Architekt nebo projektant?

Nemůžeme se rozhodnout, zda nám stačí spolupracovat s projektantem nebo si máme sehnat i architekta? Návrh představ na papíře jsme si vytvořili. Nechceme vyhodit peníze za architekta, pokud stejnou práci odvede i projektant, ale zas nechceme udělat chybu hned v počáteční fázi plánování stavby. Jaké máte zkušenosti? Co se vám vyplatilo?
Odpovědět
Neni nikde dano, ze architekt i projektant nezvladne to stejne. Na urovni rodinnych domu je architekt zbytecny. Zvladne sice hmotu domu, dispozicni reseni a rozvrzeni nabytku, ale po technicke strance muze pokulhavat. Projektant (pro RD vzdy Ing. - dle pozadavku CKAITu) zna technicka reseni, udela vykaz vymer a samozrejme navrhne dispozicni reseni. Z mych zkusenosti ma architekt smysl u velkých staveb, da zakladni hmotu, ale dal stejne s inzenyrem spolupracuje, protoze technicke reseni jeho oborem neni. Architekt ani nemusi byt drazsi nez projektant, důležité je portfolio. Samozrejme mi tu architekti budou oponovat, ale ma praxe je takova.
Odpovědět
Děkuji za reakci, je to u nás teď velké dilema, zda architekta do projektu "zatahovat", řešíme každou korunu, tak promýšlíme. Je pravda, že rozvržení nábytku a "detaily" nepožadujeme, jde nám opravdu o funkční a realizovatelný projekt RD podle našich požadavků a představ.
Odpovědět
@lady_pierrette Po technicke strance vyuzijete urcite projektanta efektivneji. Pro RD je architekt opravdu zbytecny.
Odpovědět
@puhelin Dovolim si nesouhlasit.....lze si najmout cloveka, ktery je zaroven architekt i projektant....napriklad ja navrhuji domy od prvotni studie - pres stavebni povoleni - provadeci projekt - az po projekt interieru. Pokud si najmete takoveho cloveka, nevyhodite penize navic a vsechny casti mate v poradku.
Odpovědět
@martii1 Samozrejme. Jen jsem dala svuj pohled na dve rozdilne osoby, kdy jedna ma titul Ing. a druha Ing. arch. Vas bych si zadala az po prostudovani vase portfolia. Tak jako u jakehokoliv jineho drazsiho nakupu. Ale nastesti v tomto pripade nemusim, protoze to dokazu take ;)
Odpovědět
@puhelin To je jasne....bez referenci to nema smysl, to by obe strany mohly byt na konci hodne prekvapeny.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsme měli takové dilema. Z naší zkušenosti zase můžu říct, že většinou "profláknutí" projektanti byli více zaneprázdněni. Oni třeba udělají první nástřel, pak chce člověk řešit detajly, změny a už se těžko nahánějí. Je to samozřejmě dost individuální. My jsme zvolili projektanta, který RD dělá skoro jako koníček (bokovku k navrhování velkých objektů)a šlo poznat, že ho to baví, změny řešil okamžitě atd. Na druhou stranu jsme si vyřizovali sami stavební povolení, sice to byl kolotoč, ale v dnešní digitální době se to celkem i dá. Architekt by stál možná dvakrát tolik, zvažovali jsme též, ale špatná zkušenost dvou známých s různými architekty z hlediska technického řešení nás odradila. Souhlas, že reference sjou podstatné.
Odpovědět
Děkuji za reakce. Projektant by nám pomohl vyřídit i stavební povolení, recenze na něho máme dobré. Potíž je i v tom, že moc architektů neznáme - respektive poptávali jsme se po známých, abychom měli reference, ale nic moc kloudného jsme se nedozvěděli. Rozmýšlíme, zda by pro nás architekt měl vůbec smysl, protože si myslíme, že s naším návrhem nám zvládne poradit i projektant (už jsme za ním byli na schůzce). Chtěla jsem znát právě zkušenosti ostatních, jak se jim to osvědčilo. Ve finále pak pochopitelně nechceme litovat nad nepodařeným dílem.
Odpovědět
@lady_pierrette no a co si nechat studii vypracovat architektem a stavebko, inzenyring potom prenechat stavebnimu inzenyrovi. To je tezke kazdy se orientuje na neco jineho, inzenyr vam nenaprojektuje tak dobre dum, nevymyslí dispozici, tvar a zpusob uzivani domu a zase architekt neni tak zbehly ve vyhlaskach, zakonech ke stavebnimu povoleni a technickych zalezitostech. To samozrejme neni dogma muze to platit i vice versa, ale vicemene to tak je.
Odpovědět
Samozřejmě je to taky varianta o které uvažujeme. Zatím jsme nenatrefili na architekta. Taky se trochu bojíme, že už by to na nás bylo moc finančně náročné.
Odpovědět
@lady_pierrette odkud jste?
Odpovědět
@lady_pierrette my spolupracovali s jednou firmou, kde jsme nejdříve vše řešili s architektem, kdy nám navrhl a pomohl zpracovat dům dle našich představ a poté to přešlo k projektantovi, který nám udělal vše potřebné k získání povolení a vše vyběhal. Myslím, že toho nelituji, protože architekt měl mnoho nápadů a fíglů , na které bychom sami nepřišli. Nevím, zda by nám to takhle udělal jen ten projektant. Nejlepší je, když je to jedna a ta samá osoba. Já toho nelituji, že byli (jsou :D) dva a peněz také ne.
Odpovědět
Článek se načítá
@janess A finančně Vás to zhruba vyšlo jak, jestli se mohu optat? Návrh ceny od projektanta máme, ale nejsem si jistá, kolik by tak chtěl architekt (projektant odhaduje, že za vizualizaci by si řekl tak cca 30 000 Kč).
Odpovědět
@barakara Brno - venkov
Odpovědět
@lady_pierrette my měli nabídku od architekta za 160tis bez DPH za vypravování projektove dokumentace pro stavební povoleni.
Odpovědět
@adula000 Tak to je docela dost pro nás. My bychom se chtěli vejít do 100 tis.
Odpovědět
@lady_pierrette Pro nás to taky bylo moc, takže jsme šli cestou projektanta.
Odpovědět
Profilova fotka
@lady_pierrette s kvalitnim individualnim projektem to nebude snadne... ale pokud mate svuj nacrt a vse rozmyslene tak se mozna nekdo najde...
Odpovědět
Rozhodně architekt a následně projektant.. pokud pominu to, že projektant casto nemá o estetice ani páru, dobrý architekt je dnes obvykle i velmi technicky zdatný a mnohem lépe chape souvislosti v prostoru.. jak co funguje, navazuje, souvislost se světlem, světovými stranami atd atd. Jsou to dvě odlišná povolání, přičemž jeden nikdy nemůže plně zastoupit druhého.. moc nerozumím poznámce o vyhazování peněz. Dobrý architekt vám jich může v závěru dost ušetřit. Aneb těch případů, kdy lidi "usetrili" na architektovi 100 tis a pak prostaveli kvůli vlastní a projektantove neznalosti o 400 tis víc, je víc než dost ;)
Odpovědět
@puhelin Bohužel názor, že architekt je na úrovni rodinných domů zbytečný, zřejmě vede k tomu, že 80% domu v ČR jsou katalogové paskvily...
Odpovědět
Profilova fotka
Až na výjimky nemám s architekty nejlepší zkušenost po stránce technické ani po stránce komunikace se stavebním úřadem. Ale je to opravdu individuální, nedá se paušalizovat, takže bez referencí ani ťuk.
Odpovědět
@zhu S ohledem na pomer nakladu na projekt od architekta a celkových nakladu za stavbu to nema vyznam. Na druhou stranu stale nechapu, proc jsou projekty od architekta drazsi, kdyz oba studuji stejne dlouho...
Odpovědět
@puhelin no.. nemá smysl se hádat :) já jsem ráda, že mám kolem sebe lidi, kteří dbají i na estetiku a nějaký kontext..
Odpovědět
@zhu Tak ja jsem z oboru, proto to vnimam po svem. Neni vzdy architekt ten jediny, kdo rozumi estetice.
Odpovědět
Profilova fotka
@zhu Diky ti prevelice:). @lady_pierrette btw, tech 30 000 chce za vizualizace? Docela rada bych takovou vizualizaci videla...mate nejaky rozpis, co v te cene je?
Odpovědět
@puhelin no bude to asi tim, ze architekt/ka se primo zameruji na navrhy domu. Napln studia je jina nez u stavebnich inzenyru. Architekti maji atelierove studium kde kazdy semestr navrhuji domy do ruznych terenu ruzne dispozice, situace. Inzenyri toto nemaji. Jejich specializace je jinde. Nechapu co tady zpochybnujes? Jestli honorare architektu, tak se podivej na honorarovy rad architekta na CKA. Jinak te ujistuju, že architekti žadní milionári nejsou, to si uplne vedle. Právník má na hodinu asi desetkrát víc než architekti a studujou cca stejne dlouho. Co to je za argument?? Treba technik co spravuje plotter od Canonu ten nemá ani VŠ a má víc než arch, je tohle vporadku? Nebo jak by to teda melo byt?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Pro predstavu, nastupni plat architekta po skole v Praze je 18 000 - 20 000 hrubeho...pokladni v Lidlu ma vice...Ale to je asi na uplne jinou diskuzi...nechapu tu neustalou nevrazivost projektantu a architektu...ja napriklad naprosto presne vim, na co moje sily staci a kde uz si neopradim a nikdy bych si nedovolila rict, ze projektant je zbytecnost, i kdyz bych jeho praci mohla zastat v mnoha pripadech taky...naopak vzdy doporucuji projektanta...je skoda, ze to nefunguje oboustranne...
Odpovědět
@carpatia Zatím jsme měli schůzku jen s projektantem, kde jsme se bavili o dispozicích parcely a ukázali jsme náš náčrt. Jde o to, že se rozhodujeme mezi dvěma variantami umístění domu, proto projektant návrh, ať oslovíme i architekta. Ty ceny nám odhadl projektant za vizualizaci od architekta, my se v tom vůbec nevyznáme, ještě jsme žádného architekta neoslovili.
Odpovědět
Profilova fotka
@lady_pierrette to panu projektantovi schvaluji, spravne osazeni domu na pozemku je zasadni stejne, jako dobra dispozice a vhodne hmotove reseni...
Odpovědět
Profilova fotka
Mám s architekty bohužel taky špatnou zkušenost. S jedním jsem mluvila a jasně jsem mu řekla, že stavíme dům na vesnici a hodláme tam zapadnout. Že je to malá vesnička, za plotem koně atd. atd. A on pořád navrhoval ty moderní skleněný kostky, nedal si říct. Že prý tomu nerozumím, že i to se dá zakomponovat vkusně do krajiny. Možná ano, ale bydlet v tom budu já a pokud mu řeknu, že modernu nechci, měl by to respektovat. A druhá věc byl jeho termín.. za půl roku na to vlítnu ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?