Hranice pozemku se sousedem

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně hranice pozemku. V nedávné době jsem zakoupil pozemek se starým domem, který stojí po celé délce hranice pozemku se sousedem. Oba naše pozemky dle katastru mají 400m2, avšak po přeměření pozemku v katastrálních mapách jsem zjistil, že skutečný rozměr sousedova pozemku je 415m2 a můj pozemek má 385m2. Domnívám se, že zde byla v minulosti tzv. "okapová ulička'' podél domu, kterou si soused, nebo jeho předchůdci, zabrali pro sebe a protáhli si plot až ke zdi mého domu. Vznikla tedy situace, kdy katastr jednak uvádí plochu 400m2 obou našich pozemků a na druhou stranu uvádí rozměry jednotlivých stran pozemků, které celkově dávají cca 415m2 plochy pozemku souseda a 385m2 plochy mého pozemku. Nutno zmínit, že v katastru není tato domnělá ulička zakreslena a hranici pozemku dle mapy tvoří můj dům. Do budoucna plánuji dům zbourat postavit nový, ale již na jiném místě a rád bych získal ''svých'' 15m2 zpět, nebo se popřípadě aspoň domluvil se sousedem na odkupu. Jak tedy v tomto případě postupovat, když katastr uvádí 2 rozdílné údaje? Se sousedem jsem to ještě neřešil, ale zatím s ním nemám moc dobré zkušenosti ohledně jiných záležitostí, tak bych rád zjistil aspoň na čem jsem, než si s ním zkusím promluvit. Děkuji předem za odpovědi.
Odpovědět
@stavitelh Tak to Vám přeji pevné nervy. Jestliže již nyní nemáte dobré vztahy a on to užívá možná v tzv.dobré víře již několik let, tak to asi nebude jednoduché.
Odpovědět
Asi v první řadě bych osobně navštívil pracoviště Katastrálního úřadu a tam se snažil zjistit jak to s pozemkem ve Vašem vlastnictví ve skutečnosti je - tedy současně i s tím druhým pozemkem. Na KÚ mají uložené podklady z dřívější doby a Vy máte nárok jakožto majitel na podání informace, rovněž tak máte právní důvod žádat kopie písemností k tomuto ( samozřejmě za úplatu ). Katastrální úřad by měl být schopen dohledat potřebné a k tomuto se vyjádřit, případně by Vám měli poradit jak v té věci postupovat. Až potom, pokud budete vědět jak to s pozemky je po právní stránce, bych kontaktoval souseda. V současné době bych jej nekontaktoval - snažil se zjistit maximum co lze. Případně nechat i pozemek přeměřit. Jen k tomu co píšete ohledně Vašeho záměru starý dům zbourat a na pozemku o rozloze 400 m2 postavit jiný - ověřoval jste si že Vám to povolí ? Existují různé regulativy co se týče povolení staveb na pozemcích určitých rozměrů a rovněž tak jsou vyžadovány i zákonné odstupové vzdálenosti.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?