Zasíťování nové ulice vedením NN

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se zpravidla řeší následující situace. Jde o novou ulici v obci, která je už od roku 2017 v územním plánu vedena jako zastavitelná. Vodovod i kanalizace je již vybudovaná (pravděpodobně obcí). Problém je přípojka NN, jelikož oblast je vedena jen jako zastavitelná, a ne jako zastavěná (prý je to podstatný rozdíl). Zde tedy platí vzdálenost 50 m nejbližšího přípojného bodu, jinak přípojku hradí plně žadatel. Jelikož přípojné místo je jen na jedné straně ulice a má cca 150 m, tak pozemky blíže k přípojnému místu lze připojit "zdarma". Naproti tomu, pokud je někdo řekněme 100 m daleko, má smůlu a musí přípojku zaplatit a nebo počkat až někdo vybuduje přípojku a tím posune přípojné místo. Přijde mi docela absurdní zaplatit přípojku a nechat pak ostatní, aby se připojili zdarma. Neměla by v takovém požádat o zasíťování ulice obec? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den. Požádat obec o zasíťování samozřejmě může. Otázka je, proč by to měla obec dělat, když se nejedná o její pozemk? Nebo jedná? Pokud nejedná a měla by to ještě platit, na úkor všech ostatních obyvatel. Proč by to dělala? To mi moc nepřipomíná péči dobrého hospodáře.
Odpovědět
Obec vlastní pouze příjezdovou komunikaci. Všechny ostatní pozemky mají soukromé vlastníky. Vypadá to však, že všichni do 50 m nemají moc zájem stavět, a tedy dělat přípojku. Tím pádem to všechno zaplatí ten, kdo začne první stavět ve vzdálenosti nad 50 m.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se zpravidla řeší…
@raptor18 Je to trochu jinak. V zastavěném území (zjednodušeně - území, kde již stojí domy) zřizuje přípojku distributor, a to na své náklady. V zastavitelnm území (zjednodušeně - území, které je územním plánem určeno k zastavění, ale zatím tam domy nejsou) zřizuje přípojku distributor na své náklady jen do délky 50 m. Je-li přípojka delší než 50 metrů, jdou náklady za Vámi. Ale: Pokud zřízení přípojky platíte, jste zároveň jejím vlastníkem! Z toho vyplývají Vaše povinnosti, ale taky Vaše práva. Povinností je, že jako vlastník musíte zajišťovat provoz, opravy a údržbu přípojky. Právem je, že jako vlastník sám rozhodujete, kdo (a zda vůbec) se může na Vaši přípojku připojit. A důležité je nezaměňovat přípojný bod k distribuční soustavě s koncovým místem přípojky (domovní pojistková skříň). Jinými slovy - zřízení přípojky neznamená, jak píšete, "posun přípojného místa".
Odpovědět
Profilova fotka
I pokud vlastníci pozemků blížeji 50 m od vedení nechtějí stavět, tak by si mohli nechat vyhotovit přípojky, nic je to nebude stát a parcela bude "komplet zasíťovaná" tedy bude mít i větší hodnotu a bude připravena pro budoucí stavbu. Případně je mohou ještě přesvětčit majitelé odlehlejších parcel např nějakou "pozitivní motivací".
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@raptor18 Je to trochu jinak. V zastavěném území…
@jozkakomosny Velice moc děkuji! Tohle zodpovědělo mnoho mých otázek. Měl bych ještě pár otázek: 1.) V budoucnu se jistě zastavitelné území stane zastavěným. V takové situaci je pravděpodobné, že by distributor odkoupil moji síť? To samé platí, kdyby obec zaplatila zasíťování, tak po změně ÚP by distributor síť odkoupil? 2.) Zřízení přípojky do 50 m nikdy neznamená posun přípojného bodu nebo může znamenat posun přípojného místa?
Odpovědět
Před několika roky jsme koupili pozemek bez sítí, stejně tak nebyly zasíťované pokolní pozemky - je jich tam 8 vedle sebe, obraceli ujsme se na ČEZ se žádostí o připojení, po zaplacení stanoveného poplatku za rezervovaný příkon pak ČEZ zadal projekt a provedení montářní firmě. To trvalo asi rok a následně byly pozemky zasíťované, na něikolika parcelách již domy stojí, na některých se zatím stavět nebude, ale i ty jsou již zasíťované, jejich majitelé zasíťovaním samozřejmě zvýšili jejich hodnotu. Přípojka se dělala z přípojného místa asi 250 metrů, musela se překopávat i silnice. Nevím zda sousedé oslovaqvali další majitelé pozemků, nebo si jejich vyrozumění zajistil sám ČEZ, že se tam budou dělat přípojky ( Vám nebrání nic je oslovt - zjistit zájem - za rezervovaný příkon - jistič 25A jsem platil asi 12.500 a za 20A - 10.000,-Kč ), přípojné sloupky osazovala firma které zadal ČEZ, Vy si pak necháte udělat elektroměrový sloupek na své náklady. Rozhodně oslovte sousední majitele, zjistěte zájem, tou přípojkou která by se tam udělala zvýší hodnotu pozemku, prostě na hranici pozemku budou mít přípojný sloupek z něhož lze pak již bezproblému provést připojení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

@jozkakomosny Velice moc děkuji! Tohle zodpověděl…
@raptor18 Ad 1.: Záleží na distributorovi, na jeho praxi. Pokud to chcete vědět, musíte se ho zeptat. Ad 2.: Zřízením přípojky se nic nemění. Přípojný bod/místo je vždy v bodě/místě, kde se přípojka napojuje na vedení distribuční sítě.
Odpovědět
Díky za odpovědi. Dá se tedy předpokládat, že pokud podá v dané ulici žádost o přípojku více uživatelů (řekněme 3-4) ve stejnou dobu, distributor to vyhodnotí jako rozšíření distribuční sítě? Je to však na jeho uvážení a žádný zákon mu to nepřikazuje? Ještě jedna otázka. Při zřízení přípojky se platí jednorázový poplatek za rezervovaný výkon podle jističe (kolem 15 000 kč). Jestliže je pak přípojka nevyužívaná, platí se nějaký pravidelný poplatek za ni?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

Díky za odpovědi. Dá se tedy předpokládat, že pok…
@raptor18 Ak Vám tam dajú elektromer, tak áno, platí sa za hlavný istič aj keď nie je žiadna spotreba. Do tej doby neplatíte nič.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?