Změna zdroje tepla, plyn - elektřina

Dobrý den, máme cca 5 let novostavbu se 2 kondenzačními Baxi kotly a 2 nádržemi Dražice. Každá rodina v domě má tedy vlastní zdroj. Topí se podlahovkami + ohřev vody danými kotly na plyn. Jaké nejefektivnější řešení (mimo tepelného čerpadla) byste prosím doporučili pro přechod na elektřinu?
Odpovědět
Tepelne čerpadlo.
Odpovědět
Elektrokotel s 20h NT
Odpovědět
@guteman Do toho se mi moc nechce, protože na něj nedostanu dotaci.
Odpovědět
@vladimir_sacha Lze ten elektrokotel zefektivnit třeba v kombinaci se 2 solárními panely?
Odpovědět
@tomaskrizcz btw chtelo by to uvest TZ domu. Jinak instalace solaru (aby mela smysl + mel jste narok na dotaci) vas pravdepodobne ve finale vyjde vic nez tepelne cerpadlo. Navic solar vam vyprodukuje nejvice v lete kdy netopite a vykupni ceny jsou smesne, takze je idealni co solar vyrobi to spotrebovat….
Odpovědět
@tomaskrizcz Ta zelená vize EU se trochu hroutí ale kdyby mělo být uhlí v elektrárnách nahrazeno plynem tak určitě elektrika nebude levnější jak plyn. Teplené čerpadlo má tu výhodu že náklady na elektřinu dělí třemi a ještě budete mít 20 hodinovou sazbu pro celý dům a hodně levně ohřátou TUV hlavně v létě. Při nákupu TČ jsme se dostaly do spárů obchodníků kteří si dělají s cenami co chtějí. A tak TČ které koupíte vy jako smrtelník 22% dph za 280t bude mít na faktuře položku klidně 360t a to s 15%dph. trubku co stojí 250/m zaplatíte 680/m. Dnes montážní firmy hlavně vydělávají jako obchodníci nákup a prodej. Je jasné že na faktuře bude i práce 40-50t.
Odpovědět
@tomaskrizcz Solární na ohřev TUV by šly, v kombinaci s AN na přechodnou dobu (duben a září, říjen) Jen záleží, jestli se vyplatí či nikoliv z hlediska návratnosti
Odpovědět
@raziel628 Takto stačí prosím?
Odpovědět
@tomaskrizcz podle tabulky konstrukcí máte TZ kolem 6 až 8 kW. Záleží na tom, v jakém teplotním pásmu stojí Váš dům a jaký je vnitřní objem domu pro výpočet ztrát větráním. Na TZB se podívejte na kalkulačku pro porovnání nákladů. Pro TZ=7kW a spotřebou TUV pro 4 lidi vychází při současných cenách provozní náklady za plyn =74000Kč/rok, elektřina=93000Kč/rok, TČ=48000Kč/rok a topení dřevem 38000Kč/rok. Takže pokud odmítáte TČ, musíte si vybrat buď mezi elkotlem, ale s vysokými náklady, nebo topení dřevem. S tepelným čerpadlem má pravdu wpavel, že je problém sehnat slušnou firmu, která vám to neosolí. Na FVE můžete dostat dotaci, ale pomůže to jen pro snížení nákladů na ohřev TUV a ostatní spotřebu. Na topení to moc nepomůže.
Odpovědět
@tomaskrizcz Asi takovíto dům nemůže mít velkou TZ a natož aby mělo patro TZ 9kW. Dejte sem ještě spotřebu plynu za rok.
Odpovědět
@zubr487 Dům je na okraji Brna. Roční dodané množství plynu v kWh 17 697, 1653 m3, 23 613,94 Kč.
Odpovědět
@wpavel 1 653 m3.
Odpovědět
Článek se načítá
@tomaskrizcz Brno je výpočtová teplota -12st. Uvádíte jen plochu, ale pro výpočet větrání je potřeba vnitřní objem. Pokud to spočítám jako výška 2.7 x plocha, tak objem vychází cca 690 m3. TZ prostupem pak vychází na 4.5 kW a TZ větráním 2.4 kW. Celkem tedy cca 7 kW. Vámi uváděná spotřeba 17.7MWh je vyšší, než by odpovídalo TZ. Což znamená, že vytápíte na vyšší teplotu, máte větší spotřebu TUV (počítal jsem 5 lidí nebo jsou v tabulce konstrukcí nesprávné údaje. Vyzkoušejte si tu kalkulačku https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Zadávajte TZ pro jistotu 8 kW a jednak tam uvidíte spotřeby na topení TUV a ostatní spotřebu. Dále uvidíte celkové roční náklady. Může Vám to usnadnit rozhodování do čeho jít. Kromě vstupních údajů si upravte kalkulačkami vpravo investiční náklady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?