Vedení přípojky přes cizí pozemek - soused nesouhlasí

Ahojky všem, řešíme vedení přípojek (elektro a voda), jsou vzdálené cca 60 metrů a budeme si to dělat sami (spadáme do případu, kdy to ČEZ nedělá). Vedení přípojky by však mělo být přes sousedův pozemek a narazili jsme na jeho nesouhlas. Jiné vedení je nemožné, všechny cesty vedou přes souseda. Přípojka by měla vést na místě, kde je teď ušlapaný chodníček, žádné pole, nic. Existují nějaké páky, jak na souseda? Napadá vás nějaké řešení? Předem děkuji za každou radu :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@parcelads To nevím. Pokud je to soukromý pozemek souseda, tak skutečně záleží jen na něm. Asi by to chtělo probrat se sousedem, protože bez jeho vstřícného přístupu to asi nepůjde. Tlačit na něho právní cestou by asi nebylo dobré. To vede jen ke zlé krvi...taky bych osobně nejásala, kdyby mi sousedi rozkopali pozemek kvůli přípojkám...
Odpovědět
@parcelads Dá se to říct jednou větou...Žádné páky na něj nemáte. Jediné, na co by mohl slyšet, jsou peníze za VBř. Zkuste mu nabídnout 10tis a uvidíte, jak se bude tvářit. Jinak elektro je zákonem ve veřejném zájmu, může se přistoupit k vyvlastnění, ale nikdo to nedělá, protože je to tahanice.
Odpovědět
Profilova fotka
@parcelads přesně jak píše @flakac - zkuste sousedovi nabídnout nějakou kompenzaci. Přece jen představa rozkopaného pozemku (i když tam nemá např. okrasnou zahradu) není nic moc ;-) My jsme potřebovali postavit garáž na hranici našeho a sousedova pozemku, tak jsme mu rovnou nabídli, že postavíme a zafinancujeme plot mezi námi (který měl stavět on) - samozřejmě nám výjimku ke stavbě podepsal a byl rád, že mu odpadla jedna starost 8-)
Odpovědět
@haleni @flakac @catt82 Dávat něco navrch, toho se popravdě bojím. Bojím se toho, že až bude potřebovat jeho souhlas ke stavbě, nedá mi to a budou chtít víc. Navíc místo, po kterém by šly přípojky je travnatý chodníček mezi dvěmi pozemky. Navíc tam ani nebydlí. Uvidíme, s čím přijde, necháme mu čas na rozmyšlenou.
Odpovědět
Profilova fotka
@parcelads A už jste se s ním o tom nějak bavili ?
Odpovědět
@parcelads nechci, aby to vypadalo, že jsem rypák, ale důvody, že se jedná jen o chodníček a on tam nebydlí, ty by uspěly před 20ti lety, ne dnes... Jednou je majitelem a vám nezbude nic jiného než skákat, jak on zapíská, abyste dosáhli svého. Kolega z práce potřeboval přikoupit od souseda 14m2 zahrady a přestože původně říkal soused, že za to nic nechce, že to nikdy neužíval a nevedel o tom, že je to jeho, nakonec vyrazil kolegovi dech, když v kupní smlouvě požadoval 450Kč/m2.
Odpovědět
jestli mohu přidám něco... jsme na tom úplně stejně jen z druhé strany viděno... čekám kdy přijde soused , že chce kopat přípojky přes náš pozemek, jenže.. přemýšlím o tom jináč.. povolit nebo ne? plyn, kanál, el.. tyto tři sítě musí jít přes náš pozemek,který není veliký, to že to půjde vše v zemi, je jedna věc. druhá je ta, že všechny sítě vedené v zemi mají ochranné pásmo, a tudíž nastává problém v tom, že vlastně pokud by je tahal vedle sebe a já si spočítám ochranné pásmo, tak minimálně 6 m na šíři je ze zahrady, kterou máme volné plochy cca 22m.od domu k plotu ,,říkám tomu mrtvá zem, nepoužitelné. takže to je třeba náš případ, a rozhodně 10 tisíc to asi nezpraví.. i na to třeba brát ohled... protože nad těmito sítě nic nepostavíte, nezasadíte.. atd...
Odpovědět
@marwen67 jednotlivé sítě sice mají ochranné pásmo, ale do tohoto ochranného pásma můžou jiné subjekty vstoupit, všechny sítě se prakticky dokážou dostat do dvou metrů. Pokud se rozhodnete je pustit do svého pozemku, je nutné si pohlídat, aby ve smlouve o VBř bylo výslovně napsáno, jak velké ochraanné pásmo mají. Oni se totiž mohou ochranného pásma vzdát nebo jej zúžit. Pokud ovšem existuje možnost, aby např. vedly sítě v obecní cestě, pak nesouhlasit se vstupem na svůj pozemek. Obec jim to povolí, ale budou muset přeasfaltovat cestu.
Odpovědět
@flakac nerejpeš, plně chápu, že je to jeho a může si dělat co chce. Přípojky by vedly po kraji pozemku, v zemi, prý si tam chce postavit plot. Omezovalo by ho to pak nějak? Co se týče ochranných pásem apod.?
Odpovědět
Profilova fotka
@parcelads jistě, že by ho to omezilo...v ochranném pásmu Vám nepovolí stavbu vůbec ničeho, tzn. ani plotu. Představte si situaci, že bude havárka např. na vodovodním řádu a on by tam měl plot...
Odpovědět
@parcelads ideální by bylo, kdyby byl prvně plot. Pak by oni mohli dat sítě třeba 30cm od plotu. Opacne ho to opravdu omezuje, nepovolí mu ten plot postavit.
Odpovědět
@flakac Nevíš, jak velká jsou ta ochranná pásma? Pro případ bez plotu a s plotem? V zemi by měla vést elektřina a voda. Díky moc.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?