Odpověď na příspěvek od roman_:
Tak trochu späť k téme cena, práve som dostal inf… @roman_ a za 10, 15, 20 let?, až nás ekoteroristi budou nutit mít ještě "ekologičtější" baráky, tak on bez problému přidá na fasádu klidně 30cm izolace a ty je tam přiděláš jak? Nebo se teď kdykoli rozhodne přidělat na fasádu cokoliv (přístřešek na auto, pergolu nebo třeba jen blbou branku). Bez problémů. Ideál neexistuje, každý řešení má svoje pro a proti. A dělat na 50 cihlu termofasadu je vyhazování peněz, ale to je každého věc.Odpověď na příspěvek od xkarlos:
@roman_ a za 10, 15, 20 let?, až nás ekoteroristi… @xkarlos nepochopil jste, proč výrobce doporučuje to lehčené jádro. To není termofasáda a nemá to praktický význam pro zvýšení tepelného odporu.Odpověď na příspěvek od xkarlos:
@roman_ a za 10, 15, 20 let?, až nás ekoteroristi… @xkarlos Mám nachystané kotvy na prístrešok pre autá aj na pergolu, na to sa musí myslieť dopredu. Ale vo výsledku všetko je riešiteľné, napr. stojkou pri dome. A čo sa týka ďalšej vrstvy polyšu na zateplený dom? Nie je problém, existujú na to špeciálne kotvy. Ale načo by som to preboha robil a aká by bola návratnosť? Topení mi za rok nezožerie ani 1 MWh. Ja len vyvraciam väčšinu nezmyselných argumentov, ktoré k tomu ľudia majú. Mechanickú odolnosť nespochybňujem, ale som ochotný to za tie ušetrené statisíce risknúť.Odpověď na příspěvek od roman_:
@kamilpo Nerobil som v stavebníctve, ale chvíľu s… @roman_ jasně, vždyť proto jsem napsal, že to zkoušejí a u některých jim to projde a u některých ne. Když to projde, tak jsou spokojení a vědí, že vydělaliOdpověď na příspěvek od zdenekk12:
Romane, ale já si myslím, že když je samotná masi… @zdenekk12 A zase tie kecy o paropriepustnosti. To je presne naopak, u jednovrstvého systému hrozia plesne, keď sa neurobí precízne. Kondenzácia vlhkosti a plesne na povrchu vznikajú z dôvodu tepelných mostov, nie nedostatočnej paropriepustnosti. Tie sú zateplením kompletne eliminované, rosný bod je trvale v polystyréne, tfhla je kompletne suchá. U jednovrstvého systému stačí blbý dorez medzery alebo premaltovaná spára medzi tehlami alebo zle zateplený veniec a je na problém zarobené. Zateplenie staré 20-30 rokov sa obnovuje preto, že je nedostatočné, polystyrénu ale po tej dobe stále nič nie je. A vrstva iba 5-10 cm zateplenia skutočne môže spôsobiť viac problémov ako úžitku, preto už sa dnes nerobí. A keď už sme pri tej ekológii, môžete bez probémov zatepliť minerálnou vatou. A tým zachováte aj tú vašu paropriepustnosť. Aj pri vyššej cene zateplenia vatou je to stále výrazne lacnejšie ako jednovrstvý systém a ako bonus získate skvelý akustický útlm.Odpověď na příspěvek od zdenekk12:
Romane, ale já si myslím, že když je samotná masi… @zdenekk12 Zateplovací systém degradovat může, tak jak vše kolem, ale to je jedno, polystyrenu hlavně co vadí, je sluneční svit, pokud je ve tmě v perlince a lepidlu, nestane se mu nic, leda že by ho myši zežraly, ale na to je tam spodní základová lišta. Dokonce ani pětka polyš nevadí na izolační cihle, tady je kombinace plná cihla, 44 Wienerberger a 40 Citherm a nestalo se, že by tady byla někde plíseň z důvodu extrémně studeného rohu a ani že by kondenzovalo něco. * A je tu 22C průměrně v zimě Pokud by tu nebyl ten polystyrén, tak si troufnu říct, že by tady byla plíseň jak kolem oken, což není nikde, tak by se propsaly nějaké mezery v šárech, protože ty cihle jsou tady centimetr na maltěOdpověď na příspěvek od zdenekk12:
Tak ale já nevidím logiku zateplovat silnou cihlu… @zdenekk12 Tak to bylo Vaše rozhodnutí na začátku stavby. Pokud tam nemáte tepelné mosty, tak se Vám již nevyplatí zateplovat. S EPS je navíc problém v tom, že máte široké zdivo s dost velkým tepelným odporem a při zateplení slabou vrstvou by docházelo ke kondenzaciOdpověď na příspěvek od zubr487:
@zdenekk12 Tak to bylo Vaše rozhodnutí na začátku… @zubr487 Otázka co do budoucna.... Taky se může stát, že bude na to za 10, 20 let lepit izolant....? Kdoví jak to bude s nařízeními a cenami. Ale kdyby tam dal 100mm vatu v deskách tak by se nic nemuselo státOdpověď na příspěvek od zubr487:
@zdenekk12 Tak to bylo Vaše rozhodnutí na začátku… @zubr487 ano, rozhodli jsme se tak na začátku stavby a chceme se toho držet. Vidím v tom výhody, i když mnozí tvrdí, že ne.Odpověď na příspěvek od zdenekk12:
@zubr487 ano, rozhodli jsme se tak na začátku sta… @zdenekk12 Jediná "výhoda"o které vím je, že je to drahé a riskantní na provedeniOdpověď na příspěvek od zdenekk12:
@zubr487 ano, rozhodli jsme se tak na začátku sta… @zdenekk12 Fakta mluví jasně a podle registru pasivních domů VPC s izolací drtí na plné čáře tlustej cihlostřep, kterej má ještě k tomu ty přepážky tak na prd, že se tam už musí používat vyzkoušené hmoždiny. 17 let postavený pasivní dům v ČR z VPC + 30 cm EPS je na tom izolačně mnohem lépe jak ta Vaše 44, kterou jste nedávno postavil.Odpověď na příspěvek od zdenekk12:
@zubr487 ano, rozhodli jsme se tak na začátku sta… @zdenekk12 Tak se toho držte dál. Ty výhody tam jsou, a není to zdaleka jen nějaký abstraktní dobrý pocit z toho, že dům dýchá. Je tu i řada očividných a hmatatelných výhod - namátkou vám do fasády nebudou ptáci dělat díry a nebude mít takový problém s tvorbu plísní jako u polystyrenu.Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:
@zdenekk12 Tak se toho držte dál. Ty výhody tam j… @horst_fuchs To si vážne myslíte, že lepšia paropriepustnosť zabráni vzniku plesní? Tie vznikajú v mieste tepelných mostov a ak ich máte (čo u jednovrstvého systémureálne hrozí), paropriepustnosť vás nezachráni, je treba vetrať. Plesnivé steny zateplených panelákov sú z doby, kedy sa používalo max 10 cm polyšu a spáru okolo okien nikto neriešil. A hlavne sa tým byt utesnil a ľudia nezvýšili intenzitu vetrania.Odpověď na příspěvek od roman_:
@horst_fuchs To si vážne myslíte, že lepšia parop… @roman_ Mluvil jsem o tvorbě plísní na fasádě.Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:
@roman_ Mluvil jsem o tvorbě plísní na fasádě. @horst_fuchs Na moderních silikonových fasádách plíseň nevídám. Každopádně se toto dá určitě řešit např. jednou za čas vapkou.Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:
@roman_ Mluvil jsem o tvorbě plísní na fasádě. @horst_fuchs Tak tam nezáleží na tom, či je stena zateplená alebo jednovrstvová. Nezateplená stena má vyššiu povrchovú teplotu kvôli úniku tepla, stena tým pádom rýchlejšie vyschne a nerastú na tom plesne. Verím tomu, že rovnaká situácia by nastala na jednovrstvej stene s rovnakou povrchovou úpravou.Odpověď na příspěvek od kamilpo:
@roman_ o té ceně za práci bych mohl mluvit, to j… @kamilpo super, že jsme se nakonec pochopili😎Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:
@zdenekk12 Tak se toho držte dál. Ty výhody tam j… @horst_fuchs A že nám ptáci neklovou a plísně z důvodu zateplení nemáme....... Tak co? A je tu jak sem psal 44 cihla a 40Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:
@horst_fuchs A že nám ptáci neklovou a plísně z… @vladimir_sacha Nikde netvrdím, že klovající ptáci musí potrefit každého, ale když už se to stane, je to ze 100% ten, kdo má zatepleno polystyrenem.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@zdenekk12 Jediná "výhoda"o které vím je, že je t… @zubr487 potom napíšu, až to budu řešit, ale chci být inovativní, a proto to chci takto @marfycz už jsem se tak rozhodl, postavil jsem barák ze čtyřčtyřicítky, jak jsi psal, a bourat ho fakt nehodlám – to by mě vyšlo ještě dráž😄Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:
@zdenekk12 Tak se toho držte dál. Ty výhody tam j… @horst_fuchs děkuju za zprávu, aspoň někdo se mě zastal, a máš pravdu i tyhle výhody vnímám jako velké plus. Jsem rád, že nebudu mít na domě polystyrenOdpověď na příspěvek od zdenekk12:
@horst_fuchs děkuju za zprávu, aspoň někdo se mě … @zdenekk12 jde o to, že ta 45 je na dnešní dobu málo. To je jedna věc. Druhá je v tom, že pokud budete dělat fasádu podle doporučení, tak narazíte na problém sehnat firmu a na cenu. Pokud si zde projdete diskuze, tak se zde pravidelně opakuje dotaz typu - systémová fasáda je moc drahá a tak bych radši přidal zateplení, které vyjde i s minerálem levněji. Několikrát jsem zde vysvětloval, že v tomto případě je nutné použít paropropustnou izolaci. Minimálně alespoň šedý EPS, který má vyšší paropropustnost, Baumit open nebo nejlépe minerál. Pokud použijete systémové řešení, tak se vyhněte šetření použitím akrylátové finalky. Ta má špatnou paropropustnou a je prakticky jistota, že na fasádě budou vznikat plísně. Neustále se zde dává rovnítko, že EPS způsobuje plísně. Tak to ale není. Za plísně může nedodržení stavebních postupů. Vyšší pravděpodobnost vzniku podobných problémů je u jednovrstvého zdivaOdpověď na příspěvek od p_sava:
Váhám, zda se zapojit do diskuze, již jsem dříve … @p_sava Nech si dá každý, čo chce, keď na to má. Ja som len alergický na to, že väčšina používa na obhajobu nepravdivé argumenty, čo vyčítali niekde v reklamných letákoch a sponzorovaných článkoch.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Tomu rozumím, každý ať si zvolí co chce, klidně ř… @p_sava To samozřejmě máte pravdu, ale pokud si projdete diskuzi, tak si můžete všimnout, že řada zastánců jednovrstvého zdiva zde argumentuje nepravdami vycucanými z reklam. Např. -zdivo lépe dýchá a proto nehrozí plísně - dýchání zdiva je blábol. Zdivem i tak prochází zanedbatelná část vlhkosti proti větrání. - EPS je nutno po 20 letech vyměnit, protože degraduje - opět nesmysl. Pokud se na něj nedostane UV záření nebo myši, tak vydrží staletí. - jednovrstvé zdivo je jednodušší a rychlejší - není to pravda, je to ve výsledku pomalejší a náročnější. Především je zde problém s dodržením doporučené skladby překladu, věnce a ostění. - jednovrstvé zdivo je levnější - zase nepravda. Je to výrazně dražší Jedinou nevýhodou sendviče je, že si v něm ptáci dolují hnízda. Jinak je ve všech ohledech finančně i funkčně výhodnější.