Kolik stojí návrh domu od architekta nebo projektanta?

Profilova fotka
Ahoj, uvažujeme o stavbě domu, líbí se nám více projektů,ale žádný nám nesedí vcelku. Když projekt stojí asi 30tis bez DPH, kolik stojí celý návrh domu od architekta nebo projektanta? Pokud máte někoho spolehlivého, kdo vám navrhnula postavil dům snů, můžete posílat kontakty do IP,děkuji. Severní Morava nejlépe.
Odpovědět
Takže nás stál projekt 45000 ,-. Měl tam být i dozor, pokud vím, projektant tam byl pouze jednou. Je v tom i Energetický štítek, což je povinné. Tudíž žádná láce to není. Taky jsme si mohli vybrat z katalogu, ale lepší je projekt na míru, protože stavíte jednou za život, nemá cenu to nějak šulit.
Odpovědět
Tady je to velice individuální, ale jak "pouta" píše, tak za 45 se dá sehnat projekt se vším, ale záleží samozřejmě na složitosti domu, osobních požadavcích a hlavně taky na výběru architekta/projektanta ( třeba tady v Praze si řeknou i 200tis... )
Odpovědět
Profilova fotka
tak tak jak píše @misidan, nenapsala si nic o svých požadavcích velikosti domu atd... pak ti nemusí stačit 100tis....
Odpovědět
Profilova fotka
Nás stál projekt něco málo pod 100 t.
Odpovědět
Záleží, co požaduješ, aby vše udělal...některý udělá pouze projekt. Jiný oběhá i úřady. Jiný udělá i vizualizace...my měli nabídky od 20tis po 120tis.
Odpovědět
"Náš" pan projektant si řekl 18.000 (s dph) za arch. studii a cca 50 tis bez daně za projekt, který na ni navazoval. Studie není povinná. My jsme si ji objednali, protože to bylo jednodušší a peněz rozhodně nelitujeme. Projektant detailně rozpracoval všechny naše návrhy, přišel s vlastními řešeními, a postupně jsme z toho složili náš ideální dům. Projekt se v návaznosti na studii právě zpracovává. Cena nebyla nejnižší, měli jsme i levnější nabídky, ale tento pán nám nejvíc "seděl" svým přístupem a podobným vkusem/stylem. Nenechala bych si navrhnout prosklený dům od někoho, kdo v prosklení vidí jen problémy a ztráty, například. Oběhání úřadů by stálo navíc cca 8 tis, to jsme nevyužili.
Odpovědět
Profilova fotka
|Náš stál 41000,- kč projekt komplet, zpracoval naše požadavky..domek mám v albu. Včetně tří studí.
Odpovědět
Profilova fotka
Náš individuální projekt (podle našeho návrhu) na dřevostavbu stál 44.000,- Kč a to komplet - vlastní projekt pro st. povolení (včetně energetického štítku, radonu, požární zprávy...), obstarání st. povolení (vyběhání na úřadech, obstarání vyjadřovaček, souhlasů a pod.), projekt vodovodní přípojky a ČOV a navíc k tomu jako bonus i projekt na přístřešek na auto. Když byl projekt skoro hotov, můj stavitel si podle toho zdarma udělal prováděcí projekt, aby moh přesně nacenit stavbu a vše dopředu připravit. Myslím, že to je velice slušná cena, za to všechno...
Odpovědět
náš projektant si řekl o stavební část 25 000. je to na míru.řešili jsme projetk teměř co druhy den,telefonicky -vždy volal on. i meilem,posílal pohledy a upravy dle našeho přání.asi 5 x jsme měnili v návrhu okna,,několikrát technickou místnos,koupelnu v přízemí,pracovnu,prostě vše.I v patře.trvalo to asi necelé 3 tydny.ted jsme ve fázi kdy to bude předávat dál kvuli vypočtu uniku tepla.domek budeme mít patrový 430 m3.jestli chcete pošlu Vám odkaz ,má i reference. ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
my platili 55 tisíc za projekt na míru - veškerá dokumentace potřebná k povolení na stavebním úřadě, + energetický štítek + statika....
Odpovědět
Profilova fotka
tak nás stála třeba 30tis. jenom statika...celkem cca 150tis
Odpovědět
Profilova fotka
my platili 68 tisíc za kompletní projektovou dokumentaci, včetně vyřízení stavebního povolení. :-p - zastavěná plocha 168m2 - bungalov s garáží.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Dobrý den, cena projektu na rodinný dům se stanovuje dle honorářového řádu komory architektů a autorizovaných inženýrů. Stanovuje se procentuelně z celkové předpokládané investice na stavbu. Obecně platí že čím větší je rozpočet na stavbu tím nižší je cena projektu. Projekty z katalogu často nemají valnou kvalitu a jsou levné protože se dělají "přes kopírák" ve větších sériích. Tudíž na tom není moc práce. Firmy nabízející tyto projekty za malé peníze (30 tis a pod.) dále předpokládají že domy posléze budou I stavět a nízkou cenu si vykompenzují na stavbě. Čili ten kdo si myslí že ušetřil, často kupuje zoufalý projekt. Stavíte-li si dům na celý život, za několik milionů, tak stojí za úvahu jestli není leší si dům navrhnou přesně na míru a věnovat přípravě vice času s architektem. Dobře navržený dům má I lepší prodejní hodnotu do budoucna.
Odpovědět
Souhlas s Tomášem, projekt za 50tis je dobrý tak akorát pro úřad. Na to, aby vznikl kvalitní projekt a následně opravdu promyšlený dům je potřeba více času a tedy i peněz. Jestli to bude třeba 100, 200, nebo 300 tis za kompletní službu projektanta pak záleží na velikosti, podmínkách a požadavcích klienta. Rozhodně se s nikým nepřu že mu projekt za 50tis bohatě stačil. určitě ano. Ale je to asi tak jako jako někomu stačí Dacia logan (má motor, volant a tak nějak to celkem jezdí), někdo sází na vyšší jistotu a promyšlenost a chce Octavii a někdo bere jako svůj běžný standard BMW.
Odpovědět
My jsme si z katalogových domů nemohli vybrat, tak jsme dali na doporučení kamaráda a oslovili jednoho mladýho architekta z Brna. Moc jsme o tom nevěděli, tak jsme očekávali cenovou nabídku na dům do 3,5 milionu tak kolem 50 tisíc. Trochu nás zaskočilo, že chtěl cca 150. Dlouho jsme to zvažovali a řešili a po několika poptávkách jiných architektů, stejně na jeho nabídku přistoupili. Momentálně dům dokončujeme a dům dokonce předčil naše očekávání. Dokumentace za tech 150 tisíc byla velmi pečlivě připravena, že nedošlo k žádným větším problémům. Cena tedy byla za studii, dokumentaci k ohlášení stavby a prováděcí dokumentaci a obsahovala projekty vytápění, vzduchotechniky, elektřiny, požární řešení, statiku, slepý rozpočet pro poptávání firem, energetický štítek.. a další části.. už nevím vše z hlavy. Až teď opravdu vidím, kolik vše muselo dát práce, takto to pečlivě promyslet.. určitě několik měsíců práce. Peněz určitě nelitujeme, vidím že to nakonec nebylo tak drahé, jak se mi z počátku jevilo a architekt na tom rozhodně nezbohatl. Z těch 150 tisíc stály jen jeho subdodávky za profese asi padesát procent. Chtěl bych vidět jak asi vypadají ty projekty za 35 tisíc. Nakonec jsme k tomu ještě přiobjednali autorský dozor, který jsme platili zvlášť a také projekt interiéru.. rozkreslení koupelen, kuchyně a nějaký atypický nábytek. Interiéry na obrázcích vypadají krásně, tak už se těším až budeme mít vše hotovo :-) Tímto jsem jen chtěla říct, abyste nehleděli pouze na výběr podle nejnižší ceny, ale dobře si u architekta ověřte co za vaše peníze obdržíte.. těch pár tisíc navíc se někdy vyplatí, stavíme přece jen jednou za život.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nás cca 58 tis i s inženýrskou činností. + projektant dělá ještě za příplatek (38 tis) stavební dozor. Toho jsme také využili, jelikož on ví nejlépe, proč co kam a jak projektoval :-)
Odpovědět
Dobrý den, rozhodli jsme se stavět, jen nevíme co je lepší, jestli koupit levný projekt a nechat jej podle nás za příplatek předělat? Nebo si nechat přímo udělat individuální projekt? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
My sháníme také projektanta na dřevostavbu a pod 52.000,-bez DPH se jaksi nemůžeme na Olomocko-Šumpersku dostat :/
Odpovědět
Profilova fotka
urcite nepredelavejte typovy projekt... vezmete tak uz casto ne moc dobre navrzeny dum a upravami ho nikdy nezlepsite... architektovi staci stavebni program, to je vase predstava o mistnostech a na miru vasim pozadavkum a hlavne pozemku!!! Vam navrhne vhodnou a funkci stavbu
Odpovědět
nam dela projekt firma, ktera nam mozna bude i stavet... za projekt (architektonickou studii, projektoou dokuentaci, odpady, vodo, energeticky stitek, obehani uradu, atd...) si uctuje 70 tis bez DPH. Nicmene musim rici, ze zatim komunikace super, architektka odpovida temer obratem, at uz emailem nebo telefonicky. Jinak za me urcite nekupovat hotovy projekt. Ten se nikdy neprizpusobi terenu, svetovym stranam, atd atd atd... navic vetsinou neobsahuje dost veci, takze kdyz jsem pocitala u Gservisu co vse neni v cene projektu, dostala jsem se ve finale stejne na nejakych 60 tis
Odpovědět
My jsme potřebovali jednak projekt na demolici a pak projekt na RD. Dům jsme měli vymyšlený a potřebovali jsme jen doladit pár detailů (umístění krbových kamen, velikost technické místnosti, sklon střechy…). Obešli jsme pár projektantů/architektů a byla to krize. Jeden nám chtěl navrhnout dům, který by se s odřenýma ušima vlezl do kategorie C energetické náročnosti a že to podle norem stačí. Ano, ale normy nebudou platit účet za topení, že. Rychle jsme se rozloučili. Další pan projektant se ze dvou domluvených schůzek omluvil, na třetí dojel o 30 minut později a jedna z prvních jeho vět byla, že projekt je běh na dlouhou trať. No, další schůzku jsme si již nedomluvili. Další paní architektka by nám dům kompletně předělala, v domě budeme bydlet my a ne ona. Tak jsme se rozloučili. Další dva projektanti přišli s nabídkou okolo 100tis. Kč s DPH jen plány domu bez demolice - pro nás nepřijatelné. Nakonec nám byl doporučen pán, který sice nemá razítko, ale dělá projekty. Tak jsme si ho vyzkoušeli na demolici – vše proběhlo v pořádku, na stavebním úřadě nebyl nejmenší problém a povolení k demolici přišlo obratem. Tak jsme kývli i na projekt domu. Domluva bez problému, přispěl s pár nápady, jak by se dalo ušetřit, nebo co by se dalo vyřešit jednodušeji. Nakonec projekt demolice i domu s razítky a dozorem nás vyšel na 20 tis. s DPH. Úřady jsme si „oběhali“ sami (PC s připojením k internetu ušetří hodně času a benzínu).
Odpovědět
Profilova fotka
potřebuju zde tlačítko "to se mi nelíbí"některé sumy jsou nehorázné,mi jsme daly 35tis za komplet dokumentaci projektu dělany na miru+projekt pro sjezd,sítě,veškeré papíry nám obehl ja už jsme šla jen na stavební uřad
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Praxe z návrhu a konstrukce, nákup plán domu, budete stále veškeré významné změny. Ekvivalent k návrhu nového domu. Model projektu do projektu na stávajícím pozemku, který má rysy terén, velikost, typ půdy. Inženýrské sítě a umístění objektů v projektu modelu nebude splňovat charakteristiky místa. To bude mít za následek významné změny v projektu modelu. Objemové složení modelu dům řešit velmi obtížné. Možné změny v projektu modelu: 1. změny funkční účel prostor 2. Úpravě nebo návrhu nový základ pod domu 3. Změny nebo návrh nových inženýrských sítí. Celkově to může rozbít celý model. Model můžete použít například schéma pro budoucnost jednotlivých domu. Stavíte dům pro sebe. Váš životní styl, vaši rodinu, vaše filozofie. To je velmi důležité. Omlouvám se za můj český jazyk.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
86t v ramci cehoz bylo - navrh domu, kompletni projekt vcetne rozvodu, 3D model domu, 3D model celeho pozemku + navrh zahrady a projekt na demolici puvodniho domu
Odpovědět
Profilova fotka
My platime 80 tisic za projekt domu vcetne projektu elektro a vodovodni pripojky, radonu, vyrizeni stavebniho povoleni a administrace kolem a castecne take stavebni dozor.
Odpovědět
Máme individuální projekt pro stavební řízení za 60 000 včetně DPH od G servisu. Jsme maximálně spokojeni s přístupem projektanta a rychlosti vyhotovení projektu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Dobrý den, potřebuji pomoc jsem z okolí Kroměříže a s přítelkyní jsme se rohodli postavit si bungalov.Hledám vhodného projektatna, který by mi vypracoval dům+navedení IS. Máte někodo zkušenosti a záleží mi také na spokojenosti zákazníka. Jsem ochotný dát za projekt 80 000 v.č. DPH Děkuji všem kdo mi poradí.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, můžu Vám doporučit projektanta z Brna - do Kroměříže to není tak daleko a dám Vám za něj ruku do ohně. Nám za 80 tis. zpracoval komplet projekt na pasivní podkrovní dům včetně opravdu detailní prováděcí dokumentace a v ceně bylo i získání veškerých vyjadření a stavebního povolení. Nyní podle projektu stavíme a je to paráda, mít každý detail pečlivě zdokumentovaný, spoustu věcí si dokážeme udělat sami a pokud něco sami neděláme, jsme schopni zadat přesnou poptávku řemeslníkům. O projektu, povolení i stavbě píšeme blog http://www.vodnici.net, kde popisujeme i průběh spolupráce s projektantem (pozor, nikoli architektem, toho jsme měli taky a museli jsme spolupráci s ním ukončit, více viz náš blog), pokud byste chtěl kontakt, napište nám tam.
Odpovědět
Nás projekt včetně všech služeb (nechce se mi to všechno vypisovat) na cca 370 000 Kč BEZ DPH.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?