Vytápění el. topnými kabely

Zdravím všechny, už se tady to téma probíralo několikrát, ale je věčné, takže mě zajímá aktuální stav :) V RD s TZ okolo 3,5 máme vybráno vytápění el. topnými kabely + krbová vložka. Pořád nás ale trošku hlodá to, že do budoucna už nikdy nebudeme moci změnit zdroj vytápění (zároveň taky přemýšlíme, kam by ceny elektřiny musely dospět, aby byl člověk opravdu ochotný zdroj vytápění změnit). Jako zálohu si necháváme pouze to, že si v rozvaděči necháváme kapacitu pro případné zapojení FVE, kdyby bylo opravdu nejhůř. Jaké jsou Vaše zkušenosti? Šli byste do kabelů znovu? Díky za poznatky :) H.
Odpovědět
Taky jsem spíš zastáncem univerzálnosti. No na druhou stranu, co bude reálně připadat do úvahy za náhradní zdroj? Plyn je také nejistá komodita, bude zdražovat s ropou a elektřinou. Musíte mít drahou přípojku. Navíc nás nutí do drahých kotlů, které jsou velmi drahé na pořízení i na provoz (zejm. drahý servis, náhradní díly). U dřeva je to postupně podobné. Postupně bude sílit tlak na nulové emise, ani pšoukat nebudeme moci... Mám kabely a mnohem zajímavější vidím alternativu chladit a dotápět klimou, tedy vlastně tep. čerpadlo. Krbová vložka je určitě skvělá alternativa. Trocha toho dřeva bude vždy a jak vidím ze života, tak v určitém okamžiku přestane být aktuální nutnost topit v celém domě (děti vyletí do světa). Pak se domnívám, že něco z kombinace krbová vložka, přímotop, kabely, klima bude bohatě stačit na spokojený život. Základem je minimalizace TZ.
Odpovědět
@honzik75 Taky jsem zastáncem univerzálnosti a tak jsem udělal teplovodní topení a napojil jsem na to i teplovodní krb. Pro topení a ohřev TUV jsem použil malou AN (500l)
Odpovědět
@honzik75 díky, vidím to nějak podobně... pro dům máme klimatizaci nadimenzovanou na 5 kW, takže předpokládáme, že ji nebudeme využívat jenom pro chlazení ale i pro příležitostné přitápění :) my se snažíme jít cestou co nejjednodušší ovladatelnosti, regulace, údržby a fungovaní :) Plyn jsme ze zdrojů vyloučili, u nás není přípojka - resp. nejbližší bod, kde bychom se mohli napojit je nějakých 70 m a ještě by se muselo jít průtlakem pod komunikací - vše bychom museli vybudovat na vlastní náklady :( Krbovou vložku máme spíše na efekt :) a hlavně taky pro splnění PENB :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?