TČ vzduch-voda - uvedení do provozu

Profilova fotka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti se zprovozněním teplovodního podlahového vytápění se zdrojem TČ vzduch-voda. Máme měsíc po vylití betonů a nyní bychom chtěli již začít topit. Je prosinec, venku okolo nuly, sychravo, v domě velká vlhkost. Po 10 dnech jsme se dostali na úroveň vstupní vody 20°C, v domě je 10 °C. Nemáme na stavbě wifi, tudíž pokud se na TČ objeví chybové hlášení, čerpadlo stojí (někdy prostě i celý den), dokud chybu fyzicky "neodklikneme". Na celém výparníku je snad 1cm tlustá krusta ledu. I při pohledu dovnitř přes vrtuli to vypadá, jak kdyby na výparníku z vnitřní strany byly sněhové závěje. Čerpadlo samo nedokáže odmrazit výparník, ten vypadá pořád stejně. Dle montážní firmy i techniků vše ok. Už jsme začali provádět i odečty na elektroměru - za 1 den 130 KWh! Máte někdo s něčím podobným zkušenost? Děkuji.
Odpovědět
Spotřeba zajímavá.... Buďto něco blbě odečítáte nebo taky záleží na výkonu TČ, možná na tom elektroměru už něco bylo natočeno. Jinak vám ale můžu říct, že 130kW za den spálených nám dělá elektrokotel při venkovní 0 na 350m2 obytné plochy... Takže pokud je to pravda u vás, je tam něco špatně
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha odečítali jsme elektroměr po 24 hodinách, máme ještě "stavební proud", tak jen jeden elektroměr - hodnoty 3248 kWh a 3377 kWh, odběr ostatních zařízení nebyl. My máme obytnou jen 150m2.
Odpovědět
Ja to vidim na brutalne prochladly a vlhky dum, ze si stim ted TČ nemuze poradit, z duvodu nizke topne vody a venkovnich teplot kolem 0 a urcite jede na plne kule, tak vyparnik okamzite namrza a stava se z nej snehova koule, ucinnost je uplne v haji, proto ta spotreba, zkuste mu vypomoci nejakym primotopem, topnym delem, ventilatorem, nez se dum jaks taks nabije, nebo pockejte na teploty okolo 5 stupnu, to uz by nemel vyparnik namrzat.
Odpovědět
@veronika_svobodova_skodova čerstvě postavená novostavba je plná vody, kterou musíte odpařit. To spotřebuje velké množství energie. Čerpadlo pak musí běžet na plný výkon a tím se často odmražuje. Protože k odmražení používá ohřátoru vodu z topení, která je ve Vašem případě studená, tak to moc nefunguje. Tady je vhodnější buď přitápět krbem (pokud ho máte) nebo použijte výkonnější odvlhčovače.
Odpovědět
Profilova fotka
To je takový stavební standard... Tohle je potřeba "vysušit" jiným zdrojem. TČ tohle nemá šanci při těhle teplotách samo o sobě udělat.
Odpovědět
Profilova fotka
TČ jste "jen zapli" a nebo použili program na vysoušení podlahy, pokud tam něco takového máte? Tam se pak postupně (sama) zvedá teplota vody dle profilu... Doplňkový bivalentní zdroj (elektrokotel), co by TČ vypomohl, nemáte?
Odpovědět
Souhlas s předřečníkem ... začněte tím, že se podívejte zda máte u TČ aktivovanou (resp. nemáte deaktivovanou) bilvalenci - což je v podstě elektricý dotop, kdy to jede pomáhá tím, že to jede jako klasický elektrokotel. Pokud je to OK (bivalance je zapnutá, běží) a přesto to nestíhá, půjčte si aspoň na týden či dva týdny (dle venkovních teplot) někde vysoušeče, které pomůžou s tím začátkem, který je nejhorší (a větrejte!) ..
Odpovědět
Pozor na dotápění bivalencí nebo elektrickými přímotopy. Při ceně elektřiny ve stavební sazbě to může být velice nepříjemná darda.
Odpovědět
@zubr487 tak tak, kolega z prace se prestehoval, rikam mu co nejdriv si zarid normalni tarif misto stavebnilo, to pocka, to pocka, v lete po zimni sezone fakturka krasnych 85 tisic, ted pri tom zdrazeni by to bylo tak 120...
Odpovědět
Zdravim minulý rok jsme byli přesně ve vasi situaci. Dum mesic po anhydridu, zacalo se temperovat z duvodu pokračování vnitrnich izolaci a sádrokartonu... Cerpadlo stale namrzalo (TZ nasobne vetsi) , vyresilo se to az zapnuti druhe patrony na bivalenci 9kw. Spotreba tomu odpovidala 80000vyuctovani. Doporucuji pockat na jaro, pokud to jde, vse ostatni je pomerne nakladne. Kompresorove odvlhcovace jsou ucinne ale chce to necim pritopit aby to slo rychleji napr naftove zářiče...
Odpovědět
Profilova fotka
Dávám info, že se nám konečně správně rozběhlo TČ! Jupííí 🙂 23.12. jsme zapojili na stavbě internet, technik se na čerpadlo dálkově připojil, trochu poupravil něco v nastavení a od té doby to funguje jedna báseň. Uvnitř máme vytopeno na 19 °C, čerpadlo samo odmrazí výparník, už nespadává do chyby a nevypíná se. Spotřeba 30-50 KWh/den, v závislosti na počasí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?