén si vyrežete ako potrebujete. Bude ale drahšia predsadená montáž okien (na druhú stranu zas menšia a lacnejšia základová doska a užšie základové pasy). Ak by bol na výber fakt len ytong vs. pálená tehla, vyhrala by pálená z dôvodu zúfalej akustiky ytongu. Ale aj tam by som volil 30 cm tehlu a 20 cm zateplenie. Jednovrstvý systém je drahší, zložitejši na detaily a systémová fasáda je drahšia a trvá dlhšie ako zateplenie.
Odpovědět

@davidbr nechápu kde vidíte problém se zatepelním. Je to jednodušší, levnější a rychlejší než stavba z jednovrstvého zdiva. Jinak s Ytongem se dobře pracuje, ale má bídnou akumulaci a hlukový útlum
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pokud jako mínus u ytongu bereš statiku při stavbě bungalovu, tak mám jednu malou radu. Neber to jako mínus. Na bungalovu to nemá prakticky žádný vliv ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokiaľ si nikdy predtým nič nestaval, tak vpc je super voľba kvôli sendviču - nerovnosti v zdení zakryjú profi fasádnici. Nakoľko sa nepreväzuje v rohoch, môžeš stavať jednotlivé steny separátne a môžu mať aj výškovú odchýlku voči iným stenám, nerovnosť dorovná veniec. Navyše je super presné a má kanálky v sebe na ťahanie elektroinštalácie.
Odpovědět

@davidbr osobně bych volil podle toho kde je stavba. Pokud u nějaké frekventované silnice tak bych šel do porothermu jinak Ytong. Ale jde o to že mi nějaké přírodní zvuky nevadí že zazpívá pták nebo zaštěka pes stejně máme od jara do podzimu otevřené okna. A do ytongu se lépe kotví interiérové zařízení. Jinak určitě bych nešel do jednovrstvého zdiva ale 30 cihlu a 20 zateplení, jednodušší stavba rychlejší a levnější.
Odpovědět
Začínám vše přehodnocovat a koukám ytong 300+200Eps a nebo mě teď nahlodala i to vpc 175+300 nebo 200+300 Úplně si ale nedokážu představit obvod z těch 175 v obývací části která je poměrně velká a není tam žádná vnitřní příčka ale jen obvodové zdivo s tím ze tam je ještě velký HS portál a další okna. Pozemek je na kraji menší vesnice v nové zástavbě a pak je les takže klidnější místo.
Odpovědět

Začínám vše přehodnocovat a koukám ytong 300+200E…
@davidbr Zavetrovanie tenkej dlhej steny môže byť problém, ale to už je úloha pre projektanta. Teoreticky môže urobiť schovaný průvlak v podhľade, čím spojí protiľahlé steny. Prípadne sa zvolí na tú stenu 20 alebo 24 cm hrubá tehla. Alebo sa urobí monolitický strop, ktorý to zviaže, alebo miako strop s pridanou výstužou. Riešení je určite mnoho. Ytong s eps je akusticky horší ako ytong bez eps.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?