Sádrokarton a parozábrana: Jak pověsit světla?

Ahoj, pro zkušené kutily možná hloupá otázka, ale mě to vrtá hlavou. Stěhuji se do nového bytu v posledním podlaží. Zjistil jsem, že strop se skládá ze dvou sádrokartónových desek (2* 12,5mm) a nad tím už je parozábrana a izolace. Předchozí obyvatelé nechali jen čouhat dráty, takže si potřebuju na strop pověsit nějaké světlo. Problém vidím v tom, že mám 2,5cm sádrokartonu a pak možná parozábranu, kterou bych asi neměl provrtat. Jak to vyřešit? Vrtat jen 2,5cm to bych se bál, že na mě spadne. Na druhou stranu si říkám, že to možná moc řeším, jestli je fólie skutečně hned na sádrokartonu, tak určitě nebudu první, co v ní udělá pár děr...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od gryp:

Ahoj, pro zkušené kutily možná hloupá otázka, ale…
@gryp Vzhľadom k tomu, že sa už samotné dosky chytali na vruty, tak už bude parozábrana aj tak ako ementál. Ak sa netrafíte do profilu, tak je šanca, že fólia trochu uhne, len bacha pri vŕtaní. A dajte "molly" hmoždinky, tie nie sú ostré.
Odpovědět
Děkuji za odpověď. Mají ty hmoždinky skutečně cenu? Čekal bych, že se to spíše protrhne vrtákem? Já jsem si už koupil GKM, to je delší jen o 0,6cm, tak možná by to mohlo být Ok. https://www.hornbach.cz/p/hmozdinka-f... Já nevím jak je to zrealizované ve skutečnosti, možná je fólie nad profilem, který drží ten sádrokarton? Každopádně bych rád byl na té bezpečné straně. Má cenu tam třeba cpát nějaké lepidlo?
Odpovědět

Děkuji za odpověď. Mají ty hmoždinky skutečně cen…
@gryp nejspíš i kabel vede přes tu parozábrana a není nijak utěsněn takže to zbytečně moc řešíte. A co se týče pověšení světel pokud to nejsou velké obludy ale jsou to jen třeba 4bodovky tak úplně stačí jen ty černé vruty do sadroše to v pohodě udrží.
Odpovědět
Děkuju jsem o něco klidnější, světlo asi něco váží, je to skleněné (ale zas žádný extrém to není), něco takového: https://www.hornbach.cz/p/stropni-svi... Asi použiju ty GKM co už mám a prostě to nebudu řešit.
Odpovědět
No vypadá to, že fólie je přímo nad sádrokartonem. Takže asi bude provrtaná, tam kde je přivrtaný sádroš k profilu, jak už roman_ zmiňoval výše. Nakoukl jsem trochu otvorem, kudy vede kabel a u jednoho světla se zdál, že vede pod fólií (ale co si budem, ono tam moc vidět nebylo). U druhého kabelu, ale bylo vidět, že jde skrz. Tzn. kabel o průměru 1cm je v díře 2cm (obojí hrubý odhad) a vzduch může volně proudit. Takže to, že bych tam zavrtal hmoždinku skrz, když tam pak dám šroub mi najednou příjde úplně v pohodě. To sí pak říkám k čemu tam ta fólie teda je? Resp. je teda potřeba? Já bych řekl, že jeden takový otvor, kde může vzduch volně proudit (lustry nebo obecně stropní světla to neutěsní) je horší než kdyby otvor byl utěsnění a žádní fólie tam nebyla. Problémy to asi žádné neděla, řekl bych, že je to tam od vždy (byt z roku 2012). Jak byste postupovali, pokusili byste se takovou díru alespoň nahrubo utěsnit?
Odpovědět

No vypadá to, že fólie je přímo nad sádrokartonem…
@gryp Dôvod, prečo tam parozábrana je vyplýva z jej názvu, to je asi každému jasné. Ale prečo sa dáva takto kontaktne rovno nad dosky, to mi do hlavy nejde. A že sa to robí fakt často. Sádrokartonári tvrdia, že sa medzi doskou a profilom okolo vrutu žiadny vzduch neprejde, ale takýchto mikrodier je tam viac ako 1000. Alebo to majstri od fochu podlepujú vrutotesnou páskou? To pochybujem, to by sa dosť predražilo. A k otázke, dieru po jednej hmoždinke by som v tomto prípade neriešil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?