Kam všude umístit francouzská okna?

Profilova fotka
Ahoj, ráda bych se vás zeptala na zkušenosti s fr. okny směrem k sousedům. V projektu jsme v obývacím pokoji v části, kde bude jídelní stůl, navrhli pouze okno a já nyní před zahájením stavby ještě uvažuji o změně okna buď na fr. okno otevírací nebo fix, nebo alespoň zvětšení dvojkřídlového okna o velikosti 1500 na větší např. trojkřídlé. Na otevíracích dveřích se mi líbí možnost vyjít ven přímo z kuchyně. Také mi, stejně jako fix, zajistí více světla. ALE, sousedi mají na této straně okno z pokoje. Samozřejmě bychom neradi, aby nám viděli do domu. To se dá zajistit např. živým plotem nebo roletama. V tom případě si ale opět světlo uberu. Jaké jsou tedy Vaše zkušenosti? Jsem otevřená jakýmkoliv argumentům pro a proti, které mi pomohou v rozhodování :-). Děkuji moc a mějte se.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpovědět
Profilova fotka
ono i záleží jak daleko ty sousedy máte. pokud jsou sousedi dál, i plot dál, tak si živým plotem světlo neubereš. my třeba soukromí vyřešili zrcadlovým efektem. přes den nám tam není vidět díky němu a večer budou stejně zatažené rolety, závěsy...ale to zase odráží paprsky a jsou menší tepelné zisky, za oknem se to sluníčkem nevyhřívá
Odpovědět
Máme francouzská okna i když to máme k sousedům poměrně blízko. Z kuchyně mám výlez ven a to je hranice pozemku jen 3,5 metru. Je to ze SV strany, takže tam přímé sluníčko nedopadá, u plotu mám vysazený habrový plot, který bude ve výšce cca 160 cm a ve dveřích mám žaluzie, které jsou roztažené a myslím,že přes den k nám nejde vidět. Z obýváku to máme 10 metrů k plotu se sousedy a ani to mi nebránilo ve velkém 3,75 m širokém oknu (posuv + dva fixy). U plotu jsem vysadila živý plot z ptačího zobu a na večer máme rolety, které stahujeme. Moc se mi líbí, že takhle máme obývák propojený se zahradou. Jak daleko máte sousedy vy?
Odpovědět
@karmelab Já osobně sousedy vůbec neřeším, nešmíruju já je, tak předpokládám, že ani oni mě :-D (možná trošku naivní, ale i kdyby šmírovali, je mi to jedno). Zvlášť u jídelního stolu by mi to moc nevadilo (v ložnici už ano)...ale to je o každém, jak to cítí, někovu vadí i to, že na vedlejší zahradě někdo sedí, nebo seká trávník. Podle mě, pokud byste dala třeba jen jednoduché, lehké záclony/závěsy/japonské stěny, tak světla z obrovského okna neubude a vidět dovnitř nebude. Východ ve vašem případě mi příjde zbytečný....na terasu stejně budete muset obcházet dům.
Odpovědět
Profilova fotka
@karmelab Pokud víte, že vám tam sousedi budou čumět, tak bych jen zvětšil okno na trojkřídlé a třeba jen dveře, jakoby balkonové, ty můžete mít zatažené a okno si můžete nechat roztažené, ale jestli by se to vyplatilo takto udělat, záleží na vás. Jiná možnost východu tam není? třeba přes obývák? Já bych taky nebyl happy, kdyby mi sousedi koukali do talíře.
Odpovědět
Profilova fotka
Upřímně, na sousedy kašlu, máme francouzská okna všude a v jídelně máme u jídelního stolu okno fix 2,5 x 2,3 m a je to okno do ulice ;-) Budeme mít venkovní žaluzie, takže večer, když se rozsvítí, bude zataženo, přes den to řešit nebudu ;-) Takže určitě bych udělala veeelké okno ;-)
Odpovědět
My máme také francouzská okna a v obýváku dokonce okno 3,6 x 2,3 m a také máme blízko sousedy. Prostě ta velká okna jsou krásnější a místnost prosvětlí.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem moc za názory :-) Sousedi budou od nás 7 metrů, mezi námi bude plot, k němu vysázíme stromky, tak si také myslím, že by k nám nebylo tolik vidět :-) A co si myslíte o tom, že bych nechala šířku okna 1500, respektive fr dveří a pouze ho protáhla, nebude pohled z této strany vypadat špatně? Nebo raději okno zvětšit. Děkuji ještě jednou za názor. Fotky pohledů mám ve fotoblogu, projekt viz výše.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?