HS portál při rekonstrukci - co je potřeba?

Profilova fotka
v naší perníkové chaloupce máme v přízemí celkem málo světla a tak nás napadlo, když už tady probíhá rekonstrukce, udělat HS portál. Ale vůbec netuším, co to obnáší. Současná okna mají na šířku 220cm, portál by byl tak 350(nebo prostě kolik by se vlezlo pod 400cm překlad). Barák má věnec. No a co teď? Mám si objednat statika, aby posoudil, jestli barák přežije podepření, vysekání starého překladu, osazení nového? Nejspíš i přizdění stran. Současné cihly/kotovice jsou dost staré(jak na potvoru je to jediná původní stěna v domě). Nebo zkrátka jak se postupuje? Už teď vím, že topení půjde pryč a do země dám konvektory. A jak je to třeba s papíry? Potřebuji na HS portál stavební povolení nebo tak něco?
Odpovědět
@jan_marecek hs portál dělat na takovou mini predzahradku mi přijde zbytečné. Nechcete raději fix 3 metry a metr normální otevírací okno?
Odpovědět
Profilova fotka
@artep1987 No ono to máte tak, že na JAKOUKOLIV změnu v oknech bude potřeba stavební povolení, tak mi přijde zbytečné běhat půl roku po úřadech a pak tam mlasknout plastové okno o 40cm delší, než je současné 🙂 Já jsem přiložil starou fotku, aby byla vidět skladba zdi. Jinak to u nás momentálně vypadá nějak takto. Romantika převeliká. Vařit si u ostrůvkové kuchyně, mít otevřeno do předzahrádky s bylinkami. A tak.. pěkný to bude Chlapi, kolik tak stojí projekt na výměnu okna za větší(resp za HS portál). Já jsem kvůli naší bezpečnosti chtěl mít vyjádření statika, ale že budu muset mít komplet projekt, to jsem nevěděl.
Odpovědět
V první řadě bych si tam přizval statika na posouzení možností - zda je možné vůbec zvětšit stavební otvor pro okno a to jak do šířky, tak i co se týče výškově. Tedy jestli by šel použít Vámi zmiňovaný HS portál nebo třeba tzv. francouzské okno, nebo třeba fixní část velkého okna a vedle něj balkonové dveře. To vše s ohledem na to z čeho je dům postavený, jak má řešený věnec, překlad nad oknem, jak byl šlo řešit nadpraží v horní části a jak napojení v dolní části. Od těchto zjištění bych se odrazil dál. Co se týče projektu na okna - cena může být velmi individuální.
Odpovědět
Profilova fotka
@franti_p děkuji, poptám se projektanta, jestli by akceptoval externí posudek a nebo b si chtěl za každou cenu udělat vlastní. Stejně musím ve středu na památkáře anžto půlka Brna je v památkové zóně 😒 Mě klepne kdybych zjistil, že dřevěný HS portál neprojde, zatímco hnusná meruňkovo-polystyrenová fasáda byla v pohodě
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?