Průměrná výška spodní (podzemní) vody v ČR...? Mapy...?

Jaká je zhruba průměrná výška spodní (použivá se i termín "podzemní" (?)) vody v ČR...? Řekněmě že chci stavět sklep 3m hluboký třeba a nemám zájem tedy narazit na spodní (podzemní) vodu... Existují online nějaké informace a ideálně mapy hladiny/výšky spodní (podzemní) vody...? Nebo alespoň nějaký "průměr" pro celou ČR jak hloboko je běžně spodní voda v ČR ...? Ano vím, pokud budu sklep fakt stavět (3m hluboký) můžu (nebo i musím) si zaplatit hydrologa a hydrologický průzkum... To ale stojí čas a peníze atd., zatím si s tou myšlenkou opravdu jen hraji a prostě potřebuju rychle, snadno, dostupně, online a ideálně zdarma zjistit přibližnou výšku hladiny spodní vody...? Kde to najít? Prosím přesný odkaz případně... Děkuji
Odpovědět
Pokud nemáte souseda s kopanou studnou, tak si myslím, že takovou informaci nikde nezjistíte. Můžete se zkusit obrátit na český hydrometeorologický ústav. Ale vzhledem k tomu, že je záležitost spojena s politikou (viz tzv. sucho), tak si myslím, že se na žádné informace nedá moc spoléhat.
Odpovědět
Profilova fotka
Úplně neporadím, i když by mě to také zajímalo, já jsem nenašla. Pokud jde o obydlenou oblast, studny v okolí, sousedé, kteří mají sami sklep, kteří zde bydlí dlouho nebo naopak stavěli v poslední dekádě. Pokud znáte nějakého studnaře v okolí, také by mohl mít přehled. Něco málo lze možná odhadnout s charakteru místa (podmáčené oblasti zahrady nebo naopak problémy se suchem), příp. určit podle druhů ovocných stromů, které na pozemku nebo v nejbližším okolí už jsou a prosperují. U podezření na vysokou spodní vodu lze také udělat experimentálně výkop.
Odpovědět
@friss Potřebujete znát místní podmínky a informace, ale nejlépe hned a zadarmo 😬 1) hydrologický a hydrogeologický průzkum je sakra rozdíl. 2)Na ČHMÚ zjistíte informace o množství srážkových vod, ale ne podzemních vod. I kdyby jsi někde našel průměrnou úroveň spodní vody, tak ti to bude platný asi jako průměrný plat v ČR a stejně musíš zjistit podmínky až na místě po výkopu jámy. Na sklep potřebuješ projekt a povolení a projektant musí navrhnout hydroizolaci a to se bez průzkumu nebo místního šetření neobejde. Ale jestli máš tento přístup, tak tě asi nepotěším, protože to nebude hned a už vůbec ne zadarmo
Odpovědět
@friss Opravdu naprosto nesmyslná otázka. Záleží na konkrétní lokalitě, konkrétních specifických podmínkách, kde navíc může být každých 20 m úplně jiný stav podzemní vody. Záleží na mnoha věcech, např. na druhu, výši a sklonu podzemních vrstev, na vzdálenosti od vodního toku, na vzdálenosti od odběrných míst, na tlakových poměrech, vůbec na druhu vody (ze srážek nebo ze zemské kůry) a tím definovanému chování vody, atd. atd. atd. Prostě bez řádného průzkumu se nic relevantního nedozvíte.
Odpovědět
http://www.geology.cz/extranet/mapy/m... https://www.intersucho.cz/cz/?from=20... tady nějaké mapy jsou, ale stejně je to o náhodě, můžete ale taky nemusíte na vodu narazit. Pro zajímavost - my na vodu narazili, při výkopu sklepu (pod dílnou) jsme nakopli sousedovi vodovodní přípojku, která nebyla zaznačená (původně to byl jeho pozemek), takže vody bylo dočasně dost 😛 Jinak bylo celkem sucho, jeden roh byl lehce mokřejší
Odpovědět
@panlorenc pardon ale příspěvek úplně na nic, kdybyste nenapsal nic, udělal byste lépe 🙂.
Odpovědět
Někde jinde, někým jiným mi bylo doporučeno toto (kdyby to někoho zajímalo/měl pro to využití): https://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_pzv.php Napsal jsem mu: díky to se zdá přímo to co hledám... udává to teda "jen" výšku spodní vody NAD hladinou moře (a na přímo nad určitým povrchem), ale když použiju mapy.cz , turistické mapy a dám změřit vzdálenost, tak tam je i údaj o nadmořské výšce přímo toho kterého místa které chci měřit... Když si obě hodnoty odečtu, tak bych měl zjistit přímo (asi cca) hloubku podzemní vody přímo nad konkrétném místem (tedy jak hluboko je přímo pod konkrétním povrchem) (namísto její nadmořské vzdálenosti). Díky.
Odpovědět
JEště se zeptám: Na kopcích obecně bývá/lze čekat nižší hladinu spodní vody (je hlouběji), ano...?
Odpovědět
@friss aha, tohle jsem také nedávno hledal (k jinému účelu) a nemohl najít - díky. Ale myslím si, že to k vašemu účelu nebude použitelné, ledaže byste měl ten měřící bod pár metrů od pozemku. Z mojí zkušenosti, co mám vypozorováno na více různých nemovitostech s kopanou studnou, tak hladina vody bývá pár metrů pod povrchem a osciluje třeba plus mínus 3-4 metry. Záleží i jak moc se to čerpá. Když se nečerpá, tak se studně kolikrát naplní až pár centimetrů pod povrch. A ten vliv je dost lokální, čili pokud třeba soused čerpá studni, tak mě také poklesne. Ale pokud třeba o dvě ulice vycucnou studnu až na dno, tak já to na své studně nepoznám. Tohle všechno ale strašně záleží i na typu podloží a dalších okolnostech. Myslím si, že to kolikrát ani není pořádně zmapované a dokud se tam neudělá nějaká díra (minimálně vrt), tak stejně nic nezjistíte. Odečítat něajaký údaj z vrtu vzdáleného X kilometrů od nadmořské výšky, to vám asi stejně nic moc neřekne.
Odpovědět
@friss Svádí to k tomu, ale prakticky to nelze opět předvídat. Když ti radim, ze realita bude proste jiná než z nějakých map, tak se ještě urazite 😬 Takže neni zač a poraďte si jak chcete, třeba si zajděte ke kartarce....ovšem ta taky není zadarmo.
Odpovědět
@friss V žádné mapě hladinu podzemní vody nenajdeš, dokonce ani nejde vycházet z toho zda jsi na kopci či v údolí a dokonce často nejde ani vycházet z toho, co má soused vedle. Zkrátka HPV kolísá i jednotky metrů během ročního období či hydrologického roku. Aktuální hladinu zjistíte tedy průzkumným HG vrtem.
Odpovědět
@friss tato mapa je naprosto k ničemu pokud ten vrt nemáte na pozemku. Mapa co vy hledáte neexistuje a asi nikdy existovat nebude toto je velmi individuální. Ani neplatí Čím výš tím je hladinu níž u nás to je opačně třeba u nás je hladina na 2metrech soused níž má v 8 metrech. Pokud chcete přibližně objedete sousedy jestli mají studny nebo vrty ať vám řeknou. Ale tohle má smysl jen nejbližší okolí do max 30-40 metrů dál vůbec nechoďte to už nemá vůbec smysl.
Odpovědět
Článek se načítá
Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Bagr a rovnou vykopat sondu max hodina práce a nájezd...na současné stavbě jsem měl hydrogeologii, hladina spodní vody dle posudku byla ve 4,5 metrech a když jsme začali kopat jímky, tak byla ve 2 metrech...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Tak pokud budete stavět, HG posudek se určitě neztratí a můžete s tím sfouknout vše: pro statiku, pro studnu, pro zasakování, pro vrt, kdybyste zvažoval. Cenově to není nijak rujnující. Časově to nějaký den zabere. My čekali na vrtací soupravu měsíc, posudek jsme měli do týdne napsaný.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?