Základové pasy

Dobrý den, řeším dilema, firma mi vykopala základové pasy do hloubky 58 cm, s tím, že se nezámrzná hloubky dosype. Jde o to, že jsme si přenesli výšku desky od sousedních domů a od této nuly odvodili desku 15 cm, zracené bednění 50 cm a betonový základ o výšce 50 cm. Takto ale vyšlel samotný pas do hloubky jen 58 cm. Co s tím? Varianta jedna, nezámrz se stejně bude muset v okolí domu dosypávat. Druhý varianta, pasy prohloubit a přidat šár ztraceného bednění.. Díky za info.
Odpovědět
Jestli je jílovité podloží tak radši do hloubky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od wacko:

Jestli je jílovité podloží tak radši do hloubky.
@wacko Je tu čistá hlína.. Nejnižší hloubka oproti terénu nakonec 70 cm. Na výšku to vystavíme 115 cm kdy je 0 desky. O dalších 20 cm je nula čisté podlahy. Tudíž zahrnovat se po obvodě domu více než dost a pasy budou v nezámrzu. Ale nevím, zda je to tak správně...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak snad máš v projektu uvedenou výšku nuly, ne? Tu máš vytyčenou a podle toho kopeš. Nebo tam je napsáno, nula dle souseda? :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Tak snad máš v projektu uvedenou výšku nuly, ne? …
@pyramis mám projekt pro stavební povolení... Sám projektant řekl, že nulu si určíme dle okolních domů a přilehlé komunikace.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak samozřejmě, že projekt pro stavebko. Na normální baráky se PDPS nedělá. Ale i tak jsem měl v projektu pro stavební povolení kóty "nuly" pro garáž i barák. Nicméně, pokud je to uvedeno touto, řekl bych, nestandardní formulí, a projektand si je vědom výšky terénu, výšky odkazované silnice/sousedního RD, únosností spáry ve vyplývájící hloubce, tak v tom nevidím žádný problém. A i těch 70 cm bude po dobu stavby dostačujících.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Tak samozřejmě, že projekt pro stavebko. Na normá…
@pyramis no a ta únosnost spáry mi dělá trochu starosti. Protože když spára je tvořena hlínou, řekl bych vlhkou, je tu voda ve dvou metrech. Tudíž když zaryju ve spáře rýč tak tam jde relativně dobre, ne celý ale prvních 5 cm v některých místech zajede. Když na něj stoupne 90 kg chlap. Otázkou je, když to prohloubime o 10 cm na konečných -80 , zda to nebude pořád stejné.
Odpovědět
Profilova fotka
To Ti tady samozřejmě ale nikdo neřekne. Projektant s tímto musí počítat ve statice projektu a podle toho projektovat.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@pyramis no a ta únosnost spáry mi dělá trochu st…
@rumcajk tohle jsem měl jako podmínku k založení základových pasů - kontrola základové spáry. Takže se vyhloubilo, musel přijet geodet, projektant, stavební dozor. A až po schválení elektrikáři natahovali zemnící pásek a lil se beton. Vše v jeden den, docela nářez.....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?