Otvor na schody

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně otvoru na schody v podlaze podkroví. Prostor mezi trámy je jenom 80 cm , chceme ho zvětšit a museli bychom proříznout jeden trám v délce cca 2 m. Stačí ten proříznutý trám podezdít sloupem z cihel nebo podepřít trámem nebo se musí i kotvit k trámu po pravé a levé straně? Na obrázku jsem modrým označila podezděný sloup ( má to být k podlaze) a kotvení, snad to bude z toho zřejmé. Děkuji Aneta
Odpovědět
@foneta asi bych to radeji nechal spocitat nekoho kdo to studoval🙂 chapu co chcete udelat ale pokud to neni bungalov tak muze byt problem s nosnosti podlahy pro novou pricku/tram. Dale jestli planujete udelat podkrovi obytne tak je otazka zda se s tim pocitalo (unosnost tramu). Preju hodne stesti!
Odpovědět
Děkuji za odpověď. Podkroví má být obytné, ale místnost, kde budou vycházet schody, bude jen chodba mezi dvěma pokoji. Myslíte, že bych to měla raději řešit se statikem nebo stavebním inženýrem?
Odpovědět
@foneta Rozhodne statik. Vzdyt zasahujete do nosne konstrukce stavby. Plus se na vas vztahuje povinnost tuto upravu nechat zlegalizovat stavebnim uradem.
Odpovědět
@foneta urcite statik. Takhle si koledujete akorat o problem, ktery se nasledne muze stat nekolika nasobne vice nez konzultace se statikem. Uz jenom to ze nikdo tady nevi z jake doby je dum jestli je to 1NP + podkrovi nebo 2NP a podkrovi, jake stavu jsou tramy (je to uprava novostavby nebo 100let stareho domu). Takze by bylo vhodne aby to nekdo prohlidl jako celek ne jenom schody ale zda vubec je podkrovi mozne upravit na mistnosti. Navic jak zminil @puhelin toto by melo byt provadeno pravdepodobne na stavebni povoleni. Coz je samozrejme na Vas protoze dovnitr vam nikdo z uredniku nepoleze dokud se neco nestane.
Odpovědět
Je to dům starý cca 23 let. Jenom přízemí a podkroví. 2 pokoje v podkroví byly celou dobu obyvatelé, jen ten jeden uprostred nebyl dodělán. Chtěli jsme tam právě umístit nové schody. Původní schody jsou v obývacím pokoji a zabírají dost místa a vychází se přímo do ložnice,ktera je tím pádem průchozí, když se chcete dostat do ostatních dvou místnosti. Schodiště mezi pokoji a mimo obývací pokoj je pro nás nejlepší řešení. Budu to tedy konzultovat se statikem. Dekuji
Odpovědět
@foneta Dobry urcite se statikem a pravdepodobne tam budete muset dat kovove vyztuzeni- traverzu. Nam statik rekl pri bourani nosne zdi🙂 dneska jde vsechno jen to stoji prachy. Technologie uz jsou daleko jinde nez drive.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?