Odpoveď na príspevok:
Stavíme menší dům s elektrickým vytápěním a řeším… My krb zvažovali taky na začátku stavby, ale reálně je z toho dost nepořádku a můžete si přečíst i studie o kvalitě vzudu v domě, když se topí v krbu.Odpoveď na príspevok:
Stavíme menší dům s elektrickým vytápěním a řeším… Záleží zda máte rekuperaci a obecně, zda chcete jít cestou pravěku či technologií. Není lepší místo krbu udělat za podobné peníze fve? A pro atmosféru koupit biokrb na líh za pár tisíc?Odpoveď na príspevok:
Stavíme menší dům s elektrickým vytápěním a řeším… Moderný dobre zateplený dom a krb moc dobre fungovať nebudú. Čiste elektrické topení je ale tiež nezmysel. Už staviate? Bez krbu alebo FVE vám s čiste elektrickým topením stavebné povolenie pravdepodobne nedajú.Odpoveď na príspevok:
Stavíme menší dům s elektrickým vytápěním a řeším… Moc na výběr stejně nemáte, protože je to o tom, že musíte splnit PENB...jenom s elektrickým vytápěním to vám nevyjde a úřad nepovolí. Takže máte možnosti přidat další technologie (ty ale jsou ještě nákladnější než komín a krb/vložka).Odpoveď na príspevok:
Stavíme menší dům s elektrickým vytápěním a řeším… Taky topime elektřinou (dráty) a krb byla při stavbě domu podmínka ... na jaře a na podzim v něm přitapime, el. topení pouštím až na zimu ... už si večer bez ohně a tepla z krbu nedovedu představit...Odpověď na příspěvek od kofejn:
My řešili krb do pasivu a bylo to první, co jsem … @kofejn tak nějak. Ohledně krbu je to prostě pořád dokola. Je to jako s vířivkou či podobným zbožím. Pokud to chcete pro atmosféru a není vám líto "vyhozených" peněz, tak si to udělejte. Ale nějakou finanční úsporu, pokud nemáte svůj les a nepočítáte svůj čas, tak nečekejte. Jak jsem psal výše, za mě je lepší investovat do technologií, které vám přispějou ke komfortnějšímu životu, nežli naopak. Takže mi dává smysl rekuperace, Tč a FVE. Spalovat dřevo, jako někde v jeskyni a dělat si z obýváku kotelnu, připravovat to dřevo, starat se kde jej vezmu, starat se o komín... Ne díky. Ale pokud někdo trvá na romantice z krbu a vše okolo toho vás baví, tak si to kupte, je to váš dům a Vaše volba.Odpoveď na príspevok:
Stavíme menší dům s elektrickým vytápěním a řeším… Bude to zabírat místo a finančně se to nevyplatí. To ale platí pro kvanta jiných věcí, které se nevyplatí a kupujete si je pro komfort. Já jsem začal stavět s tím, že krb je podmínka a nyní si to nemohu vynachválit. Navíc taky platí, že s čistě elektrickým topením Vám neprojde PENB. Určitě přidejte rekuperaci. To se taky finančně nevyplatí, ale je to zase o komfortu. Určitě budete muset přidat FVE a velikost bude záležet na tom, zda tam ten krb dáte. Zda ho budete používat je jen na Vás. S tím Vám nikdo neporadí. Finančně je to tak, že i v případě, kdy si budete kupovat dřevo naštípané to vychází výrazně levněji, než topení elektřinou.Odpověď na příspěvek od kofejn:
My řešili krb do pasivu a bylo to první, co jsem … @kofejn Já jsem si myslel, že pokud mám roční spotřebu na teplou vodu 500kWh, tak je to strašně málo 😀. Doporučuji navštívit domy s krbem (používaným) a bez. Já při návštěvách okamžitě podle nosu poznám, zda krb používají. Po delší době jsou často vidět zakouřené stěny. Pro někoho je to plus, ale pro mě nekomfort a tedy mínus. Navíc "vůni/smrad" někdy cítím díky sousedům, i když žádný krb nemám.Odpověď na příspěvek od radim2015:
@kofejn Já jsem si myslel, že pokud mám roční spo… @radim2015 Tak ohříváme ji tepelkem a průměrný roční COP na všechno je 4.5. A navíc dýl mi trvá otřít sprcháč než se vysprchovat.Odpověď na příspěvek od zubr487:
Bude to zabírat místo a finančně se to nevyplatí.… @zubr487 S rekuperačkou v spojení s krbom vzniká ďalší potenciálny problém. Známym vyhodila rekuperácia chybu predohrevu, spálená nejaká poistka. A rekuperačka prešla do alternatívneho módu odmrazovania, výrazne viac odťahovala ako privádzala. V dome vznikol podtlak, ľudia to nepostrehnú, ale čo sa začalo diať po zapálení krbu, to bola sila. Okamžite to začalo do miestnosti naťahovať dym, aj popri tesnení zatvorenych dvierok a nikto netušil, čo sa deje. Za chvíľu tam bolo nedýchateľne a komplet všetko nasmrádlo od dymu. Stať sa to v noci, tak Vás to môže udusiť. Takže bacha na to, väčšina rozumných rekuperácií má možnosť tú druhú možnosť odmrazovania na tvrdo zakázať, ale býva to dosť hlboko v servisnom menu a dodávateľ na to nemusí vôbec upozorniť.Odpověď na příspěvek od kofejn:
My řešili krb do pasivu a bylo to první, co jsem … @kofejn Hele...ročně určitě neprotopíš jen 700kwh...to si jsem jistý...teda pokud nebydlíš v Egyptě.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@kofejn Hele...ročně určitě neprotopíš jen 700kw… @panlorenc Ale môže, ja sa tiež za rok vôjdem do 700 kWh. Aktuálne fotky z tepelka, má za sebou prvý rok a kúsok. Je to zemné tepelko, kolektor neklesá po 3 °C ani na konci zimy a topná voda je väčšinu zimy pod 25 °C.Odpověď na příspěvek od roman_:
@zubr487 S rekuperačkou v spojení s krbom vzniká … @roman_ Já mám Nilan a nic takového tam není. Ani netuším jak může souviset krb s předehřevem rekuperace. Já nastavuji rekuperaci na mírně přetlakový režim pro omezení případného zakouření. Je ale taky nutné si uvědomit, že něco jiného je topení krbem v domě s velkou ztrátou nebo v moderních skoro pasivních domech. Já topím většinu topné sezóny bez přikládání. Jen do krbu narovnám dřevo a nechá se vyhořet. Pak samozřejmě nehrozí zakouření a ani jsem si nevšil, že bych měl problémy s bordelem, smradem apod. jak zde někdo uváděl. Pokud přikládám, tak samozřejmě až po dohoření do žhavého.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@kofejn Hele...ročně určitě neprotopíš jen 700kw… @panlorenc Hele, aktuálně je to trochu míň. A ani podle vyučtování od čezu to ustřelený není. Egypt to není, jsme cca 400m na mořem v okrese Kutná Hora.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@roman_ Já mám Nilan a nic takového tam není. Ani… @zubr487 Nemusia to mať všetky jednotky, niektoré to možno majú, ale nemajú ani nikde popísané. Je to niečo ako núdzový režim, vyhodí poruchu, ale nevypne, len prejde do tohto neštandardného režimu. Je treba to určite zakázať, ak to tá jednotka má a máte krb. @krallesa Áno, máte pravdu, v pasívnom dome skutočne nepoznáte, či zrovna podlaha topí alebo nie, ale aby som sa bál škrtnúť v krbe, aby som sa po dvoch hodinách neuvaril. Nemáme veľký otvorený kuchyňoobývák s vysokým stropom a akumulácia zo vzduchu do stien je príliš pomalá. Neexistuje krb s dostatočne malým výkonom, aby sa nám dom za chvíľu nepretopil. Vždy som krb chcel kvôli atmosfére, ale nakoniec som rád, že sme ho nedali.Odpověď na příspěvek od roman_:
@zubr487 Nemusia to mať všetky jednotky, niektoré… @roman_ S krbem/kamny v menší místnosti nemám zkušenost, ale v našem cca 50m2 kuchyňo-obýváku máme kamna s papírovým výkonem tuším 3-6,5 kW (ale kdo ví, kolik se z toho dovede reálně předat do interiéru) a když se otevřou dveře do chodby, trvá dost dlouho, než se místnost přetopí tak, aby to bylo nepříjemné. Když se k tomu ale navíc ještě pustí na plný výkon rekuperace, teplo se zčásti roznese po celém domě a v místnost se ani za celý večer umírněného topení nepřetopí. Jinak trochu mimo téma musím říct, že právě to "studené teplo" nízkoenergetických domů bylo pro mě asi největší zklamání po nastěhování do nového. Budu v tom asi sám, ale pořád vzpomínám na horké radiátory v bytě :DOdpověď na příspěvek od roman_:
@zubr487 S rekuperačkou v spojení s krbom vzniká … @roman_ Stejný problém s vytahováním kouře z krbu má i digestoř. Ale u tohoto stačí pootevřít okno na ventilačku....Mám vyzkoušeno z bývalého domu, kde jsme měli zaké krb.Odpověď na příspěvek od evcikevil:
@roman_ Stejný problém s vytahováním kouře z krbu… @evcikevil Ak bude dlhší blackout, v dobre zateplenom dome bude topení to posledné, čo vás bude trápiť. A digestor, ak má mať odťah von, musí mať extra prívod vzduchu, tak ako aj krb.Odpověď na příspěvek od roman_:
Moderný dobre zateplený dom a krb moc dobre fungo… @roman_ Pokud máš malý uzavřený obývák (neotevřený do kuchyně, jídelny...), pak ano kamna/vložka pro tebe nejsou vhodná. Ale nepaušalizoval bych to, že to platí pro každý moderní zateplený dům. Ona totiž naopak většina moderních domů má velké prostorné a otevřené obývákojídelnokuchyně. Časy samostatných obýváků už pominuly. Čest vyjímkám :-).Odpověď na příspěvek od kofejn:
@panlorenc Hele, aktuálně je to trochu míň. A ani… @kofejn V tom případ jsme jako technici selhali, pokud neumíme číst grafy a co hůře, slepě věříme nějaké obrazovce🤔 Ale dobrý, nechci být ten, co zkazí váš dobrý pocit. BTW ta spotřeba tepla s tím COP skoro 8 přes léto je vtipná😁. Takže graf hezký, ale musíte vědět co to vlastně znamená....Já sám mám aquareu, ale sám jsem musel dopídit a nechat si věsvětlit tyto růžová data. Zkus si zjistit, kde a hlavně jakým způsobem se ta spotřeba vypočítává, protože z reálných klima podmínek to vážně není. No já hlavně věřím vlastnímu elektroměru pro TČ...Zavolej na správu...oni ti to na dálku trochu zrealističtí.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@kofejn V tom případ jsme jako technici selhali,… @panlorenc A prečo by nemohol mať COP skoro 8, keď je vonku 30 °C a ohrieva vodu na 50? To je pomerne reálna hodnota.Odpověď na příspěvek od roman_:
@panlorenc Ale môže, ja sa tiež za rok vôjdem do … @roman_ No však jo, vidím že máte ročně množství teppla (ne proudu) 4,686MWh neboli 4686KWh a to prostě není 700. Takže celej problém je o tom, že ty a @kofejn se bavíte o spotřebe elektriky....jenže přitom mluvíte stylem, "ja mám roční spotřebu na vytápění, nebo já ročně protopím" A to není jedno a to samé. Suterén VS suverén.