Vinyl vs. dlažba v dekoru dřeva - váš názor?

Vybíráme podlahu a rozhodujeme se mezi vinylem nebo dlažba v dekoru dřeva. Budeme mít pdolahové vytápění (teplovodní). Prosím o Vaše názory.
Odpovědět
1
2
Tady vam hodne lidi napise, ze kdyz drevo na podlaze, tak jedine to prave. Jinak at radeji "drevo" nedavate. My mame dlazbu, vinyl lepeny i vinyl klick a za me je nej ten lepeny (obyvak, jidelna, kuchyn, chodba) a dlazba (zadveri, koupelna, WC). Klick maji deti v pokojiccich, delali jsme je dodatecne a ten mi na chuzi neni moc prijemny. Vse v dekoru dubu nebo orechu. Masiv jsme nedavali z duvodu ceny a z duvodu toho, ze mame malicke deti. Mozna pozdeji, protoze v byte mame hodne masivu (dub, orech, smrk, borovice) v podobe nabytku, hodilo by se to sem vic. To si koupim i sve vysnene jidelni zidle a kreslo do obyvaku. :)
Odpovědět
@puhelin Je fakt, že "umělé" dřevo bude vždycky vypadat uměle, nepřirozeně. Pak je otázka životnosti vinylu - 10 let? Dřevo je na celý život a než dávat co deset let nový vinyl, jestli není lepší tam dát rovnou něco, co vydrží? I finančně to pak vyjde lépe, nebo ne? Jasně, děti dají dřevu zabrat, ale když se to bude ošetřovat a po tom nejhorším období dětských let nechá zbrousit, člověk má novou podlahu. Akorát je blbé, že dřevo není ideální na podlahové topení. Jde to, ale dlažba je lepší. Tak nám to vysvětlil jeden známý, projektant. Takže se teď kloníme k dlažbě...
Odpovědět
Meli jsme masiv nelakovany, olejovany v celem byte jedno obdobi. Uz bych to nechtela, na udrzbu narocne, kdyz se neco co barvi vylije, fleky. Pod kancelarskou zidli v pracovnim koutu musela byt podlozka, jinak se delaly "cary", byla videt zatez na podlahu. V dome mame podlahove topeni vsude, dlazbu v prizemi, v patre vinyl a super. Na udrzbu a i pri detech - obcas nektere neco vylije (3 a 6), nebo se vykydne, ne vzdy hned povi, hlavne mladsi :-N u masivu cokoliv mi spadlo ci vyteklo na zem, hned na kolenou a utirat ci cistit.
Odpovědět
@bayt Ja se u podlahovky priklanim k vinylu, ale je to tim, ze dlazbu bych urcite nechtela v obytnych mistnostech. Je tvrda, to mi nevyhovuje. I vinyl s podlahovkou "kamaradi". My jsme v rozpoctu rovnou pocitali s tim, ze drevenou podlahu davat nebudeme a potrebovali jsme co nejdriv bydlet, na drevo jsme penize nemeli. Vinyl uz mame na par mistech poskozeny, tak tady precka to narocne detske obdobi a pak ho vymenime, urcite za drevo. Ale az na neho nasetrime.
Odpovědět
mame dlazbu v dekoru dreva uplne vsude, za nas super - s vinylem nemame zkusenost
Odpovědět
Já nemám předsudky ani vůči vinylu, ani vůči dlažbě, ale jdeme do lepeného vinylu, protože nemá spáry a je pocitově příjemnější na chůzi bosou nohou.
Odpovědět
@noemi77 Lepený vinyl ale spáry má, ne? Lepí se po kusech, tak jako dlažba.
Odpovědět
@bayt Lepí se na sraz, takže žádná spára není. Myslela jsem spáry vyplněné spárovačkou.
Odpovědět
@noemi77 Jisteze spary ma a kdyz se meni teplota vzduchu, smrstuje se/rozpina. Takze to jsou spary, ze mezi ne i nehet strcite.
Odpovědět
@noemi77 Spáry to má, když to není z jednoho kusu, a pak vhodnou dlažbu můžete taky lepit s minimální spárou 1mm. Je fakt, že vinyl je měkčí, tím pádem se ale snadno poškrábe. Poškrábe ho i nehet...Možná ideální tvrdší podlaha a na vybraná místa pratelný kusový koberec.
Odpovědět
@bayt Zalezi na kvalite vinylu. Tak jako na kvalite dlazby. I ta se da snadno poskrabat.
Odpovědět
@puhelin Jo, to věřím! Navic to není jen o škrábancích, ale jak vypadají. Třeba poškrábané dřevo je imho víc sexy než vinyl 😄
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt To rozhodne. Porad vysvetluju, ze porypany masivni nabytek je krasna patina, a ne zadna hruza.
Odpovědět
@puhelin To jo, a navíc ty přírodní materiály jsou lepší i pro zdraví. Jak jsem tu diskutovala o rekuperaci a ionizaci vzduchu, tak právě ty přírodní věci dělají vzduch nejlepší. Mně přijde, že lidově řečeno tu přírodu člověk jednoduše neobechči.... Tak podle rozpočtu dáme na zem dřevo nebo kámen, ale doufám v kámen, protože je méně náchylný na vodu.
Odpovědět
@puhelin @bayt mame nabytek taky z masivu, masiv vseobecne mam velmi rada, dodava utulnost. Avsak po mych osobnich zkusenostech na udrzbu a jak je podlaha nachylna na zatez, na bezne denni opotrebovavani mazec a to nejen od pracovni zidle, ale i iidelni si nejednou clovek ci dite a soupe :)) Vas nazor vam vsak neberu ;) Mame hodne kvalitni nerozbitnou dlazbu, ktera naopak nejednou rozbije, kdyz na ni neco spadne, treba v kuchyni idealne porcelan ci sklo. Vydrzela i stehovani 250kg veci ci jinych tezkych bez jakekoliv ujmy.
Odpovědět
@gepe My ted mame dubove parkety a ty teda drzi, jsou moc fajn a to jim davame zabrat. Nedelam si iluze, ze jsou "jak nove", ale na tom dreve se kdejaka ryha podle me ztrati. Tak ci tak, jak jsem psala, my bychom chteli dlazbu.
Odpovědět
@gepe Dekuju za zkusenost. Ja jsem zila v domneni, ze kdyz mame hodne masivu, je divne mit fake drevo na podlaze. Ale jestli je s tim takovy problem, tak si to jeste rozmyslim. Ja tu dlazbu v kuchyni nechtela prave proto, ze detem (i nam) casto neco pada na zem.
Odpovědět
@bayt Bohuzel, za par tydnu uz bez rekuperace domek nepostavime. Pritom neni nad prirodni pristup, tak, jak funguje po staleti.
Odpovědět
@puhelin no jo a jde to vubec v dnesni dobe postavit zdenou a pritom prodysnou stavbu? Ja mela za to, ze to jde jen u drevostavby...
Odpovědět
@bayt Urcite jde. My jsme chteli roubenku a tu uz nam k trvalemu bydleni nepovoli.
Odpovědět
@bayt ja mám na podlahovce parkety, dvě malé divoké děti a vše je v pořádku
Odpovědět
@bayt @chrobakv my nemeli parkety, ale dubova "prkna" :) s parketama, kor puvodnima v cinzaku xx let starym se to neda srovnavat :) dnesni parkety neznam. @puhelin spis si zjistete vse mozne vcetne udrzby, aj. My ty prkna meli vic nez 10 let zpet, kdo vi zda nejsou uz dnes nejake nanotechnologie treba na udrzbu :-N urcite vas od nej nechci odrazovat ;)
Odpovědět
Máme doma jak dlažbu tak vinyl (lepený, Fatra Thermix) Dlažba: + odolnost - i při tomto počasí je celkem chladná (oproti vinylu) Vinyl: + teplejší oproti dlažbě - menší odolnost - překvapilo mě jak se celkem snadno poškrábe, a dělají se dolíky např. od postýlky. Naštěstí je to videt jen pod úhlem když svítí slunko, ale i tak jsem od toho čekal víc...
Odpovědět
@cyklos tak to asi bude kvalitou, zátěží vinylu pokud je vidět otlaceny dolik už od postýlky, která je lehká. My máme masivní stůl s těžkou kovovou podnoží a nic vytlačeného není a nikde ani škrábanec.
Odpovědět
@mitoma Od koho máte vinyl? Kvalitu posoudit nedokážu. Čekal jsem ale, že Fatra na tom bude.....
Odpovědět
@cyklos máme Wineo, cenově kolem 800Kč m2.
Odpovědět
Profilova fotka
My jdeme do kartáčovaného třívrstvého dřeva, máme taky podlahovku. Doufám, že si nebudeme za chvíli drbat hlavu, co jsme to provedli 😁 ale my zase sem tam škrábanec neřešíme, počítáme, že se časem vytvoří přirozená patina 😉 Do patra přijde nejspíš klikací eko vinyl. @cyklos Já naopak od Fatry nic dobrého nečekám, když vím, kdo to vyrábí....ani co se týká obsahu chemických látek to asi nebude velká sláva.
Odpovědět
@ptjj několik prodejců nám řeklo to samé, fatru ne, jak kvůli kvalitě tak majiteli firmy.
Odpovědět
My mame vinyl click Bukoma v obýváku a dlažbu v zádveří, wc, tm. V obýváku občas sedíme i na zemi, tam bych dlažbu nechtěla, je tvrdší a studenejsi. Žádné prohlubne ani skrabance u tohoto vinylu nepozoruji. Nechtěli jsme lepený vinyl, protože cenově to vyšlo úplně stejně a taky kvůli zmekcovadlum, která údajně v clicku nebývají, nestáčí se do rolí a tak je není třeba zmekcovat. Za mě s touto variantou velká spokojenost.
Odpovědět
@houzkova Lepeny vinyl je ve formatu stejnye velkych lamel, jako vas click.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?