Ytong obvodové zdivo 30 + 20 EPS

Dobrý den, máte postaveno z někdo z ytongu 30cm + 20cm polystyren (pripadne porfix), jakou máte zkušenost s akustikou? Já jsem nepříjemně překvapená, že akustika je děsná, jde slyšet i jen mluvené slovo od sousedů přes obvodovou zeď. Nikdy víc bych z Ytongu nestavila. Budeme muset řešit dodatečné odhlučnění.
Odpovědět
@m_vasickova to je všeobecně známo že porobeton je na akustiku nejhorší. To vám měl vysvětlit projektant, než jste z toho začali stavět.
Odpovědět
Ytong má všeobecně špatnou akustiku a polystyren to ještě zhorší, vata zlepší. Nicméně jaké máte okna? Většinou je problém v oknech, které bývají jen 32dB. Ytong 30cm by měl být 46dB.
Odpovědět
@petr13 bohužel neporadil, bylo mu to jedno. Budeme to muset nějak pořešit... Nikdy bych z toho nestavěla už. Akustik mi i řekl, že by toto zdivo na rodinné domy zakázal.
Odpovědět
@jirkajiri ano, to jsem se dozvěděla až pozdě, měli jsme dát aspoň vatu. Budeme to muset nejspíš alespoň na té stěně, kde je ložnice strhnout a předělat na vatu, snad to půjde :/. Naštěstí fasáda ještě není úplně hotová. Je v lepidle. Okna máme v dětských pokojích na sousedy a tam taky děs. Chtěla bych vyměnit za akustická skla. To je tak když projektant neporadil. Ano hledali jsme info, ale netušili jsme, že to je až tak strašné, přitom z toho staví lidi běžně...
Odpovědět
Profilova fotka
My máme postaveno z Ytongu 37,5 + 15 polyš a pokud není otevřené okno, tak neslyším zvenku absolutně nic, dokonce ani přijíždějící auto. Jsme ale v klidnější části, nejbližší sousedi jsou od nás cca 10 m a pokud je nevidím, tak o nich ani nevím. Přímo v domě jde asi nejvíc slyšet rachot z koupelny, ale nic strašného, čekala jsem, že to bude horší. Za mě Ytong naprosto v pohodě.
Odpovědět
@venouska tak to my úplně vše, každé auto, každou sekačku, vše, soused si neustále pouští na terase rádio přímo na nám do oken (🤦🏼‍♀️není s nima domluva), grilování, mluvení u nich na terase. (7m od nás). Zatím není plot, ale myslím, že ten úplně moc nepomůže. Hodně ytong i přenáší vibrace, máme problém i s tepelným čerpadlem, země voda v garáži, budou to řešit akustici.
Odpovědět
A víte určitě, že je to přes zeď a ne okny? Vata trochu pomůže, ale nečekejte zázraky.
Odpovědět
@jirkajiri z ložnice na jejich stranu okno nemáme. Jde to přes zeď. Uvidíme, nejspíš se poradíme s nějakou akustickou firmou ať to neděláme na slepo. Jaké řešení bude mít největší efekt. U dětí v pokoji to jde nejvíc oknem, to ano. Tam jedině výměna za akustická skla.
Odpovědět
Tak to jsem ted nemile prekvapena, v projektu mame stejnou kombinaci. Existuje nejaka varianta, ktera by byla akusticky lepsi?
Odpovědět
@m_vasickova Dík za příspěvek, Markétko. Já jsem na hluk docela háklivej a po noční chci mít klid na spaní, tak jsem při stavbě bungalovu připlatil za zateplení vatou, akustická skla do oken, betonový strop a větrání rekuperací. Stálo to dost a říkal jsem si, jestli jsme to měli dělat, ale podobné příspěvky mi potvrdily, že za ten klid to stálo..
Odpovědět
@evizna místo polysterunu, fasádní vata, strop alespoň akustický sádrokarton+vata, a kvalitní okna s akustickými skly, rekuperace, aby se nemuselo větrat.
Odpovědět
To máte bungalov nebo patrový? Teoreticky může být slyšet i přes střechu pokud je jen střešní krytina, vata na půdě nad sádrošem a sádroš.
Odpovědět
Článek se načítá
@jirkajiri bungalov. Ano sadros, vata, záklop z desek celá střecha a krytina... Částečně se to může přenášet i podbitím, přidáme tam asi víc vaty nebo nevím, ale 100% to jde i přes stěnu.
Odpovědět
Většinou čím je materiál těžší, tím lépe tlumí zvuk. Ve stropu je vlastně jen sádroš a vata, což je jak nic. Každopádně se poraďte s tím akustikem, aby jste nevyřešila draze obvodové stěny a přitom byl hlavní problém jinde.
Odpovědět
Ytong/Porfix má dobrou akustiku. Tuctový levný "Univerzal 300" má vzduchovou neprůzvučnost 46 dB. Jenže takový "Statik 300" už má 48,3 dB. Sice to jsou jen 2 dB a je to zatracený rozdíl. A takový Porfix P4-600 300 už má fantastických 51 dB a překoná s přehledem všechny běžné cihlové skořepiny.
Odpovědět
@pavelpk ano máme asi 3 příčky ze silka tvárnic mezi ložnicí, pokojiky a obyvákem a je to znát, to je luxus. Ještě, že alespoň v tomto jsme stihli udělat změnu.
Odpovědět
🙂 nie, že by to bolo na smiech, ale problém vôbec nie je v stenách, ale v strope. Aj ak by ste mali v strope pol metra minerálnej vaty, tak na vzduchovú nepriezvučnosť je to veľmi málo. Bolo to treba urobiť tak, ako to vyššie popísal ondtom36. Zvuková izolácia sa nedosahuje ľahkými izolačnými materiálmi, ale striedaním ľahkých a ťažkých - hmotných materiálov. Prakticky vám strop-strecha nedosahuje ani zvukovú izoláciu okien....
Odpovědět
Profilova fotka
I toto je jeden z důvodů proč spíše přemýšlím nad cihlou. Protože ta akustika to je úplně o něčem jiném než u ytongu. Osobně mě zaujaly zatím nejvíc cihly Heluz. Mají také akustické cihly, které zvažujeme, že bychom mohli dát na oddělení obývacího pokoje od pokojů.
Odpovědět
@snippe proč tedy nestavite rovnou z VPC+monolit strop
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 @snippe Mám tuto variantu a ještě lze doplnit akustická skla, rekuperaci a nejlépe stavbu na samotě 😉
Odpovědět
@snippe U Heluzu mají ale dva druhy cihel. První je Family, která má dobré tepelněizolační vlastnosti, existují doplňkové cihly, ale nemá dobré akustické vlastnosti. Potom je Heluz uni, která má horší tepelněizolační vlastnosti a lepší akustické. Prostě je kompromis buď lepší akustika nebo lepší tepelně izolační vlastnosti. Porotherm to má podobně Porotherm EKO+.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkajiri Samozřejmě, že je nutno si to zvážit jaký typ cihel. My jsme vybrali z řady Family. Takové, co mě nejvíc oslovily.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Dobrý den. Ohledeně této problematiky mám docela hodně informací. Prvně Vám uvedu věci na pravou míru. YTONG PDK 300 má podle technického listu objemovou hmotnost 375 ± 25 kg/m3. U těchto "lehkých" materiálů je problém obecně s akustikou. Sotva splní platnou normu na obálku budovy. ČSN 73 0532:2020. Xella jako výrobce uvádí v technickém listu zvukovou neprůzvučnost 46dB. Jenže tato hodnota je průměrná a měřená v laboratorních podmínkách s tlustou vrstvou omítky !!! Aby člověk zjistil proč ty zvuky jdou slyšet, tak jsou to různé frkvence a ZDE je kámen úrazu. YTONG má tragickou křivku kolem 100-350 Hz. Tj nízké zvuky vůbec neudrží. Viz odkaz. https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-... Další smutnou zprávou je, že přidáním EPS na tento YTONG norma již nebude splněna !!! To, by měl ale architekt vědět. Díky instalaci EPS se průměrná neprůzvučnost sníží ještě o cca -4 dB !!! A pokud jste fasádu klasicky zastěrkovali máte z toho "jednoduchý reproduktor". Tj uslyšíte i prdnutí od sousedů, hlavně nízké frkvence nebo vibrace. U hlavní cesty je dům nepoužitelný. Řešení 1. Sundat z fasády polystyren a instalovat vatu, která má velkou pohltivost při 100-350 Hz. Npříklad ISOVER TF Profi má jednu z nejvyšších křivek, které jsem dohledal dle technického listu. Řešení 2. Vnitřní rastr, který Vám zmenší místnosti cca o 10 cm, ale to musí dělat někdo kdo tomu rozumí !!! Pokud ho udělá špatně a nakotví jej do stěny, která rezonuje, tak se to opět přenese do interiéru. Pokud máte zájem si semnou o tom popovídat napište mi na email fobi@centrum.cz Nebo jen pro zajímavost, jak jste dopadli. Ondřej V. Zdroje: 1) https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-... 2) https://stavba.tzb-info.cz/akustika-s... 3) https://www.avmi.cz/zatepleni-domu-mi...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od fobit:

Dobrý den. Ohledeně této problematiky mám docela …
@fobit zdravím, prosím jaký máte názor na Porotherm 38 Profi broušená P15 + 150mm ISOVER NF333 co se týče akustiky? Děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od fobit:

Dobrý den. Ohledeně této problematiky mám docela …
@fobit Ještě tedy jedna info, nf333 lepi se celoplošně a nechystam se ho kotvit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od fobit:

Dobrý den. Ohledeně této problematiky mám docela …
@fobit Uvádíte ten Ytong. Neuvádíte ale cihlovou skořepinu. "YTONG má tragickou křivku kolem 100-350 Hz" Jenže tu má většina stavebních materiálů
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od fobit:

Dobrý den. Ohledeně této problematiky mám docela …
@fobit super. S těmi nízkými frekvencemi a vibracemi taky řešíme problém s hlukem tepelného čerpadla (země voda), kdy jednotka tč s kompresorem je umístěna v garáži za 30cm ytongem, nicméně já tepelko slyším (a cítím vibrace) všude v domě (ložnice, obyvák apod.), snahy o odhlučnění a odvibrování nějak nepomáhají. Firma, která to montovala nějak neřešila, že je dům z ytongu a že by nás nějak upozornila dopředu, že by mohl být problém v kombinaci s ytongem. Nejspíše budeme muset zaplatit měření hygienické a doufat, że to neprojde limity na hluk a vibrace. Nikdo nám ytong nikdy nevymlouval i projektantovi to bylo jedno. Fakt mě to štve. Akustik mi až teď řekl, že by z toho zakázal stavět rodinné domy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?