Můžeme postavit dům třeba metr, dva, od hranic pozemku?

Profilova fotka
Ahoj, prosím o radu ohledně rozestupu mezi domy.. Mame pozemek 16x32m, pricemz chceme, aby predni strana domu byla z te uzsi strany. Z jedne strany je v planu ulicka (ted je tam jeste pole) a z druhe stojí dum. Mají na hranicich pozemku plot, ale dum stoji asi az 5-6m od plotu smerem od naseho pozemku. Muzeme postavit dum treba metr dva od hranic pozemku? Podotykam, ze na te strane budou obyvetelne mistnosti. DIky za rady, odkazy atd..
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, podle vyhlášky o obecně-technických požadavcích na výstavbu musí být odstup stavby od hranice pozemku min. 2 metry, ale mezi dvěma domy na sousedních pozemcích musí být min. 7 metrů (ve stísněných poměrech - což není váš případ, min. 4 metry). Jestli to sousedi mají 5 metrů od plotu, tak dáte ty dva povinné metry a je to. Je to pohoda, žádný problém (pokud tedy obec nemá vlastní, tvrdší regulativy) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jeee, diky moc, to je dobra zprava... ;-) Kde presne to najdu? Hledala jsem ve stavebnim zakone a asi ne moc poctive..
Odpovědět
Profilova fotka
Tam to není :-) Řeší to vyhláška č. 137/1998 Sb. (§ 8 odst. 2) a její novela (ale to je jen pár řádek) č. 502/2006 Sb. :-) Snad už žádná jiná novela nebyla...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já bych si to raději zjistila z územka. Jak píše Hugo, jsou dány nějaké závazné zákonné pokyny. Nám přesně město v územním plánu nařizuje odestup od silnice v rozmezí 3 až 8 metrů a od plotu 3,5 metru. Určitě, co město, obec, to jiné podmínky. Stavět dům ale metr od plotu? To mi přijde minimálně nepraktické. Už jen kvůli manipulaci s čímkoli mezi domem a plotem, případným opravám atd. Taky musíte brát v úvahu přesah střechy (u nás je to 0,9 metru). Je pravda, že platí podmínka 7 metrů mezi domy, ale myslím (nejsem si jistá), zda zároveň neplatí také podmínka minimálně 3 metry od plotu. Znamenalo by to, že když soused postaví 4 metry od plotu, vy můžete jít na ty 3 metry (rozestup 7 m). Nevím ale, jestli když bude soused 5 metrů od plotu, můžete vy jít na 2 m. Podle mě asi ne (už jen např. kvůli obavám požárníků, že se tam v případě požáru budou těžko dostávat. Nejjednodušší je zajít (zavolat) na stavební úřad a zjistit místní požadavky.
Odpovědět
Profilova fotka
Aha, tak jsem nepozorně četla Huga. Píše, že minimálně je to 2 metry! od plotu (nikoli 3, jak jsem psala já), míň to asi nepůjde. Hugo má pravdu.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme se taky radši ptali na SÚ. Paní nám ale jen potvrdila, co je ve vyhlášce (jak píšu výše) a zdůraznila, ať případně nepočítáme s žádnou výjimkou. Naštěstí na sousedním pozemku žádný dům není, tak jdeme na severní straně přesně na ty dva metry (což už nám schválili i v ÚPI) - sice to není úplně fér vůči nějakým budoucím sousedům (současný vlastník ovšem stavět nechce), ale kdo dřív přijde... :-D Navíc nepředpokládám, že kdokoli by to jednou koupil, by chtěl tlačit dům na jižní hranici. Stavíme v léta zastavěném území, takže žádné územko (jako jsou třeba na developerské projekty) nemáme a místní regulativy to neřeší. Zbývá "jen" ta vyhláška... :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?