Elektřina pro stavbu od souseda

Profilova fotka
Zdravím, čekáme na trvalou přípojku elektřiny a budem začínat stavět. Elektrikář řekl, že prozatím bude stačit prodlužka od souseda. Soused se bojí, že nebude vědět, kolik nám má účtovat. Jaké jsou možnosti, jak se na něho napojit abychom věděli, kolik elektriky odebíráme nebo radši požádat o dočasnou přípojku elektřiny? Děkuji za rady.
Odpovědět
@fcelkam měli jsme měřák
Odpovědět
Napiste do googlu meric spotreby, zasuvkovy maji za 220kc v okay, nedavno meli ten meric v akci za 99kc tusim v kauflandu.
Odpovědět
@fcelkam Koupit měřák spotřeby buď na 230v nebo 400v záleží kolik fázi budete brát a domluvit na na sazbě na kW teď se pohybuje cena za kW v sazbě d02 kolem 6-7kc.
Odpovědět
Pro stavbu budete potřebovat zřejmě přípojku 400V - záleží tedy jestli si budete míchat na stavbě něco sami, nebo budete vše dovážet, dneska jsou i míchačky na 230V. Prostě by jste si měli sehnat nějaký stavební rozvaděč s poměrovým elektroměrem, se zásuvkou 400V a 230V, no a pak zapisovat spotřebu a třeba čtvrtletně - měsíčně sousedovi hradit. Když jsme stavěli kdysi chatu, taky jsme to měli tak, no a pak jsem vždy dal něco sousedovi navíc za ochotu. Ten stavební rozvaděč by se dal pořídit i nějaký starší, možná na sbazaru, nebo bazoši a pod..
Odpovědět
Jsme na tom úplně stejně. Také čekáme na připojení od ČEZu (do srpna 2022), ale už potřebujeme na pozemku elektriku, protože už tam něco budujeme. A domluvili jsme se se sousedem, který také staví a už je od ČEZu připojen. Máme vlastní hodiny. Ale nevím jak to funguje, zařizoval chlap. Každopádně bude jasné kolik spotřebujeme. Je to podle mě lepší varianta než řešit dočasnou přípojku.
Odpovědět
My jsme dali elektřinu na stavbu oběma sousedům zdarma a důležita byla pro nas jenom samotná snaha sousedů zaplatit. A ikdyz nám potom čez zvedl zálohy, tak pro nás jsou dobré sousední vztahy cennější než nějakou tu tisícovku navíc.
Odpovědět
Opište si elektroměr a za tu dočasnou přípojku mu zaplaťte všechno včetně jeho spotřeby. Vás to nijak extra nezatíží, a z hlediska vztahů si jen pomůžete 😉
Odpovědět
Dejte mu aspoň 500 - 700 na měsíc, to pokryje cca 100kWh což myslím na stavbě si vystačí
Odpovědět
@vladimir_sacha Dobrý den, to rozhodně nesouhlasím. Nám přišla fa od ČEZ před 2 lety 45000,- za 9 měsíců stavby. A rozhodně nejsme sami.
Odpovědět
@norikakaa Já nesouhlasím zase s váma u nás byla spotřeba na stavbě loni cca 700kw. A to jelo míchadlo pořád míchačka na 400v atd. a na podzim i přímotop aby to rychleji schlo. takže těch 700 na měsíc stačí. nevím jaké jsou ceny u stavebních tarifu ale kdyby jste měli spotřebu 1000kw tak jste museli mít 45kč/kw místo klasických 5kč/kw.
Odpovědět
@norikakaa to jste tam asi topili nebo vysoušeli na stavební tarif, ne? Já měla na stavební tarif zálohy150 Kč měsíčně u čezu a vyšlo to akorát. Než jsme začali topit, přešla jsem na klasický tarif.
Odpovědět
Profilova fotka
@tinabla @kopca89 @edison101 @franti_p @calumka @panlorenc @atilius @vladimir_sacha @norikakaa @jajinka121 díky všem za odpovědi.
Odpovědět
Článek se načítá
150 Kč / 700 Kč měsíčně za elektro na stavbě? Máte podlahové topení? Jak jste prováděli vysoušení a topnou zkoušku? U nás bohužel provedeno 12kw elektrokotlem, který jel X týdnů (rozmezí teplot 20-50 °C), rozhodně ne v nějakém optimalizovaném režimu právě kvůli topné zkoušce. Za rok stavby zaplaceno 43k na elektřině. Míchadlo, vrtačka, kdo ví co, to je v klidu, ale u tohohle kroku stačilo koukat na elektroměr a rostlo to před očima 🙂
Odpovědět
@peju topná zkouška asi nepojede na prodlužuku od sousedů. Na začátek stavby prodlužka stačí, jakmile bude v domě elektroinstalace, tak bude potřeba vlastní přípojku. @fcelkam Dala bych si pozor na to, aby bylo možné dostat se k jističi u sousedů. Pokud shodíte jistič, aby vám stavba nestála dokud se soused nevrátí domů z nákupu/výletu/dovolené.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Ahoj všichni, jsme ve stejné situaci, přípojka požádana už více jak rok a půl a 2 krát prodlouženo. Požádali jsme o dočasnou přípojku a při řešení nám poradil elektrikář, že se máme domluvit se sousedkou. Ta u toho byla. Šlo o to, že dočasná přípojka by znamenalo postavit sloup. No a protože se to řešilo, doufali jsme jsme všichni, že je to dočasné. Jenže stavba začala a pokračovala. Nebyla předána včas a ani distrubutor zatím nevyřiřešil projekt na přípojku, i když ho stále urguji. Takže se automaticky protáhla doba dočasné přípojky u sousedky a najednou se zvýšil odběr, protože se muselo temperovat .... a to se sousedce nelíbí, i kdyz jí vše platíme. A teď se ptám - jde tohle legálně ošetřit? My jsme to dělali v dobré víře i ona že je to dočasně a teď prostě se obě věci prodlužují stavba i distributor, a distrubutor stále prodlužuje ... Jak se to dá řešit legálně? Vím, že na stavební přípojku se dá i dočasně bydlet - je to tak? Ale Co teď? Jak to vyřešit? Víte někdo prosím?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od fcelkam:

Zdravím, čekáme na trvalou přípojku elektřiny a b…
@fcelkam Kolega v práci postavil celý barák až do fáze vyliateho anhydritu úplne bez prípojky. Všetky stroje na AKU a na väčši veci (omietky) centrála. Je to oser ale dá sa to.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?