Stavba RD na pozemku rodiny kde již jeden RD stojí

Zdravím, Rodina má pozemek na kterém mají RD, dále jsou na pozemku další stavby protože se drive jednalo o hospodářství- tzn. Stodoly a další hospodářské stavení které sloužilo jako chlévy. Chtěli bychom stavět na jejich pozemku(původně jsme chtěli na přilehlé zahradě, ale ta není v územním plánování) a zařizování je na dlouho jak víme. Napadla nás tedy možnost zbourat to hospodářské stavení a postavit RD místo toho. Vstup by byl vlastní, ne před dvůr rodiny. Obec neudává v územním plánování % zastavenost pozemku. Jde mi o to, ze jsme v jiných diskuzi vycetli, ze byl problém aby staly dva RD na jednom pozemku. Byl by i tohle problém ? Když by to bylo na místo budovy která tam reálné stojí ale postaví se místo ni něco jiného ? Mate někdo zkušenost ? Kolem jiné domy už nestojí takže vzdálenost od dalšího domu řešit nemusíme. Díky
Odpovědět
Máte situační výkres? Můžete to zakreslit třeba do katastrální mapy.
Odpovědět
@motivi obce neudávají zastavěnost to se dozvíte na stavebním úřadě. Tady vám nikdo pořádně neporadí protože to každý úřad řeší jinak. Čili nejlepší zajít na stavební úřad tam váš úředník vytáhne mapu a řeknete svůj navrch a ten vám řekne zda to půjde. Tady je to zbytečný vůbec řešit.
Odpovědět
@edison101 díky, dotaz byl jestli má někdo zkušenost se stavbou dalšího RD na pozemku kde již jeden stojí 🙂 Na stavební úřad půjdeme, ale žijeme v zahraničí ,a tak jsme si chtěli udělat nějaký obrázek .
Odpovědět
@edison101 Stavebního úřadu se zastavěnost netýká. Týká se úřadů územního planování a obecních úřadů. Tam územní plán najdou. Na stavebním úřadě nejsou.
Odpovědět
@puhelin takže na stavebním úřadě vědět nebudou? Územní plánování obce máme ale o koeficientu zastavenosti ani zmínka
Odpovědět
@motivi Ani na začátku té textové části, ve vysvětlení pojmů?
Odpovědět
@motivi Jestli jsem dobře pochopil jak byl dotaz myšlen, tak toto neni o územním plánu. Postavit klasický oficiální druhý rodinný dům na jednom pozemku nelze. Technicky samozřejmě ano, ale bude to například dům pro hosty apod., ale ne RD s č.p. a vlastníma přípojkama. To by se musel pozemek rozdělit. Ale pak už tedy přichází na řadu územní plán jestli tam neni minimální velikost pozemku (to nemusí mít nic společného se zastavěností). + dále nad rámec územního plánu (to platí všeobecně) může být celková zastavěnost pozemku (myslím tedy v tomto potenciálním případě toho odděleného) max 50%.
Odpovědět
@motivi Na pozemku RD nelze postavit další RD, bylo by to v přímém rozporu s vyhláškou 501/2006 Sb. o obecných požadavcích na využívání území.
Odpovědět
@beznystavar moc díky!
Odpovědět
@motivi Proto jsem se ptala, jestli máte situační výkres. Mohlo by se to rozdělit na 2 pozemky. Pochopila jsem, že víte o tom pravidle - jeden pozemek, jeden rodinný dům.
Odpovědět
O tomhle pravidle ze nelze mít dva RD na jednom pozemku sme nevěděli. Koeficient zastavenosti územní plán neudává, pouze maximální velikost pozemku na kterém muže nová zástavba vzniknout. Řešením by tedy asi bylo rozdělení pozemku. Uvidíme co řeknou na SU. Díky všem za vaše poznatky
Odpovědět
@motivi Důležité je ještě vědět, že každý z nově vznikajících pozemků musí mít přímý přístup na veřejnou komunikaci. Bez toho Vám stavební úřad rozdělení pozemku nepovolí.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@motivi Maximální velikost pozemku? Není to spíš minimální?
Odpovědět
@puhelin no ale když my jsme chtěli stavět RD tak jsem šel na SU tam vytáhla mapu já jsem jí řekl můj záměr na kterém pozemku co chci a ona řešila příjezdovku atd a i říkala počítejte za zastavěnost u vás je 30% tak podle toho plánujete velikost domu.
Odpovědět
@petr86
Odpovědět
@jozkakomosny ano díky
Odpovědět
@edison101 Tady v okrese jsou všechny úřady územního plánování na stejné budově jak stavební úřad, tak posílají k nim. Bez závazného stanoviska od územního plánování stavbu stavební úřad stejně nepovolí.
Odpovědět
Profilova fotka
Zavolejte na stavební úřad, poradí. Také jsem s nima řešila, zda vůbec můžeme stavět u tchýně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?