Vyzctovani elektriny

Profilova fotka
Zdravim, jdu rovnou s dotazem, ktere se tyka vyuctovani elektriny. Tuto vec resim prvne a jelikoz je to muj prvni dum, tak v tomto jsem trochu laik. V zari 2019 se zacalo stavet, v cervnu 2020 jsme se nastehovali, ihned jsem volali na cez zda mam nejake nedoplatky kdyz se stavelo a elektrina uz jela. Nedoplatek byl 5.000,- CZK, coz jsme zaplatili a nastavili nove zalohy (2.000,-CZK). Pani na infolince nam rekla, ze doporucuje 2.000-2.500,-. Jen pro info uvadim (nizkonakladovy dum, 4KK, 130m2, tepelne cerpadlo, podlahove vytapeni, dve osoby, vsechny spotrebice jsou v AAA, urcite mi kazdy den nejede pracka,mycka, susicka a dalsi veci). Podlahovka nam jde jen do obyvaku a do spacich mistnosti ani ne. Nikde zbytecne nesvitime, nebo nejedou drobne spotrebice. Vcera nam prisel nedoplatek 20.000,- CZK. To znamena ze od cervna do brezna za 9 mesicu jsme i se zalohama na skoro 40.000,- coz me prijde jako totalni kravina. Prosim poradte,jak resit kam se obratit, nebo napr kolik platite vy? A zda Vam toto prijde take moc? Diky za reakce!!!
Odpovědět
1
2
8
Jakou máte distribuční sazbu elektřiny?
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth to asi najdu v ty fakture,ze?
Odpovědět
@dollysek7 Ano, něco ve formátu Dxxd , x=číslo
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth D57D
Odpovědět
A celkovou spotřebu v MW máte kolik?
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth tady
Odpovědět
@dollysek7 spotřeba 11MWh na novostavbu je opravdu maso. Taková spotřeba by odpovídala na starší bez dodatečného zateplení dům. Jakou energetickou náročnost máte uvedenou v PENB? Tam bych se asi odpíchl a fakturu dodavateli reklamoval s tím, že váš dům nemůže mít takovou spotřebu již právě na základě PENB. Možná vám pomůže: https://www.e15.cz/finexpert/bydlime/... nebo vidím ČEZ, tak přímo: https://www.cez.cz/cs/podpora/vsechny... Edit: pokud máte TČ, nemáte pro něj implementován samostatný elektroměr, případně v rámci TČ rozhraní jeho spotřebu? Ještě pro odlehčení, napadlo mě, jestli vám třeba ve sklepě nejede od nastěhování nonstop mikrovlnka nebo friťák? 😄
Odpovědět
sazbu máte správně, ceny v podstatě běžný, spotřebu máte ale tak vysokou, že to nekoresponduje s tím, jak jste dům a jeho provoz popsala, takže pokud neměří špatně elektroměr, tak prostě máte velkou spotřebu
Odpovědět
Profilova fotka
@doog PENB nam vyslo takto...viz foto. To si myslim, ze samostatne ne. Musela bych se zeptat manzela.
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth nad vsim co doma zapinam, vzdy premyslim. Jeste me napadlo, jestli treba nemuze nekde neco probijet do site nekde?
Odpovědět
spotřeba +-za topení elektokotlem a ohřev vody boilerem ale za TČ je spotřeba myslím veliká
Odpovědět
@tom1249 Nechte si zkontrolovat TČ jestli vám současně nejde i nějaká bivalence el. tělesem. Vypněte na 24 hodin TČ a uvidíte jaká bude spotřeba.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@wpavel zkusime. Odpoledne prijede pan, co nam to tady instaloval. Cely to bude kontrolovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@dollysek7 Za předpokladu, že spotřeba na faktuře se neliší od stavu elektroměru, jsou asi jen dvě možnosti, buď špatně nastavené tepelné čerpadlo, které funguje hlavně jako elektrokotel. Nebo měří špatně elektroměr.
Odpovědět
@dollysek7 Je několik možností 1) špatný elektroměr 2) spotřeba mimo (černý odběr) 3) nějaký velký žroutík 4) už jsem slyšel od pracovníka Čezu provrtanou fázi, přez kterou teklo do země proud, a nedoplatek byl 30.000 Proměření spotřebičů, instalace samotného měření na čerpadlo a jeho nastavení, shození hlavního jističe doma a následná kontrola elektromeru , jestli pořad nabihají kWh, tak je někde poškozená fáze nebo černý odběr.
Odpovědět
@dollysek7 Jinak máme 92 m2, TČ, vše elektrika, 4 lidi, nijak nešetříme. Spotřeba první rok 23500 Kč
Odpovědět
@wpavel @dollysek7 to by muselo jet TČ jet snad jen na bivalenci. když podle PENB mají 14MWh a účtují jim 11MWh. Samozřejmě je otázka na kolik stupňů topíte, ale při vašem PENB bych předpokládal spotřebu do 7MWh max. Jaký typ máte TČ? protože takové čísla mohli naskákat buď jen na topení nebo i na ohřevu TUV (kde by bivalence měla být blokována při VT při správném zapojení a dotažení impulzu). takovou nadspotřebu si nedokážu vysvětlit žádným klasicky používaným domácím spotřebičem. Pokud se nedoberete příčiny, osadil bych za hodiny před domovní jistič dočasně ještě další elektroměr a porovnal hodnoty. Pokud by to odpovídalo, pak spotřeba sedí a bude potřeba hledat v síti - což bude složitější například u TČ, které si mohlo v mrazech pomáhat výrazně bivalencí, což teď už neověříte..
Odpovědět
@dollysek7 ještě jsem si všiml ve Vašem vyúčtování, že máte stejnou jednotkovou cenu u VT i NT..?
Odpovědět
Profilova fotka
Jeste me napadlo, ale to mi zas tak nepripada jako hlavni duvod, aby to bylo takova raketa castka. V unoru nam dosla v boileru voda (ano tuto informaci nam nikdo nesdelil, ze se to ma hlidat, a jelikoz jsme cely zivot bydleli v byte tak jsme to nevedeli). Cely tyden se znova v tech nejvetsich mrazech nahazovalo opetovne TC, kdy se musel vytopit cely dum. To asi jediny me napada - ale i tak aby jame protopili na zaloznim zdroji cca 10tis.tydne? A to nam ani netekla tepla voda. Dnes mel prijet pan ten co instaloval TC, ale po nasem telefonatu, zacal cukat. Tepelne cerpadlo typ zjistim. Doma mame okolo 20-22st.
Odpovědět
Profilova fotka
@doog co to znamena? 😌🙈
Odpovědět
@dollysek7 Jak vám muže dojít voda v bojleru? Jako fyzicky celá nebo jste vyplitvali teplou? Nebo myslíte v akumulacni nádobě?
Odpovědět
Profilova fotka
@specnaz84 jeziiiis,tak teda v akumulacni nadobe. 😀😀😀
Odpovědět
Tak to je mazec 😵‍💫 takovou spotřebu jsem viděl jen jednou v životě (naštěstí) a to když mi na baráku, ve fázi stavby před betonáží podlah vylítla ze zdi plastová zadka na vodu, následně 3 týdny nonstop 2 velké vysoušeče a 5ks kilovatových přímotopů (zrovna byli třeskuté mrazy) a do toho jelo TČ na plný kule. Tak to jsem měl podobnou spotřebu a doplatek. 100m2 podlahové plochy. Pro představu co by vám tam muselo jet 24h/d pro takovou spotřebu.
Odpovědět
Profilova fotka
@demolitionman hmmm.. tak to je hezky. ☹️ Tak musime zjistit chybu kde, co je..
Odpovědět
Profilova fotka
Do toho budeme reklamovat celou kuchyn, spatna montaz. Po celym baraku mame dlazbu, a je tam natahla nejaka lacina sparovacka, takze jsme ve fazi taky reklamace. Ajajaj barak a starosti okolo. A dnes toto.
Odpovědět
@doog to už je teď bohužel snad u všech dodavatelů ... nebo Vy to máte jinak? Mám tu ceníky hodně dodavatelů a VT a NT mají stejnou cenu všichni
Odpovědět
@dollysek7 Jestli to dobře počítám, tak za 9 měsíců je spotřeba 11MWh. Teoreticky byste mohli mít 7MWh. I méně...To znamená, že přibližně 4000kWh/270 dní = cca 15kWh/den a tj za hodinu cca 625Wh. To vypadá, že vám jede permanentně nějaký spotřebič o svýkonu asi 625W. To je spotřeba jako hrom. Jen pro představu velký mrazák si bude brát v průměru kolem 40Wh. Takže bych hledal u zdrojů tepla - bojler (termostat má být na cca 60C), tepelné čerpadlo) a pak mě ještě napadá, jestli nemáte vodu ze studny, tj jestli neběží pořád čerpadlo. A pak ještě chyba měřáku....
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius wau dekuju moc za informaci a vypocet!! Strasne si cenim kazdyho nazoru a rady!!🙂 tepelne cerpadlo budeme proverovat, tim urcite zacneme. Studnu nemame. By the way, kdyby se toto stalo Vam a chyba by byla v tepelnym cerpadlu jeho nastaveni , instalaci apod. dal by jste cast faktury k proplaceni cloveku, ktery Vam tepelne cerpadlo instaloval a vse okolo toho zajistoval? Diky z reakci
Odpovědět
@dollysek7 Já osobně bych to reklamoval u dodavatele TČ. Otázkou je, zdali to reálně jde nějak prokázat. Nicméně, na TČ nevidíte pouze jeho spotřebu?
Odpovědět
@dollysek7 Tepelné čerpadlo nemám :) Asi by hrozně záležel, kde ta chyba je. Jestli instalací nebo nějakým špatným nastavením nebo špatnou součástkou, která způsobila závadu. To se takhle těžko říká.
Odpovědět
1
2
8
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?