Má tady někdo fotovoltaiky? Jak jste spokojení?

Profilova fotka
Prosím má tady někdo fotovoltaiky? Jak jste spokojení a opravdu vám to ušetří el.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ano já mám zde http://forum.mypower.cz/viewtopic.php... Určitě to neušetří.Já mám návratnost kolem 50 let.Nejvíce drahé jsou baterie.U mě kolem 700 tis Kč.Já to ale dělal ohledně častých výpadků elektřiny.Od té doby jsem neměl ani na vteřinu výpadek.Soběstačný jsem z 80 %.
Odpovědět
Profilova fotka
aha tak my máme kalkulaci na cca 300000 a to bez dotace, takže nám by se to mělo vrátit,
Odpovědět
@mojebydleni Pokud to nemáte jako hračku pro hlavu rodiny, tak je to při současných cenách jen vyhazování peněz. Takže pokud máte zbytečné finance a chcete obdarovat značným obnosem firmy, co Vám to postaví a distributora elektřiny, jděte do toho. Klidně se Vám může stát, že se Vám nebude vracet nic, protože budete mít vyšší náklady.
Odpovědět
@mojebydleni Podle čeho usuzujete že by se to mělo vrátit? A za jak dlouho? Zatím jsem neslyšel že by někdo na tom vydělal nebo byl v +. Je to opravdu jen drahé hobby. Je už docela dost instalací a většinou nářek. Koukněte zde http://forum.mypower.cz/index.php tam jsou lidi co tomu rozumí a stavějí si FV na míru. V této době a v tomto státě se to zatím nevyplatí. Nebo si myslíte že budete el. prodávat nikdo ji za normální peníze nevykoupí. Jo a v zimě je to takřka nefunkční. Neberte to jako strašení, jen lituji těch vašich vyhozených 300t.
Odpovědět
@wpavel A přesto lidi přesvědčujou jak to to super nejlíp s tepelným čerpadlem, které to bude pohánět, aby to bylo co nejdražší. 😄
Odpovědět
Ja mam v planu mit fve na obrev tuv a nejake mensi spotrebice pres den) a cena cca 70 000 i s montazi po odecteni dotace.
Odpovědět
@vetor3x tak hlavně, jestli seženete panely ..... Díky COVIDu už skoro nejsou a nejspíš hned tak nebudou.
Odpovědět
@petros4 bude to aktualni az za rok takze si myslim, ze budou.
Odpovědět
@vetor3x bože to snad nemyslíte vážně. FV s minimální účinností a šílenými pořizovacími náklady použijete na ohřev vody, kterou budete ukládat v izolované nádrži? Bojler Vás stojí 4 tisíce, dostanete 6 hodin levné EE denně a nemáte harapák na střeše. Pokud už chcete něco na střechu a chcete za to vyhodit statisíce, pořiďte si solární ohřev pomocí vakuových trubic, ty alespoň fungují na rozptýlené světlo a dá se tím krmit podlahovka i v zimě. FVE je snad nejméně efektivní výroba energie na planetě, vznikla kvůli vesmírným projektům kde nic jiného prostě není. S ekologií to nemá absolutně nic společného, výroba fotočlánku je energeticky náročnější než kolik energie fotočlánek za svoji životnost vyrobí. Nebýt dotací, tak by po FVE neštěkl pes. Praktické použití FVE v domácnosti: FVE vám vyrobí stejnosměrnou elektřinu, kterou (kromě ohřevu vody v bojleru) na nic nemáte a musíte ji uložit do baterií s účinností od 50-80%. Odtud ji vezme invertor a s účinností 40-85% z ní vyrobí střídavý proud, protože 99.5% spotřebičů v domácnosti je na ~230V. Všechny klíčové komponenty, panely, baterie i střídače, mají velmi omezenou životnost v řádu let. Není rozumně možné dopředu spočítat kapacitu baterií a střídačů, aby fungovaly při horní hranici účinnosti, takže počítejte spíše s účinností okolo 45% z toho co vyrobí FVE.
Odpovědět
@obludak krb budu mit taky a investice se nevrati ani kdybych zil dva zivoty. 🙂
Odpovědět
@vetor3x nějak jsem nepochopil, proč srovnáváte krb s FVE. Krb je jednou z možností, jak zajistit levné topení a ohřev TUV. Na rozdíl od FVE funguje kdykoli ho potřebujete a to i v zimě. Pokud se investice nevrátí ani s použitím dotace, tak proč si to pořizujete ? Hobby? Ekologické blbnutí ? Jen tak mimochodem, ten krb je podstatně ekologičtější než FVE. Investice do solárů je trochu návratná jedině pokud tomu rozumíte a dokážete si to celé udělat sám. Navíc pod podmínkou, že dokážete většinu energie spotřebovat sám.
Odpovědět
@zubr487 fve si porizuji kvuli nasim dobre placenym poslancum a EU. Protoze PENB.
Odpovědět
Článek se načítá
@vetor3x Pro splnění podmínek PENB je více možností. Pokud Vás chápu, tak jste k elektrickému topení přidal krb a FVE. To je jedna z nejdražších variant a pokud neplánujte krb skutečně používat tak i provozní náklady nebudou moc výhodné.
Odpovědět
@obludak Ne, vakuové trubice opravdu neumějí fungovat tak, jak popisujete. S difuzním (jak píšete rozptýleným) světlem umějí lépe pracovat ploché panely. Prokázáno několika nezávislými měřeními.
Odpovědět
@petros4 Mám jich 30 na střeše už 3 měsíc dá se říci spí. Max. teplota v bojleru 250 L asi 30 st.
Odpovědět
@zubr487 teplovodni, krb a fve. TC, rekuperaci ani plyn nechci, jiny zpusob jak splnit neni?
Odpovědět
@vetor3x Teplovodní krb napojený na ohřev TUV i topení vyhoví PENB. Zřejmě Vám krb pokrývá jen malá procenta spotřeby a proto Vám projektant přidává FVE. Pokud vyloučíte všechny typy TČ (včetně klimatizace a luftbojleru), tak Vám nic jiného nezbývá. Jedině to risknout a udělat jen přípravu. Holt kdo chce kam, pomozme mu tam.
Odpovědět
@zubr487 Tak lednici si snad nechá, až takový odpůrce snad nebude.
Odpovědět
@zubr487 premyslim nad tim ze risknu jen tu pripravu a kdyby neco tak to dodelam. Nedelam si iluze ze by se to vyplatilo. Krb budu pouzivat vazne jen obcas. Chci ho na estetiku. Fve mi nic moc neusetri ale kdyz tam byt bude muset...
Odpovědět
@vetor3x V případě dotace to není dobrý nápad. Nechápu, proč jste proti TČ. Zatím je to tak, že si pořizujete teplovodní krb. Ten, pokud má být funkční bude stát min 150tKč. K tomu přidáváte FVE za dalších 75tKč a zřejmě ještě budete přidávat nějakou klimu. Celkem jste na daleko vyšší ceně než TČ, ale provozní náklady s TČ budou nižší a nemusíte blbnou s uklízením panelů
Odpovědět
@zubr487 pouze teplovzdusna krbova vlozka bef passive
Odpovědět
@petros4 to je pravda, ploché panely mají lepší účinnost při osvitu, ovšem při poruše, a poruchy určitě přijdou, vyhodíte celý panel, kdežto u trubicového jen jednu trubici. Dále mají trubice daleko menší sklon k přehřívání za slunných dnů, desky mají takový výkon, že to velmi rychle padá do stagnace a musí se řešit zakrývání a/nebo chlazení. Viděl jsem obě řešení v praxi, poblíž mého bydliště je projekt bydlení v zeleném a musím konstatovat že trubicovka je prostě trotlfest. Bohužel má nejvyšší pořizovací cenu.
Odpovědět
@obludak jen podotknu, že vakuové jsou jednak dražší, ale velice často se vyskytují nefunkční padělky.
Odpovědět
@zubr487 o padělcích nevím nic, asi by mne nenapadlo to montovat samostatně, bez odborné firmy která mi dá projekt a záruku, investice v řádu statisíců, na takovou loterii asi nervy nemám. 🙂 Vím že se vyskytují vadné trubice z výroby a zpravidla se dají v chladnějším počasí poznat podle kondenzátu uvnitř. Závada se projeví zpravidla po nějaké době provozu, musí se kontrolovat. Bez vakua je to samozřejmě jen drahý designový doplněk na střechu. Ne-vakuové soláry mají tak nevyrovnaný výkon, že si je neumím představit na nic jiného než na ohřev TUV na chatě, s tím, že když odjíždím , tak je zakrývám.
Odpovědět
@wpavel no tak asi se nedá od solárního ohřevu v zimě očekávat 60°C. Nicméně, pro krmení podlahového topení mi to přijde docela dostatečné.
Odpovědět
@obludak V principu souhlas, FVE na dům se nevyplatí, ale věta "výroba fotočlánku je energeticky náročnější než kolik energie fotočlánek za svoji životnost vyrobí" je blbost.
Odpovědět
@obludak Když 250 l vody 30 st teplou zchladíte PT na 25 st tak dostanete tak 1,5 kW myslíte že bude z toho teplo?
Odpovědět
@wpavel to je celkem správná připomínka, za jak dlouho se to nahřeje z těch 25 na 30? O kolika kWh denně se bavíme?
Odpovědět
@obludak Já vám to řeknu na rovinu, o problematice nevíte téměř nic a šíříte tu nesmysly. Které jste možná někde slyšel.....
Odpovědět
@petros4 Jaké, konkrétně.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?